Întâlnire Biden-Iohannis la Casa Albă. Ucraina, securitatea în zona Mării Negre, pe agendă

Președintele român Iohannis a primit în 2021 cel mai prestigios premiu pentru politicienii din UE, Charlemagne. Cu ocazia vizitei sale la Washington va primi și un important premiu politic american, decernat de Atlantic Council.

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit marți seară (ora Moldovei) la Casă Albă de către președintele SUA, Joe Biden.

Potrivit unui comunicat de presă al Palatului Cotroceni, pe agendă se vor afla situația din Ucraina, securitatea în zona Mării Negre, întărirea securității în spațiul euroatlantic.

Președintele român, care și-a depus recent candidatura pentru șefia NATO, va primi în SUA un prestigios premiu, al Consiliului Atlantic, pentru realizările sale ca „lider internațional”.

Printre personalitățile cărora li s-a acordat de-a lungul timpului The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards – amintește comunicatul de la Cotroceni - se numără președinții Statelor Unite ale Americii George W. Bush, Bill Clinton și George H.W. Bush, președinții Comisiei Europene Ursula von der Leyen și Jose Manuel Barroso, cancelarul german Helmut Kohl și alții.

Iohannis are programată la Washington și o întâlnire cu unul din cei mai influenți politicieni republicani ai momentului, speakerul Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.

Iohannis este al doilea lider din Europa Centrală și de Răsărit primit în ultima vreme de Biden, după premierul ceh Petr Fiala.

Atât România, cât și Cehia sunt țări din NATO care ajută militar și umanitar Ucraina invadată de ruși. Cehia a inițiat o acțiune de cumpărare de muniție pentru Kiev din țări din afara spațiului euroatlantic. România, care nu face public ce anume furnizează Ucrainei pe plan militar, participă la antrenarea piloților ucraineni și ajută la continuarea exporturilor agricole ucrainene, prin portul său de la Marea Neagră, Constanța.

📰 Europa Liberă este și pe Google News