„Încălcare brutală”. Pacificatorii ruși vor să mute blindatele fără acordul Chișinăului

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a calificat inițiativa drept „inoportună” în contextul situației regionale de securitate.

Delegația moldoveană în Comisia Unificată de Control (CUC) spune că a primit o notificare de la forțele Federației Ruse de menținere a păcii, care intenționează să verifice „prin mișcare” blindatele staționate la posturile de pacificare. Chișinăul spune că asemenea „inițiative” sunt inoportune.

În perioada 17 mai – 17 iunie 2024, forțele rusești de menținere a păcii intenționează să efectueze manevre de verificare prin mișcare a capacităților tehnicii blindate staționate la posturile de pacificare, potrivit unui comunicat al delegației moldovene în CUC.

„Anunțul a venit la câteva ore după încheierea ședinței Comisiei Unificate de Control, la care nu a fost abordat subiectul respectiv”, se arată în mesajul publicat.

Delegația Republicii Moldova a declarat că condamnă asemenea „inițiative inoportune” în contextul situației regionale de securitate.

„Recurgerea demonstrativă și repetată la astfel de acțiuni necoordonate este o dovadă în plus de încălcare brutală a principiilor misiunii de menținere a păcii pe râul Nistru”, mai precizează delegația, atenționând asupra unor „posibile consecințe nedorite”.

Ultimul incident legat de contingentul militar rusesc de menținere a păcii în Zona de Securitate de la Nistru a fost semnalat în aprilie 2024.

Militarii ruși au desfășurat antrenamente pe care Chișinăul le-a calificat drept ilegale, „provocatoare” și „contrare principiilor de pacificare”.

Exercițiile au fost ținute în preajma posturilor de control de lângă localitățile Dubăsari, Cocieri, Bender, Fârlădeni și Hagimus.

Aceștia au mai desfășurat exerciții la posturile de menținere a păcii, fără notificarea CUC, și pe 22 decembrie 2023.

În timpul aplicațiilor, forțele rusești au folosit arme, echipamente și tehnică militară.

Reprezentanții Chișinăului afirmă că militarii ruși și forțele separatiste transnistrene au blocat deplasarea observatorilor OSCE la fața locului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te