Un interviu cu ministrul afacerilor externe al Tunisiei, Khemaies Jhinaoui.
Tunisia și Moldova au fost comparate prin felul în care manifestațiile populare spontane au dus la căderea unor regimuri opace, aducând la putere coaliții pro-europene. Tunisia rămâne, de altfel, simbolul însuși al Primăverii Arabe, valul de revolte care au dus căderea celor mai autoritare regimuri din jurul Mediteranei, cu excepția celui din Siria.
L-am întâlnit în Bruxelles, capitala Europei, pe ministrul de externe al Tunisiei, Khemaies Jhinaoui, pe care l-am întrebat care este specificitatea țării sale, singura țară arabă astăzi cu o constituție total democratică, un guvern ales și un sistem legal și juridic în care religia nu joacă nici un rol.
Khemaies Jhinaoui: „Tunisia e foarte diferită de celelalte țări arabe, din motive foarte evidente. Tunisia a fost întotdeauna deschisă spre Europa. Primul nostru lider, Habib Bourguiba, a luat două mari decizii: prima a fost de a intra în mișcarea non-aliniată; a doua a fost de a investi masiv în educație. Resursele puține și rare pe care le aveam au fost investite în învățământ, în crearea unei clase de mijloc, dar și în serviciile sociale.”
Europa Liberă: Pe deasupra, Tunisia trimitea foarte mulți studenți în țările blocului socialist, în special în țări precum URSS și România. Ați păstrat rețelele de contacte de atunci?
Khemaies Jhinaoui: „Da. Studenții aceia se întorceau cu diplome, au devenit intelectuali, clasa de mijloc și stâlpii societății. Dar noi nu aveam și nu avem nici acum prejudecăți ideologice. Chiar și atunci trimiteam studenți și în Franța, Belgia și alte țări occidentale. Faptul că am investit atât de mult în educație a dus la apariția unei clase de mijloc solide. Tot așa, Tunisia a adoptat încă de acum 60 de ani o lege care a acordat femeilor egalitatea totală cu bărbații. Asta a modificat ireversibil societatea tunisiană și a dus la apariția unei clase de mijloc.”
Europa Liberă: Cum este însă cu Islamul fundamentalist și terorismul? Ați avut recent mai multe atentate care au gonit turiștii, ceea ce era și scopul atentatelor, pentru a lovi economia țării.
Khemaies Jhinaoui: „In ultimii 20 de ani au venit la noi foarte mulți predicatori din țările arabe din Golful Persic, care au exercitat o mare influență, în special asupra tinerelor generații. Au venit cu o interpretare îngustă, fundamentalistă a Islamului. Predicatori salafiști, wahhabiți. Cu toate acestea, când a izbucnit revoluția, in 2011, după o scurtă perioadă de flirt cu Islamul, societatea s-a orientat spre democrație. Astăzi avem cea mai democratică Constituție din întreaga lume arabă.”
Europa Liberă: Ați fost ambasador la Moscova o vreme. Tunisia fiind o țară asociată cu UE, participați la sancțiunile aplicate Rusiei, din cauza anexării Crimeei și a invaziei din Ucraina?
Khemaies Jhinaoui: „Nu, nu ne-a cerut nimeni asta. Rusia rămâne un mare prieten pentru noi. Am avut întotdeauna relații bune, încă din vremea când trimiteam studenți. Rusia a fost una din primele țări care ne-au ajutat după atentatele din 2015-2016. Acolo unde multe țări occidentale își sfătuiau cetățenii să nu vină în vacanță în Tunisia, Rusia ne-a trimis vreo 600.000 de turiști. Suntem recunoscători poporului rus.”