Inamicul numărul 1 al republicanilor pro-Trump: liderul republicanilor din Senat

Liderul republican din Senat, Mitch McConnell

Liderul republican din Senat, Mitch McConnell este din ce în ce mai contestat de republicani pro-Trump, care îl doresc înlocuit, mai ales dacă în 2022 republicanii vor controla Senatul.

Your browser doesn’t support HTML5

Inamicul numărul 1 al republicanilor pro-Trump: liderul republicanilor din Senat

McConnell, care reprezintă statul Kentucky este considerat cel mai influent politician republican din Congres, reușind să modifice compoziția Curții Supreme și să dicteze o bună parte a agendei politice americane, de peste un deceniu. Cei care i se împotrivesc riscă nu doar haos politic, dar și propria carieră dat fiind faptul că Mitch McConnell are acces la surse de finanțare.

### Vezi și... ### America: a găsit un partid controlat încă de Trump o cale să redevină competitiv?

Dar liderul republican și-a făcut un dușman din cel care conduce de facto partidul, fostul președinte Donald Trump, care dorește să îi înlăture pe cei care nu l-au susținut, în viziune sa, suficient. De curând Trump s-a întrebat retoric și public, când îl va înlătura partidul de la conducere, ținând cont că – după opinia lui Trump – McConnell ar lovi în interesele republicane.

Kelly Tshibaka, care candidează în Alaska împotriva senatoarei Lisa Murkowski a spus de-acum că dacă e aleasă, nu-l va sprijini pe Mitch McConnell pentru postul de lider. La fel a declarat și fostul guvernator de Missouri, Eric Greitens, care candidează să-l înlocuiască pe Roy Blunt. Unul dintre consilierii săi a spus chiar că opoziția la Mitch McConnell poate deveni criteriul în funcție de care Trump sprijină un candidat sau altul. „Este un test pentru cât de Trumpian ești” – a spus consilierul. Senatorul de Kentucky l-a sprijinit pe Trump pe durata mandatului său, soția lui – Elaine Chao – fiind chiar ministru. Divergențele au apărut când Trump a contestat rezultatul alegerilor.

### Vezi și... ### Donald Trump continuă să domine Partidul Republican

Un moderator de la Fox News, extrem de influent în cercuri conservatoare, Tucker Carlson a anunțat de-acum că îl va ataca pe Mitch McConnell de-acum și până la alegeri. Unii donatori republicani sunt furioși pentru că Mitch McConnell și alți republicani au votat în favoarea planului Biden de refacere a infrastructurii, oferind astfel o victorie unui președinte democrat. Liderul republican din Senat este criticat și pentru înțelegerea cu liderul democrat, Chuck Schumer pentru ridicarea nivelului datoriei publice. Senatorul republican Lindsey Graham a spus că anul electoral 2022 necesită lucru în echipă, adăugând că nici un lider conservator nu poate duce misiunea la bun sfârșit dacă nu are o relație bună cu Donald Trump.