În UE cu sau fără regiunea transnistreană? | Războiul hibrid împotriva R. Moldova

Paradă militară la Tiraspol, septembrie 2023

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gardă a publicat un articol în care, cu ajutorul unor experți, încearcă să găsească răspuns la întrebarea „dacă este posibilă aderarea R. Moldova la UE fără regiunea transnistreană?”. „Nu pot fi importate în UE nici conflictele, nici armata rusă, nu poți lăsa rezolvarea conflictului transnistrean pentru o etapă post-aderare”, consideră Alexandru Flenchea, ex–viceprim-ministru pentru reintegrare. În același timp, și Vitalie Marinuța, fost ministru al Apărării, crede că „conflictul ar trebui soluționat acum și există mai multe oportunități care ar permite acest lucru. Uitați-vă ce s-a întâmplat în Carabahul de Munte, care, profitând de faptul că Rusia e slăbită de războiul din Ucraina, a avansat în soluționarea conflictului…”, concluzionează fostul ministru.
  • Rusia manifestă interes pentru situația social-politică din Republica Moldova, întrucât țara se află la granița cu Ucraina și există regiunea transnistreană. O spune istoricul Serghei Erlih, potrivit căruia Kremlinul încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova prin mai multe elemente ale războiului hibrid. Este vorba de propaganda rusă și de formațiunile proruse, care acționează în interesul Moscovei și asupra cărora planează suspiciuni că ar fi finanțate din Rusia, notează IPN.
  • TV8 publică istoria Mariei Mereuță, o femeie de aproape 60 de ani, care a descoperit că figurează pe lista persoanelor decedate, atunci când a revenit din Germania. Agenția Servicii Publice a făcut o cercetare pe interior și a stabilit că s-a produs o eroare tehnică - din cauza că numele și data ei de naștere se asemănau cu ale altei persoane.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram, nokta.md îl citează pe ministrul de Interne, Adrian Efros, care spune că în perioada alegerilor se pot intensifica „atacurile” asupra R. Moldova. Oficialul se referă nu doar la atacurile informaționale, dar și la eventualele proteste pe care le-ar putea organiza „forțele pro-ruse”.
  • Diez.md a distribuit pe Facebook un articol despre Vicol Maria-Magdalena, studentă la medicină la USMF, care a obținut în acest an bursa de merit din partea statului. Tânăra spune că are deja o idee despre specialitatea pe care vrea să o ia la rezidențiat și speră să ajungă exact acolo unde își dorește: „Un lucru este sigur – îmi doresc să devin un specialist bun aici, acasă”.