Noul incident a avut loc în apropierea pieței centrale a orașului, unde avusese loc atacul de vineri.
Presa germană relatează că marți seară, poliția din Mannheim a primit informații că un individ dezlipește afișe electorale înainta alegerilor locale de duminică.
A aflat de acest lucru și candidatul AfD Heinrich Koch, care a mers în piață ca să-l oprească.
Cei doi au intrat într-o altercație, iar vandalul de 25 de ani l-a rănit pe politician cu un cutter, un cuțit de tăiat hârtia.
Tânărul a fugit de la locul faptei, dar a fost arestat în cursul serii, fără să opună rezistență.
Poliția a spus miercuri că tânărul prezintă „indicii limpezi de probleme mintale” și nu știa în momentul atacului că Heinrich Koch este politician.
Ministra de Interne germană, Nancy Faeser, a condamnat incidentul, spunând că violența, inclusiv politică, nu poate fi justificată.
Autoritățile germane au spus luni, înaintea noului incident de la Mannheim, că au descoperit un motiv extremist islamic în atacul cu cuțit de săptămâna trecută.
- Te-ar putea interesa: „Motiv extremist islamic” în înjunghierile de la Mannheim (Germania)
Mai înainte, ministrul Justiției, Marco Buschmann, a scris pe platforma X, luni seară, că „există de acum indicii limpezi legate de un motiv islamist” al atacului cu cuțitul de la Mannheim din 31 mai, iar ancheta a fost preluată de procurorii federali, care sunt răspunzători de cazurile de terorism și securitate națională.
Anchetatorii spun că suspectul, un bărbat de 25 de ani, originar din Afganistan, stabilit în Germania în 2014 și cu cererea de azil respinsă, a înjunghiat mai mulți membri ai unei grupări politice care susține că luptă împotriva „Islamului politic”.
Cinci membri ai organizației Pax Europa au fost răniți, împreună cu un polițist care a încercat să pună capăt atacului. Polițistul de 29 de ani a murit în spital, duminică.
Polițiștii au oprit atacul repede, trăgând cu pistolul în agresor, care a fost rănit.
Incidentul, venit cu o săptămână înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, a provocat apeluri din partea opoziției, dar și a unor politicieni din coaliția aflată la putere, la aprobarea deportărilor spre Afganistan, suspendate practic după ce Talibanii au preluat puterea acolo în 2021, dar și spre Siria.
- Te-ar putea interesa: În Germania, politicienii sunt ținta atacurilor extremiștilor înaintea alegerilor europene
În urma numeroaselor incidente de violență politică înregistrate în ultima vreme, la Berlin s-a anunțat că joi cancelarul Olaf Scholz va ține un discurs în Bundestag, camera inferioară a legislativului federal, pe tema „situației de securitate” actuale, relatează DPA.
DPA notează însă că nu este limpede dacă alocuțiunea se va referi la probleme interne sau la cele legate de cererile sporite de armament germane primite de la Ucraina invadată de ruși. (M.Ț.)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te