Institutului Național de Management Public, mărul discordiei între guvern și USM

În 2022, în urma reformei învățământului superior, Academia de Administrare Publică a fost absorbită de USM. Acum, Guvernul preconizează să creeze o instituție similară care se va subordona Cancelariei de Stat și va pregăti funcționari publici.

În 2022, în urma reformei învățământului superior, Academia de Administrare Publică a fost absorbită de USM. Acum, Guvernul preconizează să creeze o instituție similară care se va subordona Cancelariei de Stat și va pregăti funcționari publici.

Institutului Național de Management Public va fi constituit în pofida dezacordului senatului USM. Ministrul Educației, Dan Perciun a spus după ședința Guvernului, pe 26 februarie, că institutul se va subordona Cancelariei de Stat, care va asigura o mai bună pregătire a funcționarilor publici.

Potrivit ministrului Educației, Cancelaria de stat este instituția responsabilă de instruirea funcționarilor publici, inclusiv programele de care trebuie să beneficieze aceștia.

„Anterior, acest lucru se întâmpla prin Academia de Administrare Publică de pe lângă președinție, care a fost absorbită de USM. Acum, propunerea este ca doar pentru partea de formare continuă a funcționarilor publici, cancelaria de stat să preia în esență această funcție printr-o instituție subordonată direct. Eu cred că lucrul acesta se va întâmpla mai bine în acest format decât cum s-a întâmplat până acum”, a spus Perciun.

El a adăugat că ministerul va susține inițiativa cancelariei de stat și a guvernului, care sunt principalii angajatori ai funcționarilor publici.

„Ei trebuie să dețină și controlul asupra calității formării funcționarilor publici. În final, acesta este obiectivul - să avem instruiri calitative și să avem un corp de funcționari publici bine pregătiți, cu competențe digitale, cu empatie și deschidere pentru cetățeni, cu capacitatea de a elabora politici publice, de a analiza date”, a precizat ministrul Educației.

Your browser doesn’t support HTML5

Dan Perciun despre Institutul Național de Management Public

Într-un comunicat de presă, senatul USM și-a exprimat dezacordul față de această inițiativă, despre care spune că ar fi în contradicție cu obiectivele asumate prin reforma învățământului superior din 2022, atunci când Academia de Administrare Publică a fost absorbită de USM.

„Separarea Institutului de Administrație Publică din cadrul USM și crearea unei noi instituții publice va genera o majorare semnificativă a cheltuielilor administrative. Acest proces va presupune dublarea structurilor de conducere, a altor funcții administrative, ceea ce va conduce la o utilizare ineficientă a resurselor bugetare”, a precizat conducerea universității.

În urma reformei universitare din 2021, care a presupus comasarea mai multor instituții de învățământ superior, în R. Moldova au rămas 11 din 16 universități de stat. Ministerul Educației a motivat reforma prin scăderea continuă a numărului studenților și a promis că, după concentrarea resurselor, mai mulți bani vor fi investiți în modernizarea instituțiilor, iar studenții și cadrele didactice vor avea parte de condiții mai bune.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te