„Pe o scară de la 1 la 5, orașul nostru este la nivelul 4 (în ce privește siguranța)”, a spus Jimmy Modin, purtător de cuvânt al Poliției suedeze, citat de DPA.
Festivalul începe marți, când va urca pe scenă la prima semifinală și reprezentanta Moldovei, Natalia Barbu.
Demonstrația de solidaritate cu palestinienii din Gaza se va ține pe 9 mai, în ziua când intră în concurs reprezentanta Israelului, Eden Golan.
„Demonstranții vor merge în marș dintr-o piață în alta, la Malmö”, a spus Modin, subliniind caracterul limitat și organizat al protestului.
Săptămâna trecută, autoritățile israeliene și-au avertizat cetățenii să evite să meargă la Malmö, descriind orașul din sudul Suediei ca „un centru anti-israelian”, mai ales grație comunităților lui mari de „imigranți” din țări ca Siria, Liban și Irak.
- Te-ar putea interesa și: Israelul emite avertizare de călătorie la Eurovision, numind orașul-gazdă „centru de protest anti-israelian”
Poliția suedeză a dezmințit luni știrile vehiculate pe rețele că ar fi primit cereri pentru manifestări de ardere a Coranului, în perioada Eurovisionului.
Arderea repetată a Coranului de către un activist de origine arabă a tensionat relațiile Suediei cu țări predominant musulmane, contribuind chiar și la tergiversarea primirii țării scandinave în NATO, din cauza supărării Turciei.
Înaintea concursului au fost reiterate apeluri la boicotarea festivalului ca protest împotriva primirii reprezentantei Israelului, dar concurenții din alte țări, ca Marea Britanie sau Danemarca, chiar dacă și-au exprimat solidaritatea cu civilii din Gaza, au refuzat să-și anuleze participarea.
Festivalul va avea semifinalele marți și joi, iar sâmbătă, 11 mai, va fi finala.
📰 Europa Liberă este și pe Google News