Inamicul văzut de aproape

Ciorchini de virioni (așa se numește întreaga particulă a virusului în stare naturală) de SARS-CoV-2 (sindrom sever acut respiratoriu coronavirus 2)  văzuți cu ajutorul microscopului electronic.
Noul coronavirus a fost identificat pentru prima dată în orașul Wuhan, China, cândva, către finalul lui 2019 și a ucis mai mult de 36 de mii de oameni în întreaga lume până pe 30 martie.
 

Doi virioni de SARS-CoV-2 ieșind dintr-o celulă umană.
Toate fotografiile din această galerie au fost colorate fie folosind un software special pentru detecție, fie cu ajutorul Photoshop-ului.

Virioni de SARS-CoV-2 punctând suprafața unei celule umane.
Coronavirusurile sunt o familie de patogeni care include virusurile mortale ale SARS și MERS, dar și alte tipuri relativ inofensive de virus.

Un virion de SARS-CoV-2
Coronavirusurile sunt numite „corona” din pricina faptului că, văzute la microscop, au în jurul lor un halo sau o coroană, adică, în limba latină, „corona”.

O animație pe calculator a noului coronavirus, care produce boala COVID-19.
Aspectul de coroană îi este dat de țepii de pe suprafața sa. 

O imagine obținută la microscopul electronic a unui ciorchine de virioni SARS-CoV-2
Virionii coronavirusului se folosesc de acești țepi pentru a se prinde de unii receptori ai celulei  umane, în special din plămâni, și astfel virusul poate intra în interiorul celulei..
 

Odată ajuns înăuntrul celulei, virusul degajă material genetic care practic păcălește celula gazdă să reproducă virusul invadator în mii de exemplare. Valuri de noi virioni evadează în cele din urmă prin pereții celulei și se duc să infecteze alte celule.  Acesta este momentul surprins de fotografia făcută pe o probă venită de la un bolnav americane de COVID-19.

Virionii de coronavirus au circa 120 nanometri în diametru, ceea ce înseamnă că vreo 750 de virioni puși unul lângă altul ajung să aibă diametrul unui fir de păr uman.

Detaliu dintr-o celulă umană puternic infectată cu SARS-CoV-2
Se crede că, odată evacuat din corpul unui pacient, virusul supraviețuiește câteva zile pe unele suprafețe.
 

Virionii SARS-CoV-2 evacuați dintr-o celulă umană după ce reproducerea lor.
În ciuda aparentei lor longevități, virionii pot fi distruși cu săpun și apă caldă care le distrug membrana.

Virioni de SARS-CoV-2 într-o celulă umană
Experții în medicină spun că două dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru a reduce riscul contractării virusului sunt să ne spălăm regulat pe mâini și să evităm să ne atingem fața.

O incursiune în lumea microscopică a virusului care a înspăimântat o mare parte din omenire și a băgat sute de milioane de oameni în carantină.