Președinții Rusiei și Belarus, Vladimir Putin și Alexandr Lukașenka s-au întâlnit la Soci, dar au făcut puține progrese în discuțiile complicate privind prețul energiei rusești sau adâncirea integrării dintre cele două foste republici sovietice. Moscova insistă ca țara vecină, care depinde în mare măsură de livrările rusești de energie ieftină, să accepte o integrare economică extinsă între cele două țări.
Dmitri Kozak, directorul adjunct al administrației prezidențiale ruse, preciza vineri seară că Rusia ar putea fi forțată să vândă Belarus-ului petrol numai la prețul pieții, după ce la începutul anului a suspendat livrările. S-a ajuns însă la un acord privind gazele naturale care vor fi livrate la același preț ca în 2019 și anume $127 pentru mia de metri cubi.
Autoritățile de la Minsk susțin că anul trecut, după ce Rusia a redus subvențiile pentru petrol, a pierdut circa 300 de milioane de dolari.
Tot Dmitri Kozak a spus încă că cei doi președinți au căzut de acord să continue negocierile privind integrarea economică.
Săptămâna trecut, la Minsk s-a aflat secretarul de stat american Mike Pompei – cel mai înalt demnitar american care a vizitat Belarus în ultimii 20 de ani. În cursul discuțiilor, caracterizate de partea americană drept „cordiale”, Pompeo a sugerat că Statele Unite ar putea livra țiței. Relațiile dintre America și Belarus au început să se refacă după ce Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea în 2014 și a început să sprijine activ mișcarea separatistă din estul Ucrainei.