Încă o parohie a trecut la Mitropolia Basarabiei | Forța Fermierilor reia protestele la Hâncești

Un fermier protestează pe drumul de acces la vama Leușeni. 15 februarie 2024

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 48 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din orașul Glodeni a trecut sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei, se arată în Monitorul Oficial publicat vineri, 15 martie. Potrivit jurnaliștilor de la nordnews.md, aceasta este a doua comunitate parohială care se rupe de Eparhia de Bălți și Fălești, după ce și Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel a decis să treacă la Mitropoliei Basarabiei, „nedorind să fie parte a bisericii care susține deschis războiul în țara vecină”.
  • Jurnal.md scrie că asociația Forța Fermierilor reia de luni protestele în orașul Hâncești. La ora 09:00, lângă Comisariatul de Poliție din strada Mihai Moraru, agricultorii vor manifesta împotriva amenzilor întocmite de oamenii legii, după desfășurarea protestelor anterioare. „Au fost aplicate sancțiuni în sumele exorbitante, cifrate cu câteva sute de mii de lei”, se arată într-o declarație a asociației.
  • Ministerul Educației și Cercetării dezminte declarațiile edilului Chișinăului Ion Ceban, potrivit căruia mai mulți angajați din școlile din R. Moldova urmează a fi concediați, transmite Ziarul de Gardă. Într-un comunicat de presă, reprezentanții ministerului au reamintit că statele de personal au fost modificate în anul 2023, pentru prima dată după 24 de ani de la elaborare. „Actualul document prevede o creștere a numărului de unități care pot fi angajate în instituțiile educaționale”, spun reprezentanții instituției.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram, de interes din partea internauților s-a bucurat știrea jurnaliștilor de la TV8, despre protestul care s-a desfășurat la consulatul rus de la Chișinău, în ziua alegerilor prezidențiale din F. Rusă.
  • Pe Facebook a fost populară postarea jurnaliștilor de la agora.md, care au scris că culturista moldoveancă Leo Ciobu a câștigat unul dintre cele mai importante concursuri de bodybuilding din lume - Arnold Classic.