Inteligența artificială ajută Nvidia să ajungă la valoarea de 3 trilioane de dolari

Compania deține o cotă de circa 80% din piața cipurilor AI, aflate la mare căutare în centrele de procesare a datelor.

Producătorul american de cipuri Nvidia a ajuns la o capitalizare bursieră de peste 3 trilioane de dolari, în mare parte grație creșterii masive a cererii pentru tehnologiei ce stă la baza inteligenței artificiale (IA). Compania a reușit să depășească inclusiv producătorul de iPhone-uri, Apple.

Acțiunile Nvidia au crescut cu peste 150% de la începutul acestui an. Totodată, veniturile companiei au crescut de la 7,2 miliarde de dolari anul trecut, la circa 26 de miliarde în ultimele luni, ceea ce reprezintă o creștere de peste 262%, notează DPA.

Aceasta se datorează cipurilor Nvidia, care au devenit o tehnologie cheie în viitorul inteligenței artificiale, fiind ideale pentru antrenarea modelelor IA generativă, în special din centrele de date. Cererea pentru ele rămâne atât de puternică, încât compania ar putea avea probleme cu stocurile de noi cipuri până anul viitor.

Compania are o cotă de piață estimată la 80% din cipurile AI pentru centrele de date, care atrag miliarde de dolari de la marii furnizori de cloud, scrie CNBC.

CEO-ul companiei, Jensen Huang, spune că tehnologia produsă de Nvidia este utilizată nu doar pentru antrenare, ci și pentru operarea aplicațiilor AI. El susține că în viitor IA va putea crea diferite tipuri de conținut, deși în prezent se bazează exclusiv pe accesul la bazele de date.

Nvidia intră în topul celor mai valoroase companii (pe locul doi) alături de Apple, care a fost prima ce a reușit să atingă o capitalizare de piață de 1 și respectiv 2 trilioane de dolari. La începutul anului curent, a fost depășită de Microsoft, care s-a axat, de asemenea, pe dezvoltarea inteligenței artificiale.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te