Your browser doesn’t support HTML5
AGORA scrie că Ilan Șor cere Parlamentului să aprobe un proiect de lege care îi va permite „să transforme Stadionul Republican în MoldovaLand și BasarabiaLand”. Portalul menționează că un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat miercuri dimineață în Legislativ de deputații platformei parlamentare „Pentru Moldova”. Potrivit acestora, denumirea proiectului reflectă „cultura și istoria poporului multinațional al Moldovei”. Agora amintește că, în iulie 2018, Guvernul Filip a decis vânzarea terenului pe care este amplasat Stadionul Republican către Ambasada SUA. Ulterior, propunerea a fost susținută și în Parlament, însă proiectul a fost returnat la reexaminare de Igor Dodon. De atunci, soarta terenului a rămas incertă.
- COTIDIANUL îl citează pe deputatul PAS Sergiu Litvinenco care a reacționat la înregistrarea în Parlament a unui proiect de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) ar urma să fie luat din coordonarea Președintelui și să revină sub control parlamentar. „Dodon – a scris Litvinenco - și-a pierdut mințile – a înregistrat prin deputații săi un proiect de lege prin care SIS-ul să fie luat din coordonarea Președintelui ales. Comisia juridică a aprobat cu 5 voturi un raport pentru două lecturi, asta însemnând că joi, 3 decembrie, se planifică adoptarea lui de plen în două lecturi”.
- DESCHIDE.MD scoate în evidență „Interesele ascunse ale deputatului Eugeniu Nichiforciuc în proiectul Politicii bugetar-fiscale”. Este vorba despre un amendament al acestuia, inclus în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 și care ar putea duce la pierderi de zeci de milioane de lei din partea statului. Ar fi vorba despre introducerea a unei noi noțiuni în Hotărârea Guvernului pentru aprobarea regulamentelor sanitare privind produsele din tutun și produsele conexe, care ar permite comercializarea țigaretelor de foi (cigarillos) cu aplicarea unui acciz mult mai mic decât în cazul țigărilor obișnuite.
- DESCHIDE.MD mai relatează că afaceristul Veaceslav Platon a intrat miercuri cu forța la ședința Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). Acesta era însoțit de angajați ai Pazei de Stat, care au încercat prin altercații să treacă de paza instituției. Informația a fost confirmată portalului de președintele CNPF, Valeriu Chițan. Acesta le-a mai spus jurnaliștilor că, în urma discuțiilor din cadrul ședinței, nu s-a găsit un compromis pentru a permite accesul administratorului special al CNPF la Moldasig, însă rezultate palpabile au fost simțite la subiectul plăților necesare pentru a exclude îngrijorările partenerilor externi privind Cartea Verde.
- JURNAL TV (jurnal.md, 201202) insistă asupra cazului magistratei Ruxanda Pulbere, promovată repetat la Curtea de Apel Chișinău. Această numire s-a făcut cu numeroase abateri de la lege și reprezintă un precedent judiciar foarte periculos, spune unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Carolina Ciugureanu-Mihailuță. Ea sugerează însă că, în acest caz excepțional, ar putea fi sesizată Curtea Constituțională, iar promovarea ar putea fi contestată, chiar dacă președintele în exercițiu, Igor Dodon, a semnat deja decretul în favoarea Ruxandei Pulbere.
- MEDIA AZI analizează noul proiect de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, propus de deputații PSRM Bogdat Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi. Documentul conține o serie de prevederi care ar putea, în opinia experților, să aibă un impact regresiv asupra spațiului mediatic din R.Moldova. Una dintre probleme ține de propunerea privind diminuarea volumului de produs audiovizual local difuzat obligatoriu, diminuarea cotei de programe în limba română și excluderea obligației de a difuza 50% de produse europene în cazul celor achiziționate de peste hotare. Specialiștii semnalează că măsurile propuse vor descuraja dezvoltarea produselor locale, iar unele prevederi sunt în contradicție cu angajamentele asumate de statul nostru față de Uniunea Europeană.
- NEWSMAKER revine la cazul „elicopterelor ilegale” descoperite în raionul Criuleni și pe care procurorii îl cercetează deja timp de cinci luni. Procuratura spune că adună opiniile experților, în baza cărora să se decidă ce a fost confiscat: elicoptere sau machete. Între timp, însă, proprietarul așa-numitelor „elicopterelor ilegale”, Iurie Ceban, a publicat o scrisoare deschisă adresată Procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în care se arată indignat de această anchetă și îi cere să verifice legalitatea acțiunilor întreprinse de procurori. NewsMaker prezintă noi detalii ale acestei istorii.
- UNIMEDIA transmite că afaceristul Veaceslav Platon, condamnat anterior în dosarul fraudei bancare, i-a trimis o scrisoare Reprezentantului oficial al Uniunii Europene pentru politica externă, Peter Stano și șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, în care se referă la dosarul „Laundromatului rusesc”. „Această investigație bate pasul pe loc. Dar Moldova a fost doar o verigă din acest lanț. Cea de-a doua verigă a fost Letonia, țară membră a Uniunii Europene. Mai mult decât atât, destinatarii finali ai resurselor financiare obținute fraudulos, după cum s-a relatat în presă, sunt întreprinderi și organizații din Germania, Franța, Italia, Marea Britanie. Este extrem de important de a obține informații despre semnificația economică a operațiunilor, fezabilitatea și scopul final, anume de la beneficiarii resurselor. Toate acestea pot fi obținute doar în cadrul unor proceduri penale desfășurate în țările enumerate mai sus”, susține Platon, căruia îi trezește nedumerire faptul că nici după șase ani aceste țări nu ar fi demarat anumite proceduri în acest caz. „Ori, anume ele au devenit beneficiarii principali ai veniturilor presupus infracționale”, susține Platon în scrisoarea sa.
- ZIARUL DE GARDĂ a investigat modul în care o companie de construcții implicată în ultimii ani în tranzacții de zeci de milioane cu proprietăți afiliate lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor a intrat în posesia a două terenuri scoase la mezat de Agenția Proprietății publice. Aceasta este Exfactor Grup, care a plătit 299 de milioane de lei pentru cele două loturi de pe strada Vasile Lupu nr.28 din Chișinău, care au aparținut Armatei Naționale și Serviciului Pază și Protecție de Stat. Potrivit datelor prezentate de Biroul Istoriilor de credit INFODEBIT, Compania Exfactor Grup a cunoscut o ascensiune fulminantă în ultimii 2 ani. De exemplu, în 2018, perioadă în care R.Moldova era condusă de PDM în frunte cu Vladimir Plahotniuc, iar Ilan Șor era de neatins, compania și-a crescut cifra de afaceri de 9 ori, menționează publicația.
- ZIARUL NAȚIONAL invocă informații obținute din surse proprii, potrivit cărora în grupul de consilieri ai președintei alese, Mai Sandu, vor mai intra actualul secretar general al PAS, Andrei Spînu, precum și mai mulți membri ai Guvernului pe care l-a condus anul trecut. Printre aceștia sunt fosta ministră a Finanțelor Natalia Gavrilița, fosta ministră a Educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei, fostul șef al Poliției de Frontieră, Rossian Vasiloi, dar și directorul executiv al Asociației de Politică Externă, Victor Chirilă. Anterior, Maia Sandu anunțase că din echipa sa de la Președinție vor face parte fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco, ex-ministrul Finanțelor Veaceslav Negruță și fosta ministră a Justiției Olesea Stamate, menționează Ziarul Național.