Incendiu la turla catedralei din Rouen (Franța)

Turla era învelită într-o „manșetă” albă din cauza lucrărilor de reconstrucție. După stingerea incendiului, în înveliș se poate vedea o gaură neagră provocată de foc și fum.

Pompierii din orașul francez Rouen spun că au stins incendiul izbucnit în turla uneia din cele mai mari și mai cunoscute construcții gotice din lume, joi la prânz. Nu se cunosc deocamdată cauzele incidentului de la catedrala Notre-Dame de Rouen.

Turla era în proces de reconstrucție, început cu câțiva ani în urmă, fiind „îmbrăcată” de mai multe săptămâni în schele și un înveliș de culoare albă. Muncitorii au spus că au „descoperit” focul în timp ce lucrau într-un loc aflat la 120 de metri deasupra străzii și au alertat pompierii. Mărimea daunelor nu este cunoscută deocamdată.

Un reprezentant al catedralei a spus că muncitorii care lucrau la fața locului sunt în siguranță. Clădirea a fost evacuată la timp.

Catedrala Notre-Dame de Rouen la 4 iulie 2020.

Capodopera goticului francez, a cărei piatră de temelie a fost pusă în secolul al XII-lea, a fost pictată de mai multe ori de pictorul impresionist Claude Monet, în secolul al XIX-lea, mărindu-și prestigiul internațional și atracția pentru turiști.

Agențiile de presă notează că scenele de joi de la Rouen le-au amintit multora de incendiul devastator din 2019 de la catedrala Notre-Dame din Paris, început tot când se efectuau lucrări de renovare.

Muncitori pe schelele din jurul noii turle a catedralei Notre-Dame de Paris, la 4 iulie 2024. În aprilie 2019, când turla a fost mistuită de un incendiu, autoritățile au spus că speră să o înlocuiască până la Jocurile Olimpice de Vară, care încep la Paris la 26 iulie.

Nu este prima oară când un incendiu sau altă nenorocire lovește catedrala din Rouen, a cărei construcție și reconstrucție a durat cam 800 de ani.

În 1822, un incendiu provocat de un fulger a dus la prăbușirea turnului principal, în stil renascentist, construit din lemn și plumb. Noua turlă de metal a fost construită în șase decenii, ajungând la 151 de metri, astfel că pentru o scurtă vreme catedrala a fost cea mai înaltă clădire din lume.

Catedrala a fost distrusă parțial de bombardamentele aliate din Al Doilea Război Mondial, în zilele Debarcării din Normandia, lucrările de restaurare fiind terminate abia în anii 1980. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te