Indexul global al diferențelor de gen (2022): Moldova, pe un loc fruntaș

Afganistanul și Pakistanul se află pe ultimul loc în indexul global al diferențelor de gen pentru anul 2022. Motivul acestui loc este lipsa de oportunități pentru femei în societățile conservatoare, dominate de bărbați.

### Vezi și... ### Cum va aplica R.Moldova Convenția de la Istanbul care cere combaterea violenței domestice

Forumul Economic Mondial (WEF), în raportul său publicat la 13 iulie, a precizat că cele două națiuni sunt însoțite de Iran în ultimele cinci țări din clasamentul global, care măsoară participarea economică, nivelul de educație, sănătatea și supraviețuirea politică a femeilor.

Afganistanul, condus de talibani, se află pe ultimul loc din 146 de țări în acest indice, în timp ce Pakistanul vecin se plasează doar un loc mai sus, pe 145, se spune în raport. Iranul se află pe locul 143. Afganistanului, Pakistanului și Iranului li se alătură, în partea de jos a listei, două națiuni africane afectate de conflicte: Republica Democratică Congo și Ciad. Islanda, Finlanda, Norvegia, Noua Zeelandă și Suedia se află în fruntea listei. Moldova (16) și Albania (18) s-au clasat printre primele 20 de țări.