Instanța supremă a UE păstrează amenda de 320 de milioane de euro aplicată Poloniei

Curtea UE a confirmat într-o declarație că „Polonia trebuie să plătească o sumă totală de circa 320,2 milioane de euro cu titlu de penalitate”.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a păstrat miercuri, 5 februarie, o amendă impusă anterior de autoritățile blocului comunitar Poloniei din cauza reformelor judiciare adoptate de fostul guvern conservator de la Varșovia.

În timpul celor opt ani de guvernare ai partidului Lege și Justiție (PiS), până în decembrie 2023, autoritățile poloneze s-au aflat în conflict cu Uniunea Europeană din cauza unei reforme judiciare pe care Bruxellesul a considerat-o o amenințare la adresa statului de drept din țară, scrie AFP.

În 2021, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a ordonat Poloniei să plătească un milion de euro pe zi pentru că nu a suspendat activitatea camerei disciplinare a Curții Supreme, care avea autoritate asupra judecătorilor din țară.

Guvernul PiS a refuzat să plătească amenda, forțând Comisia Europeană - brațul executiv al blocului comunitar - să recupereze suma prin deducerea ei din fondurile UE alocate Poloniei.

Miercuri, Curtea UE a confirmat într-o declarație că „Polonia trebuie să plătească o sumă totală de circa 320,2 milioane de euro cu titlu de penalitate”.

Polonia a încercat să conteste amenda, argumentând că a desființat mecanismul disciplinar contestat în iulie 2022. Judecătorii europeni au stabilit în iunie 2023 că penalitățile zilnice vor înceta, dar că Polonia va trebuie oricum să achite suma restantă.

Varșovia a solicitat reducerea amenzii pentru perioada ulterioară desființării camerei disciplinare, dar cererea a fost respinsă de judecători, care au motivat că reducerea se aplică „doar pentru viitor”.

Decizia de miercuri a Curții Supreme de Justiție a UE poate fi contestată.

În 2024, UE a încheiat oficial acțiunea împotriva Poloniei privind problemele legate de statul de drept, ca urmare a „pașilor pozitivi” făcuți de guvernul centrist de la Varșovia, condus de actualul premier Donald Tusk.

De la preluarea mandatului, guvernul său a reformat sistemul judiciar al țării, a reafirmat supremația dreptului UE și a luat alte măsuri pentru a răspunde preocupărilor Bruxellesului.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te