Indignare globală după bombardarea spitalului de copii din Mariupol

Femeie însărcinată salvată după bombardament

Un atac aerian rusesc a devastat un spital de copii din portul asediat Mariupol și a rănit cel puțin 17 persoane, au declarat oficialii ucraineni.

### Vezi și... ### Rusia pretinde că a cucerit un prim oraș mare în Ucraina

Atacul a stârnit indignare și a fost condamnat la nivel internațional de guvernele de la Washington, Londra sau Vatican, printre alte state. Atacarea spitalului a avut loc în timp ce coridoarele umanitare care ar fi trebuit să fie înființate pentru a le permite civililor să fugă din mai multe orașe asediate din jurul Ucrainei nu s-au materializat la amploarea așteptată din cauza luptelor continue, lăsând sute de mii de oameni blocați fără provizii de bază, după ce Rusia a invadat fără motive Ucraina.

Consiliul Local al Mariupolului a declarat că atacarea spitalului a provocat pagube „colosale”, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că sub dărâmăturile spitalului se află „oameni, copii”. El a numit bombardamentul o „atrocitate”, iar autoritățile încearcă să stabilească câte persoane au fost ucise sau rănite.

„Există puține lucruri mai josnice decât țintirea celor vulnerabili și lipsiți de apărare”, a scris premierul britanic Boris Johnson pe Twitter, adăugând că președintele rus Vladimir Putin va fi făcut „să răspundă pentru crimele sale teribile”.

Casa Albă a condamnat folosirea „barbară” a forței împotriva civililor. Secretarul de stat al Vaticanului a numit atentatul „inacceptabil”.