Înaintea unor noi discuții cu europenii, Zelenski le cere partenerilor „reziliență”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, primindu-l pe cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Paris, pe 26 martie 2025

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut partenerilor internaționali să fie „cel puțin la fel de rezilienți” ca ucrainenii în fața unor condiții impuse de Rusia pentru a pune în aplicare un acord de încetare a focului în Marea Neagră.

Vorbindu-le jurnaliștilor la Paris, înaintea unei reuniuni a liderilor europeni, pe 27 martie, Zelenski a explicat că a fost de acord cu inițiativa americană de a organiza negocieri de încetare a focului, fără europeni, în Arabia Saudită, pentru că a vrut să asigure reluarea ajutorului militar și schimbul de informații militare din partea SUA.

Casa Albă a declarat că discuțiile de la Riad purtate separat de SUA cu Ucraina și Rusia între 23 și 25 martie au dus la înțelegerea că trebuie oprite loviturile pe Marea Neagră și că trebuie „elaborate măsuri de implementare” a promisiunilor recente ale părților beligerante că vor opri loviturile asupra infrastructurii energetice.

Însă Rusia cere o serie de condiții în schimbul aplicării înțelegerilor, inclusiv relaxarea sancțiunilor occidentale.

„Ei pun condiții legate de sancțiuni în fața părții americane. Dacă America va rămâne fermă, noi rămânem pe pământul nostru și ne apărăm”, a spus Zelenski la Paris, adăugând: „Noi am demonstrat reziliență. Acum este foarte important ca și partenerii noștri să fie cel puțin la fel de rezilienți, deși au mai multe capacități decât noi”.

Întrebat dacă are încredere că SUA vor menține o poziție fermă, președintele ucrainean a spus: „Sper. Dă Doamne să fie așa.”

Condițiile Moscovei pentru un armistițiu în Marea Neagră

Zelenski s-a întâlnit deja la Paris cu Emmanuel Macron. Președintele Franței găzduiește pe 27 martie o reuniune a unei coaliții de țări hotărâte să sprijine mai departe Ucraina, inclusiv în ceea ce privește un armistițiu „just” și durabil cu Rusia.

„Este o fază decisivă pentru a pune capăt acestui război de agresiune”, a declarat Macron într-o conferință comună de presă cu Zelenski, pe 26 martie.

Macron a acuzat Rusia că manifestă „dorință de război” și a insistat că Moscova trebuie să accepte o încetare a focului de 30 de zile „fără condiții prealabile”.

Între timp, secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat că, în ce privește înțelegerile de până acum mediate de SUA, Washingtonul va evalua condițiile cerute de Moscova.

Pentru încetarea focului pe Marea Neagră, Moscova cere între altele redeschiderea accesului pentru o mare bancă a sa la sistemul internațional SWIFT care i-ar permite Moscovei să-și încaseze banii din exporturi.

„Unele dintre condiții implică sancțiuni care nu sunt ale noastre, aparțin Uniunii Europene”, a declarat Rubio într-o conferință de presă în timpul unei vizite în Jamaica, pe 26 martie.

De la Paris, Macron a subliniat că sancțiunile europene nu vor fi ridicate pentru că este „mult prea devreme” pentru o astfel de măsură.

Cooperare americano-franceză și acordul amânat despre zăcămintele Ucrainei

Secretarul de stat american a luat în discuție subiectul cu ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, pe 26 martie. Rubio a subliniat „determinarea lui Trump de a obține, prin negocieri, o pace durabilă” și a adăugat că SUA vor continua să colaboreze cu Franța în acest sens, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce.

Ministrul american de Finanțe, Scott Bessent, a declarat într-un interviu pentru Fox News pe 26 martie că Trump „nu ar ezita să înăsprească sancțiunile” împotriva Rusiei, „dacă acest lucru i-ar oferi un avantaj în negocieri”. Decizia de a relaxa sau de a înăspri sancțiunile va depinde de acțiunile conducerii ruse, a mai spus oficialul american.

În ce privește relația cu Ucraina, Bessent a spus că SUA ar putea semna săptămâna viitoare cu aceasta un acord privind accesul american la resursele naturale ucrainene.

Acordul la negocierea căruia Bessent a jucat un rol central urma să fie semnat pe 28 februarie, în timpul vizitei președintelui Ucrainei la Washington, dar ceremonia a fost amânată după disputa tensionată din Biroul Oval între Zelenski, Trump și vicepreședintele american, JD Vance.

După relatările Reuters

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te