Interesul electoral a prevalat în deciziile politice ale guvernării (Denis Cenușă/IPN)

Dintre toate formațiunile politice din R. Moldova, Partidul Democrat are cei mai mulți donatori (Liuba Șevciuc/RISE Moldova).

Dintre toate formațiunile politice din Republica Moldova, Partidul Democrat are cei mai mulți donatori — peste o mie de persoane în toată țara, scrie Liuba Șevciuc, într-o investigație publicată pe portalul RISE Moldova. Sunt preponderent angajați la instituții și întreprinderi de stat și au virat în bugetul democraților un total de circa 5,6 milioane de lei, menționează jurnalista. „Unii nici nu știau că sunt incluși în lista donatorilor sau că sunt prezentați drept membri de partid. Alții au fost loviți de amnezie când i-am luat la întrebări, iar câteva persoane ne-au declarat că au donat prin transfer, asta deși partidul a raportat oficial doar încasări cash.”

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Natalia Sergheev

Interesul electoral a prevalat în deciziile politice ale guvernării, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN. În opinia sa, autoritățile au sacrificat oportunitatea de a face corecții în relația moldo-comunitară, cu scopul de a pregăti terenul legal necesar, deși în mod controversat, pentru alegerile parlamentare din 2019. Cenușa afirmă că primul eșec este întărirea calificativului de „stat capturat”: „Din discursuri neoficiale la nivel european recunoașterea existenței „statului capturat” a pătruns în documente oficiale, precum rezoluțiile legislativului european”, accentuează politologul.

Tot IPN îl citează pe președintele Igor Dodon care și-a exprimat încrederea că, realizându-și în continuare misiunea, pacificatorii amplasați în Zona de securitate vor contribui la crearea unei atmosfere benefice pentru asigurarea dreptului necondiționat al tuturor cetățenilor Republicii Moldova la libera exprimare a voinței în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit președintelui, este importantă menținerea actualei operațiuni de pacificare, ca factor de susținere a stabilității și liniștii în zona de securitate.

Diaspora s-a dovedit a fi cel mai bun investitor al Republicii Moldova, consideră Ecaterina Deleu, formatoare în proiectul european de asistență a migranților „Forma”, citată de TV8. În opinia ei, migrația este o problemă în Republica Moldova pentru că are efecte foarte mari asupra stării din țară: „Înseamnă, pe de o parte, consecințe grave asupra familiilor, pe de altă parte, efecte catastrofale pe care le are migrația asupra pieței muncii și asupra economiei Republicii Moldova.”

Pentru a deţine funcția de judecător al Curții Constituționale este nevoie de o pregătire foarte bună și serioasă, este nevoie de o cunoaștere profundă a subiectului dreptului constituțional și de înțelepciune. Este opinia exprimată de președintele Comisiei juridice din cadrul Consiliului Societății Civile de pe lingă Preşedintele Moldovei, Pavel Midrigan, citat de portalul Noi.md. El a menționat că știe despre noii judecători numiți ai Curții Constituționale și îi respectă ca oameni, dar consideră că ei nu sunt persoanele potrivite pentru acest domeniu și nu dispun de experienţă de muncă în instanţele de judecată.

O mână de migranţi are grijă de oamenii nevoiaşi de prin satele R. Moldova, scrie Aliona Ciurcă într-un reportaj publicat de Ziarul de Gardă. Asta în timp ce autorităţile, de pe la tribunele Parlamentului, se laudă cu realizări, subliniază autoarea. Citez: „Cei care ştiu ce înseamnă să o iei de la capăt în locuri cu totul străine, de multe ori, singuri-singurei, înţeleg viaţa celor rămaşi acasă să lupte cu ceea ce le dă, şi mai ales cu ceea de ce îi lipseşte, statul R. Moldova.”