Îngrijitorii străini din Israel ar putea fi lipsiți de pensie. Politicienii de dreapta spun că le ajunge „salariul mare”

Inițiativa ar afecta zeci de mii de lucrători proveniți din țări ca Moldova, Filipine, Sri Lanka și altele, care îngrijesc oameni bătrâni sau bolnavi.

O organizație israeliană pentru drepturile muncitorilor a calificat drept „cinică” inițiativa modificării Legii Muncitorilor Străini, astfel ca angajatorii să nu mai fie obligați să plătească pentru pensiile îngrijitorilor la domiciliu veniți din străinătate.

Organizația KavLaOved spune că Knessetul (Parlamentul israelian) a adoptat joi, 26 iunie, în lectură preliminară, amendamentul inițiat de parlamentarii de dreapta Ariel Kellner, Saran Hasakl, Yitzhak Kreuzer și Eliyahu Revivo.

Inițiativa ar afecta zeci de mii de lucrători proveniți din țări ca Moldova, Filipine, Sri Lanka și altele, care îngrijesc oameni bătrâni sau bolnavi. Ea va fi trimisă de acum într-o comisie parlamentară de specialitate pentru discuții și aprobare.

Amendamentul, spun activiștii, s-ar baza pe ideea, „des auzită” în dezbaterile din Knesseth, că îngrijitorii străini provin din țări mai sărace, așa că ar trebui să fie recunoscători pentru „salariile mari” din Israel.

În realitate, scrie organizația, este vorba de salariul israelian minim, câștigat pentru o muncă istovitoare.

Inițiatorii legii, mai spun criticii, consideră că legislația progresistă a muncii din Israel se cuvine doar israelienilor, și că îi vor ajuta pe angajatorii privați israelieni scutindu-i de obligația de a contribui la pensia migranților.

„Această lege cinică, dacă va fi aprobată, demonstrează cât de oportunist este statul Israel, care aduce muncitori migranți în număr mare ca să lucreze în slujbe refuzate de alții, negându-le în același timp muncitorilor migranți drepturi esențiale”, se arată în comunicatul KavLaOved.

Inițiativa lipsirii de drept la pensie a îngrijitorilor străini din Israel vine pe fondul tensionării relațiilor dintre Israel și țări ca Moldova sau Filipine, din cauza îngrijorării că drepturile muncitorilor migranți proveniți din aceste țări nu sunt respectate.

În Israel lucrează mii de moldoveni, mai ales în sectoarele construcțiilor și îngrijirii bătrânilor și bolnavilor, două din cele „deschise” prin lege străinilor.

În baza legislației actuale, suplimentar la salariu, angajatorii din Israel transferă o depozitare lunară la un cont bancar pe numele lucrătorului pentru plăți compensatorii și pensii, deținut de către Autoritatea de Imigrare din Israel.

Această sumă se eliberează lucrătorului, împreună cu dobânda acumulată și după deduceri legale, la aeroport (se poate solicita și eliberarea fondurilor în contul bancar din țara de origine a lucrătorului) când acesta pleacă definitiv din Israel, imediat la sfârșitul perioadei de ședere în baza vizei cu scop de muncă. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te