Interpolul își alege un președinte sud-coreean, nu rus

Kim Jong-yang vorbind la congresul anual din Dubai, 21 noiembrie 2018

Moscova regretă că nu a ieșit candidatul rus, dar că nu are motive să nu fie de acord cu rezultatul alegerii.

Organizația globală de poliție Interpol și l-a ales miercuri drept președinte pe sud-coreeanul Kim Jong-yang, preferându-l unui rus a cărui candidatură a stârnit îngrijorări în Europa și Statele Unite, legate de eventuala imixtiune a Kremlinului. Rusia a declarat că s-au exercitat presiuni externe evidente, dar nu a contestat procesul de alegere în sine.

La congresul anual din Dubai, țările membre în Interpol l-au ales pe sud-coreeanul Kim Jong-yang în locul chinezului Meng Hongwei, care a dispărut în septembrie și a demisionat mai târziu, după ce autoritățile chineze au spus că este anchetat pentru luare de mită.

Interpol, al cărui rol este să faciliteze cooperarea între polițiile naționale, a spus pe Twitter că Kim, care era până acum președinte interimar, a fost ales pe un termen de doi ani, deși în general acest post se atribuie pe patru ani. Kim va avea doar sarcina de a duce la capăt mandatul ajuns la jumătate al predecesorului său.

Candidatura la postul de președinte Interpol a lui Alexandr Prokopciuk, din Rusia, un general-maior de poliție, unul din cei patru vicepreședinți Interpol, a provocat îngrijorări în Europa și Statele Unite că Moscova ar putea încerca să abuzeze de puterile organizației.

Comentând miercuri rezultatul alegerii, purtătorul de cuvânt de la Kremlin Dmitri Peskov a spus: „Regretăm că n-a ieșit candidatul nostru, dar nu avem motive să nu fim de acord cu rezultatul alegerii”. Prokopciuk nu a comentat de îndată.

Carta Interpol interzice organizației să se implice în dispute cu caracter politic, religios sau rasial. Nu este o poliție supranațională și nu are agenți proprii care să facă arestări.

### Vezi și... ### Interpolul și nevoia de a-l reforma

Marți Statele Unite au spus că sprijină candidatura sud-coreeană, după ce un grup de senatori de la Washington au acuzat Rusia că exploatează Interpolul pentru reglări de conturi și pedepsirea dizidenților.

### Vezi și... ### Ucraina și senatori americani critică intenția Interpolului de a alege în fruntea sa pe generalul rus Aleksadr Prokopciuk

„Îl sprijinim hotărât pe Kim Jong-yang, actualul președinte interimar”, a spus marți secretarul de stat american, Mike Pompeo.

Kremlinul a spus tot marți că demersul senatorilor americani constituie o tentativă de amestec în alegerea noului șef Interpol. În Europa, Guy Verhofstadt, fost premier belgian, europarlamentar influent, a spus înaintea alegerii că statele democratice ar putea fi nevoite să-și creeze o „organizație paralelă” de tip Interpol, dacă este ales în fruntea lui candidatul rus. „Rusia a abuzat constant de Interpol ca să-și urmărească oponenții politici”, a scris pe Twitter politicianul belgian.