Indemnizații mai mari pentru copii, din octombrie| Cum au fost păcălite forțele rusești de ucraineni în contraofensiva de la Harkov

Stop cadru din videoul Europei Libere despre cum au fost păcălite forțele rusești de ucraineni în contraofensiva de la Harkov.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele. Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • De la 1 octombrie, toți copiii cu vârsta de până la doi ani vor beneficia de o îndemnizație lunară de la stat în valoare de 1.000 de lei, indiferent dacă părinții acestora sunt sau nu asigurați, scrie Radio Chișinău citând o lege în acest sens promulgată de președinta Maia Sandu. Peste 63.000 de persoane vor beneficia de acest ajutor social. Modificările legislative fac parte dintr-un program denumit generic „Familia” pentru susținerea familiilor cu copii din Republica Moldova.
  • În primele opt luni ale acestui an, Republica Moldova a primit granturi și împrumuturi externe în valoare de 10,9 miliarde de lei, o sumă de două ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Doar în luna august au ajuns în conturile Republicii Moldova aproape două miliarde de lei, notează Mold-Street.md, citând estimările analistului economic Veaceslav Ioniță. Ținând cont de promisiunea Uniunii Europene și a altor state de a ajuta Chișinăul prin granturi pentru a depăși criza energetică, Republica Moldova ar putea beneficia în acest an de granturi în valoare de 3,9 miliarde de lei. Totodată, economistul observă că datoria de stat a Republicii Moldova va crește și va ajunge la sfârșitul acestui an la puțin peste 101 miliarde de lei.
  • Merele moldovenești ar putea ajunge pe mesele japonezilor, scrie Anticorupție.md, după ce premierul Natalia Gavrilița s-a întâlnit la Tokio cu președintele Organizației Japoneze pentru Comerț Exterior, Nabuhiko Sasaki. Cei doi au discutat și posibilitatea ca Republicii Moldova să i se acorde un regim preferențial la importul produselor agro-alimentare moldovenești cu potențial înalt pe piața niponă, în mod special a vinurilor. Premierul Natalia Gavrilița a abordat cu oficialul japonez și felul în care ar putea fi extinse activitățile comerciale și cum ar putea fi create locuri de muncă bine plătite.
  • Dacă din regiunea transnistreană va exista un val de refugiați care se vor îndrepta spre localitățile de pe malul drept al Nistrului, în cazul în care la Tiraspol ar fi anunțată o mobilizare de către liderul separatist, nu există riscul ca printre aceștia să se strecoare așa-numiți ofițeri de securitate, spune directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață, citat de Realitatea.md. Referindu-se la riscul ca frontiera Republicii Moldova să fie asaltată de cetățeni ruși care părăsesc acum țara, șeful de la SIS spune că ar fi un lucru complicat, întrucât aceștia trebuie să înconjoare jumătate din țările Uniunii Europene pentru a ajunge acum în Republica Moldova.
  • Un șofer de tir care transporta mărfuri ar fi fost reținut de forțele armate ruse în regiunea Herson, care se află sub ocupație rusă, anunță poliția ucraineană. Trupele ruse ar fi deschis focul asupra camionului și l-ar fi reținut pe șofer în orașul Kahovka, confiscându-i lucrurile personale, scrie Ziarul de Gardă. Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău spune că verifică această informație prin misiunile diplomatice, întrucât este vorba despre un teritoriu aflat temporar sub ocupație, iar informațiile despre acest caz sunt contradictorii.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Potrivit aplicației CrowdTangle de monitorizare a rețelelor, pe Facebook este popular un material explicativ de la TV8 despre cum pot fi rezolvate problemele juridice frecvente ce țin de dreptul de proprietate și moștenire.
  • Tot pe Facebook este apreciat și reportajul Europei Libere despre cum au fost păcălite forțele rusești în contraofensiva ucraineană de la Harkov.
  • Pe Instagram este virală o știre a TV8 despre cum comentează protestele organizate de Partidului Șor și revendicările acestuia președinta Maia Sandu, potrivit căreia „corupții și marii corupți” îi doresc demisia.