Interdicția privind exportul de energie electrică a fost anulată

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anulat vineri, 3 februarie, interdicția exportului de energie electrică.

Potrivit unui comunicat al ANRE, decizia a fost luată ținând cont de faptul că întreprinderea de stat Energocom are asigurate volumele necesare de energie electrică după ce a semnat contracte de achiziție cu Centrala de la Cuciurgan și furnizori din România.

Agenția și-a abrogat propria hotărâre din 13 octombrie 2022, care prevedea interzicerea exportului de energie electrică după ce Ucraina a sistat livrările de curent către Uniunea Europeană și R. Moldova, din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii sale.

Anterior, mai mulți producători de energie electrică din surse regenerabile de pe piața liberă au intrat în grevă japoneză spunând că se află în prag de faliment din cauza interdicției la export și a prețurilor mici de achiziție oferite de furnizorii locale. Anularea acestei interdicții era una dintre revendicările pe care le-au înaintat autorităților, pentru a putea ieși din impas.

### Vezi și... ### Producătorii de energie verde, lăsați cu ochii în soare