India a aprobat două vaccinuri anti Covid-19: cel dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford (care poate fi stocat într-un frigider normal, ceea ce face transportul mult mai ușor) și unul dezvoltat local, de firma Bharat Biotech, pentru utilizare în cazuri de urgență. Autoritățile sanitare indiene mai examinează vaccinurile Pfizer/BioNTech (autorizat deja în Statele Unite și Europa) și cel rusesc, Sputnik V (autorizat numai în Rusia).
Graba cu care s-au aprobat două vaccinuri este explicată prin amploarea pandemiei de coronavirus într-o țară cu peste 1 miliard 300 de milioane de locuitori. În statisticile internaționale, India este pe locul doi ca număr de contaminări după Statele Unite dar majoritatea experților sanitari sunt de părere că în realitate, situația ar arăta mult mai alarmant dacă s-ar putea testa mai mult.
Economia indiană a fost lovită serios de pandemia de coronavirus, șomajul a atins cota cea mai ridicată din ultimii 45 de ani.
Rămân însă serioase semne de întrebare legate de datele pe care s-au bazat autoritățile sanitare când au autorizat vaccinul produs local, aflat însă în faza de teste clinice.
Va fi una din cele mai complicate și vaste campanii de vaccinare din lume dar autoritățile indiene se bazează pe experiența unor campanii similare din trecut, când s-au făcut vaccinările anti-poliomielită sau cele administrate obligatoriu noilor născuți.
„Serum Institute”, compania care produce vaccinul Oxford/AstraZeneca a investit 270 milioane de dolari în producție, la care se adaugă o donație de 300 de milioane de dolari din partea Fundației „Bill și Melinda Gates”.
Compania indiană speră ca până în februarie să poată produce 100 de milioane de doze pe lună. Inițial, avea un contract cu AstaZeneca să producă un miliard de doze de vaccin pentru țările sărace sau în dezvoltare, pentru că acest vaccin este ușor transportabil, în frigidere/frigorifice normale (vaccinul Pfizer/BioNTech cere temperaturii extrem de scăzute).
Deși nu are un contract special cu guvernul indian, „Serum Institute” a declarat recent că piața locală va avea prioritate în prima fază.