L-am ascultat prima oară când eram în liceu, la mijlocul anilor '70, într-un concert la Festivalul Internațional de Jazz de la Sibiu. Apoi la toate festivalurile de jazz din România, în fiecare an. Primăvara la Sibiu, vara la Costineşti, toamna la Braşov.
L-am cunoscut apoi personal după 1989, şi ne-am împrietenit. A fost o prietenie care a depăşit cu mult, şi în multe, frumoase feluri, obişnuita relație dintre un admirator înfocat al lui (cum, între mulți alții, eram eu) şi jazzman-ul prin excelență care era el. Admirația față de muzician a fost dublată de admirația față de omul care era Johnny Răducanu, un om cald, un om funciarmente de treabă, şi cu foarte mult umor.
Am vorbit mult cu el în toți aceşti ani, în interviuri sau în întâlniri întâmplătoare. Avea un talent desăvârşit de povestitor, era un excelent comunicator. Am vorbit despre rădăcinile sale muzicale (se trăgea dintr-o vestită familie de lăutari romi de la Brăila, veche de 300 de ani), am vorbit despre cum era jazz-ul cântat în România anilor '60, despre ce s-a întâmplat cu jazz-ul românesc după 1989. Am vorbit despre literatură şi poezie. Şi despre femei, pe care le admira cu eleganța unui cuceritor de modă veche.
Am vorbit şi despre un mare prieten al lui, Cornel Chiriac, omul care a luminat mințile a milioane de români la începutul anilor '70 în ce priveşte muzica din Occidentul acelor vremuri, într-o perioadă în care în România accesul la acea muzică era interzis.
A fost implicat în multe campanii sociale, a încercat să ajute cu vocea şi cu talentul său la înlăturarea multor rele din lumea în care a trăit. Deşi ştia că ajutorul său era poate inutil - pentru că acele rele erau probabil prea înrădăcinate ca să fie date la o parte uşor - a insistat să ajute pentru că a crezut că e bine ce face, şi pentru că era un idealist iremediabil. Una din aceste campanii a fost aceea numită „Discriminarea ucide vise”, lansată în 2004 de reprezentanța UNICEF în România, în colaborare cu Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Protecţia Copilului din România şi Centrul Romilor pentru Politici Publice Aven Amenza.
Radio Europa Liberă şi Lucian Ştefănescu vă propun ca, după ce veți fi citit aceste rânduri, să ascultați câteva vorbe pe care Johnny Răducanu le-a spus postului nostru de radio, mesajul său în campania „Discriminarea ucide vise”, şi piesa La Mouffe, interpretată de el pe albumul „Jazz Bestament”, lansat la Paris în 2005.
Johnny Răducanu. Vorbe şi sunete
Your browser doesn’t support HTML5