Infografic: Țările UE preiau organizat refugiați ucraineni din R. Moldova 

Primii peste 200 de refugiați ucraineni din R. Moldova au plecat cu avionul la Viena, la 23 martie

După câteva săptămâni petrecute pe valize în Republica Moldova, mii de refugiați ucraineni își pot găsi un loc de trai nou, pe o perioadă mai îndelungată, în țări ale Uniunii Europene: sunt preluați de guverne europene care vor să-i ajute și pe ei, și pe gazdele moldovene ajunse la limita puterilor. Primele câteva sute de refugiați, în principal femei și copii, au plecat deja cu avionul în Austria și Lituania, iar alte curse de avion și autobuz pleacă în zilele următoare.

O nouă șansă pentru cei care nu pot pleca pe cont propriu

Milioane de ucraineni au fugit deja în țările UE din calea războiului, călătorind pe cont propriu sau cu ajutorul unor organizații de caritate și cetățeni europeni. Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) a estimat la 3,6 milioane numărul celor care a plecat din Ucraina în țările învecinate de la vest în prima lună a invaziei rusești, începută de 24 februarie. Toate sunt țări ale UE, cu excepția Republicii Moldova. Pe aici au trecut aproape 340 de mii de refugiați. Numărul celor rămași scade constant, fiind de puțin peste 97 de mii, la data de 23 martie.

Au rămas cei care au rude, speră că se vor putea întoarce în curând acasă sau pur și simplu nu au resurse pentru a merge mai departe pe cont propriu. Acum, li s-a ivit încă o șansă. Cel puțin 12 guverne europene, inclusiv al Norvegiei, țară care nu face parte din UE, participă deja la acest efort de preluare a refugiaților ucraineni din R. Moldova în cadrul unei Platforme de Solidaritate a UE.

Primele două zboruri cu peste 200 de oameni au plecat spre Viena pe 23 martie și au inclus în principal femei și copii. Lituania a început o operațiune similară, preluând peste 70 de persoane. La 24 martie, o primă cursă de autocar va porni spre Franța, iar pe 25 martie este preconizat un zbor spre Berlin, Germania.

Selectarea candidaților pentru transferul în țările UE este făcută cu ajutorul Organizației Mondiale pentru Migrație, al agenției ONU pentru refugiați (UNHCR) și al autorităților moldovene.

Orice solicitant poate suna la centrul de apel al Biroului Migrație și Azil, se poate adresa fizic la Moldexpo, unde se află Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați, sau poate depune cerere pe portalul special creat pentru ajutorarea refugiaților dopomoga.gov.md, a explicat Europei Libere, Mihai Vodă, directorul Biroului Migrație și Azil.

Criteriile de selectare a refugiaților

Kisut Gebre Egziabher de la UNHCR a spus Europei Libere că prioritate au persoanele vulnerabile: copiii neînsoțiți, oamenii de peste 60 de ani și familii lor, persoanele cu probleme medicale serioase și familiile lor, mamele cu copii mici sau cu mai mulți copii. Dar decizia finală aparține viitoarelor țări gazdă, inclusiv în funcție de actele pe care le dețin solicitanții. Ucrainenii pot intra în UE grație regimului liberalizat de vize.

Refugiații pot fi supuși totuși unor verificări. „Există diferite situații, inclusiv privind riscurile de securitate sau încălcarea anterioară a regimului de ședere. Toate aceste lucruri sunt verificate”, a mai spus Mihai Vodă.

Condițiile pot să difere de la o țară la alta. În cazul Austriei, candidații au mai trebuit să treacă un control medical și să nu aibă bagaje voluminoase.

### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 29

Prin intermediul Platformei UE de Solidaritate, peste 12 mii de refugiați urmează să fie transferați din R. Moldova în Franța, Germania, Norvegia, Austria, Lituania, Olanda. Dar mai sunt câteva state care au anunțat că vor să participe la acest proces, fără a preciza și numărul de persoane pe care sunt dispuse să îl accepte.

În țările de destinație, refugiaților li se vor acorda cazare, asistență de orice fel, inclusiv psihologică, minorii vor fi integrați în sistemul educațional, iar maturii vor beneficia de cursuri de învățare a limbii oficiale a statului respectiv.