Începe forumul de la Davos. Ucraina are ocazia să fie din nou în centrul atenției

Șeful oficiului Președintelui Ucrainei, Andrii Yermak, ține o conferință de presă înaintea deschiderii reuniunii de la Davos, duminică, 14 ianuarie. (Foto: ARND WIEGMANN / AFP)

La ediția din acest an a Forumului Economic Mondial de la Davos vor participa lideri politici și de afaceri din peste 100 de țări ale lumii. Începutul reuniunii este umbrit de previziuni sumbre privind performanța economiei globale în acest an.

Economia mondială intră într-un an cu perspective de creștere scăzute și cu incertitudini cauzate de conflictele geopolitice, condițiile de finanțare stricte și impactul perturbator al inteligenței artificiale, potrivit unui sondaj realizat de economiști de top publicat luni, transmite Reuters.

Aproximativ 56% dintre cei intervievați se așteaptă ca situația economică globală să se înrăutățească în acest an, cu un grad ridicat de divergență regională. În timp ce majoritatea au văzut o creștere moderată sau mai puternică în China și în Statele Unite, a existat un consens larg că Europa va înregistra doar o creștere economică slabă sau foarte slabă.

Cea de-a 54-a reuniune anuală a Forumului Economic Mondial se desfășoară în perioada 15-19 ianuarie sub genericul „Restaurând încrederea”, urmând să se concentreze asupra a ceea ce organizatorii numesc „principiile fundamentale ale încrederii”, ca transparența, responsabilitatea și consecvența.

Ucraina luptă pentru atenție

La forumul din stațiunea elvețiană va participa și președintele Volodimir Zelenski, care se va adresa participanților marți, 16 ianuarie. Liderul de la Kiev va promova planul său de pace, iar alături de diplomații ucraineni și ai aliaților săi va cere Chinei și țărilor din BRICS (o structură în care este și Rusia) să intervină pentru încheierea războiului.

Propunerea de pace a președintelui Zelenski reiterează că nu este admisă nicio concesie teritorială Rusiei.

Una din multele publicații care scriu despre Davos, Politico, opinează că reuniunea este „una din ocaziile tot mai rare” pentru președintele ucrainean de a menține atenția lumii asupra țării sale, în condițiile unui număr crescând de crize regionale cu impact global, precum cea din Gaza, sau aceea și mai recentă din Marea Roșie.

Posibil acord între Kiev și București

Președinția ucraineană a anunțat că la Davos au loc discuții cu România, în vederea încheierii unui acord bilateral de securitate. Potrivit comunicatului, consultările sunt conduse de șeful de cabinet al Administrației Prezidențiale de la Kiev, Andrii Yermak, și secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al României, Iulian Fota.

România este cea de-a noua ţară care a iniţiat discuţii bilaterale de securitate cu Ucraina şi a afirmat încă o dată sprijinul său nemijlocit pentru independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi pentru parcursul său european şi euroatlantic.

Ucraina a semnat recent un acord de securitate pe zece ani cu Marea Britanie, cu ocazia vizitei la Kiev a premierului Rishi Sunak, pe 12 ianuarie. Președintele Zelenski a spus atunci că acordul este o „premieră” și un „eveniment istoric”.

Maia Sandu nu participă

Președinta Maia Sandu nu va fi prezentă la ediția din acest an a forumului de la Davos, a comunicat Președinția R. Moldova la solicitarea Europei Libere.

Anul trecut, președinta Maia Sandu a solicitat în marja reuniunii de la Davos sisteme de apărare a spațiului aerian al țării, în condițiile războiului din Ucraina și ale căderii unor bucăți de rachetă pe teritoriul R. Moldova.

La finalul lui 2023, R. Moldova a obținut un radar de monitorizare a spațiului aerian, procurat din bugetul de stat de la o companie franceză. Într-un comunicat de presă, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a spus că sistemul fabricat și livrat de firma Thales este „vital” pentru apărarea antiaeriană a Moldovei, mai ales în lumina ultimelor „incidente de încălcare a spațiului aerian” al țării.