Independența BNM discutată de președintele Dodon și ambasadorul SUA la Chișinău, Hogan

Protest la Chișinău, cinci ani de la „furtul miliardului”, 13 noiembrie 2019.

Președintele Igor Dodon s-a întâlnit marți, 9 iunie cu ambasadorul american la Chișinău, Dereck J. Hogan și au discutat „despre importanța păstrării independenței instituțiilor financiare cheie, inclusiv a Băncii Naționale a Moldovei și importanța colaborării constructive cu donatorii internaționali pentru a ajuta Republica Moldova să depășească prezenta criză economică” se arată într-un mesaj al ambasadei SUA, postat pe Facebook.

Recent, premierul Ion Chicu a critica faptul că Banca Națională, din banii statului, asigură asistența juridică a funcționarilor săi, suspectați de implicare în furtul miliardului din sistemul bancar al R. Moldova, relatează Radio Chișinău. Chicu a anunțat că guvernul va pregăti un proiect de modificare a legislației „pentru a elimina privilegiile absolut neîntemeiate de care beneficiază funcționarii BNM".

Marți a venit replica Băncii Naționale, care a arătat că numai așa, protejându-și angajații, inclusiv plătindu-le apărarea în eventuale procese, BNM își poate exercita atribuțiile „ de supraveghere și rezoluție bancară”. Banca Națională mai reamintește că înainte de a aproba acordarea de sprijine financiare, donatorii și partenerii internaționali (FMI, UE) verifică și dacă Banca Națională se bucură cu adevărat de independență.

Mai mulți actuali și foști înalți funcționari ai BNM sunt anchetați în legătură cu furtul miliardului.

### Vezi și... ### Fostul guvernator BNM, Drăguțan rămâne încă 30 de zile în arest preventiv