Prima etapă de înscriere este organizată în perioada 3 martie – 30 aprilie, iar cea de a doua în perioada 2-8 mai. În aceste perioade se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățământ general, care au clase cu profil.
Rezultatele înscrierii copiilor în clasa I după prima etapă vor fi afișate pe 16 mai. De asemenea, pe site-ul instituțiilor de învățământ și al direcțiilor educație din R. Moldova va fi prezentat numărul de locuri rămase libere după prima etapă.
Turul doi de înscriere va fi organizat în perioada 19 – 30 mai. În această perioadă vor fi înscriși copiii, care nu au reușit să depună cereri în prima etapă, dar și copiii care vor împlini vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2025.
În perioada 2 - 6 iunie se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățământ general care organizează clase cu profil, pentru locurile rămase libere, iar rezultatele și numărul locurilor libere vor fi anunțate pe 9 iunie 2025.
Lista finală a copiilor înscriși în clasa I va fi afișată public în instituțiile de învățământ pe 10 iunie 2025.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în acest an părinții nu vor prezenta raportul privind dezvoltarea fizică, socio-emoțională, cognitivă, a limbajului și comunicării, precum și a dezvoltării capacităților și atitudinilor de învățare la finele grupei pregătitoare, în format fizic (pe hârtie) până la data de 1 septembrie.
Acesta va fi generat în Sistemul informațional de management în educație (SIME), iar instituțiile de învățământ vor putea lua cunoștință cu datele despre copil accesând site-ul.
Recent, autoritățile din educație au aprobat și noua metodologie de înscriere în clasa I. Potrivit acesteia, copiii cetățenilor moldoveni din diaspora, cetățenilor UE, precum și a celor refugiați vor avea șanse egale la înmatriculare.
De asemenea, copiii cu cerințe educaționale speciale vor beneficia de o perioadă de tranziție de la învățământul preșcolar la învățământul primar în funcție de recomandările specialiștilor structurilor teritoriale de asistență psihopedagogică din cadrul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP).
Peste 10.400 de copii din municipiul Chișinău au fost înscriși în clasa I pentru anul de studii 2024-2025.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te