Incident peste Marea Neagră: Un Su-27 s-a lovit cu o dronă militară americană | SUA forțate să-și doboare drona

O dronă americană MQ-9 Reaper, expusă la un târg aviatic din Afganistan.

Un avion de luptă rus s-a ciocnit, pe 14 martie, cu o dronă militară americană de supraveghere „MQ-9 Reaper” deasupra Mării Negre, într-un incident calificat de armata americană drept un „act nesăbuit și neprofesionist al rușilor”.

Avionul rusesc a lovit elicea dronei, motiv pentru care americanii au fost nevoiți să o prăbușească în Marea Neagră, în apele internaționale, a precizat generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene americane în Europa.

Drona americană MQ-9 era într-o misiune de rutină de supraveghere în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de un avion rusesc Su-27, se mai arată în declarația generalului Hecker.

Coliziunea a dus la pierderea completă a dronei MQ-9, a precizat Hecker.

Colaj RFE/RL: un avion de luptă rusesc Su-27 si o dronă americană MQ-9 Reaper

Hecker a spus că în incident au fost implicate două avioane rusești Su-27 care au efectuat o „interceptare nesigură și neprofesionistă” a dronei americane, folosită de forțele aeriene pentru supraveghere și strângere de informații.

Unul dintre avioanele Su-27 a lovit elicea dronei, care a trebuit scufundată, a mai spus Hecker. Incidentul a avut loc marți dimineată. Nu este clar dacă armata americană încearcă acum să recupereze drona, scrie NYT.

Înainte de coliziune, avioanele Su-27 au stropit drona cu carburanți și au zburat prin fața ei „într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesionistă”, a mai spus generalul american.

Incidente ruso-americane, la înaltă altitudine, nu sunt neobișnuite

Hecker a adăugat că avioanele americane și aliate „vor continua să opereze în spațiul aerian internațional” deasupra Mării Negre, ceea ce fac oricum de la izbucnirea războiului din Ucraina, provocat de invazia Rusiei. Totodată, le-a cerut rușilor „să se comporte profesionist și să respecte normele de siguranță”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că drona nu reprezenta nicio amenințare și că opera în spațiul aerian internațional.

Departamentul de Stat va informa autoritățile ruse despre preocupările Washington-ului, provocate de acest incident.

„Președintele [Joe Biden] a fost informat”, a mai spus Kirby.

Nu este neobișnuit ca avioanele rusești să intercepteze avioane și drone aparținând altor state, a precizat Kirby într-o discuție cu presa. „Incidente ruso-americane, la înaltă altitudine, nu sunt neobișnuite”.

A fost însă prima dată când o interceptare de acest gen a dus la prăbușirea unei drone americane în Marea Neagră, a precizat Kirby.

„Zburăm în mod constant peste acel spațiu aerian, de mai bine de un an și vom continua să o facem”, a adăugat Kirby.

Varianta Moscovei

Ministerul rus al Apărării a oferit o altă variantă, și anume că după ce avioanele sale de luptă au decolat pentru a identifica drona, aceasta a început să facă o serie de manevre bruște, a intrat în picaj necontrolat și s-a prăbușit în mare.

„Avioanele rusești nu au folosit armele de la bord, nu au intrat în contact cu drona neidentificată și s-au întors în siguranță la baza de unde decolaseră”, a spus ministerul rus al Apărării, în comunicatul publicat pe Telegram.

Drona zbura în apropierea Peninsulei Crimeea, îndreptându-se spre granița Federației Ruse, cu transponder-ul de identificare închis, mai declară ministerul Apărării de la Moscova, ceea ce contravine instrucțiunilor emise de Rusia pentru spațiul aerian care acoperă zona operațiunilor sale militare din Ucraina.

Baza dronei era în România (NYT)

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, a declarat pe de altă parte că tot incidentul a fost filmat, iar dacă armata americană va decide că poate publica imaginile, acestea vor confirma varianta Statelor Unite.

Un înalt oficial militar american, citat de NYT, a precizat că drona americană a decolat de la baza sa din România, marți dimineață, pentru o misiune normală de recunoaștere, care durează între nouă și zece ore.

Dronele de tip „Reapers” pot transporta rachete Hellfire, dar cea implicată în incidentul de marți 14 martie nu era înarmată, a mai spus oficialul militar american. Totodată a precizat că efectua o misiune de recunoștere la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de peninsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia, când cele două avioane rusești au interceptat-o.

Ambasadorul Rusiei convocat la Departamentul de stat

Statele Unite l-au convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a-i înmâna o notă de protest împotriva incidentului care a dus la prăbușirea dronei deasupra Mării Negre, a anunțat Departamentul de Stat pe 14 martie.

„Suntem în contact direct cu rușii, la nivel înalt, pentru a le comunica obiecțiile noastre puternice față de această interceptare nesigură și neprofesionistă, care a provocat pierderea dronei americane ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, Ned Price reporterilor.