Șefa Comisiei de control bugetar din Parlamentul European, europarlamentara germană Ingeborg Gräßle, a cerut public în plenul legislativului demararea procedurii pentru declanșarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva României precum și înghețarea fondurilor europene dacă guvernul nu renunță la atacul împotriva justiției și statului de drept. Cea mai gravă consecință a activării articolului 7 din Tratatul UE pentru un stat membru este suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE. Acest mecanism a fost utilizat până acum doar în cazul Poloniei și este aplicat când are loc o „încălcare gravă” a valorilor UE. Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților. Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și Parlamentul trebuie să își dea acordul.
„Nu ne ia nimeni în serios în România dacă nu activăm articolul 7”, spune Ingeborg Gräßle într-un interviu acordat în exclusivitate Eurpei Libere, în care cere în plus guvernului român să înceteze atacurile la adresa Laurei Codruta Kovesi.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Doamnă Gräßle, ați susținut în Parlamentul European activarea articolului 7 din Tratatul UE în cazul României și chiar înghețarea fondurilor europene. Chiar până acolo trebuie mers?
Ingeborg Gräßle: „Absolut. Nu ne ia nimeni în serios în România dacă nu activăm articolul 7. Vedem în România o prăbușire a statului de
Vedem în România o prăbușire a statului de drept, cum nu am mai văzut în nici un alt stat membru ...
drept, așa cum nu am mai văzut în nici un alt stat membru. Corupția este sprijinită, nu combătută, independența justiției nu este garantată și există un efort pentru ca justiția să fie dependentă politic, sistemul de justiție este atacat din toate părțile. Dacă această situație continuă, nu văd cum altfel poate reacționa UE fără să activeze articolul 7. De aceea, până când vom putea face asta, propun ca fondurile europene pentru România să fie blocate”
Europa Liberă: Nu este totuși o abordare prea radicală?
Ingeborg Gräßle: „Nu, deloc dacă ne gândim ce se întâmplă în România. Există măsuri legislative în România care sunt atât de controversate încât dacă vor fi aplicate nu vom putea proteja folosirea necorespunzătoare a banilor europeni din cauza corupției.”
Europa Liberă: Și de când să se aplice aceste măsuri de tăiere a banilor europeni?
Your browser doesn’t support HTML5
Ingeborg Gräßle: „Guvernul român are timp acum să reacționeze la toate aceste critici venite din partea noastră. Așteptăm ca toate modificările de legi controversate plănuite de guvern să fie abandonate. De asemenea, sper și aștept să înceteze atacurile asupra doamnei Kovesi. În acest moment trebuie să ne lămurim dacă în România putem sau nu să mai vorbim de stat de drept și de justiție independentă.”
Europa Liberă: Faceți parte din echipa de negociatori a PE cu Consiliul pentru desemnarea procurorului șef al Parchetului European. Este binecunoscut faptul că o susțineți pe doamna Kovesi pentru acest post. Care sunt șansele ei reale de a deveni primul procuror șef european?
Ingeborg Gräßle: „Două comisii de specialitate ale Parlamentului plus un comitet de experți au decis că doamna Kovesi este cea mai bună și
Dacă dna Kovesi nu va câștiga acest post este pentru că statul român încalcă statul de drept ...
cea mai potrivită pentru acest post. Dacă dna Kovesi nu va câștiga acest post este pentru că statul român încalcă statul de drept. Guvernul român il sprijină pe candidatul francez prin metode ilegale. De aceea, cer și pe această cale guvernului român să nu mai sprijine candidatul francez. Guvernul român trebuie să înceteze aceste acțiuni ilegale. Cu cât guvernul român o boicotează mai mult, cu atât șansele dnei Kovesi cresc.”
Europa Liberă: Iar rezultatul? Când să îl așteptăm?
Ingeborg Gräßle: „Nu pe perioada președinției române a Consiliului UE, care pune doar bețe în roate.”