Despre parteneriatul Republicii Moldova cu NATO, rezolvarea crizei transnistrene și funcția politico-militară defensivă a Alianței Nord-Atlantice.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Doamna Lungescu, de la proclamarea independenței Republicii Moldova, toți președinții au ajuns la Cartierul NATO, indiferent de culoarea lor politică, și există și acest parteneriat stabilit între Republica Moldova și NATO. Cum s-ar face mai vizibilă Alianța în Republica Moldova, ca lumea să aibă o percepție corectă despre ceea ce înseamnă NATO?
Oana Lungescu: „Parteneriatul Republicii Moldova cu NATO este într-adevăr de lungă durată și sperăm că aduce un beneficiu reciproc, de exemplu, prin eliminarea pesticidelor din multe sate moldovenești pentru curățarea terenurilor agricole ca oamenii să le poată lucra. De asemenea, ajutorul pentru întărirea pregătirii în ceea ce privește contracararea atacurilor cibernetice și colaborarea noastră pentru modernizarea sistemului de apărare al Republicii Moldova. În același timp, Republica Moldova contribuie la siguranța Europei, în sensul că participă, de exemplu, la operațiunea noastră de menținere a păcii în Kosovo, cu trupe, care sunt foarte profesioniste și aduc într-adevăr un aport important la ceea ce facem acolo. Pasul următor pe care îl facem este deschiderea Biroului de legătură de la Chișinău, el este deja, de fapt, funcțional, pentru că șefa biroului este deja la Chișinău, din primăvară și-a început acest mandat și deschiderea fizică a biroului se va face în luna decembrie.”
Europa Liberă: Tergiversarea inaugurării acestui birou o lăsați doar pe seama problemelor tehnice, pentru că s-au făcut fel de fel de declarații și sunt interpretate în mod diferit?
Oana Lungescu: „Într-adevăr am văzut diverse interpretări, pot să vă asigur că nu este vorba nici de rea-voință de-o parte sau de alta și nici de întârzieri voite, dar trebuie să avem în vedere că avem anumite proceduri financiare care trebuie respectate, pentru că, până la urmă, e vorba de fonduri publice NATO, care sunt girate cu foarte mare atenție de cele 29 de țări membre ale Alianței, dar cred că toate aceste probleme vor fi rezolvate foarte curând și spațiul fizic al acestui birou va fi deschis în decembrie, dar, cum spuneam, între timp, șefa acestui birou este deja de multă vreme în Republica Moldova și lucrează foarte strâns pentru a explica ceea ce facem, care este natura acestui parteneriat și cum poate el ajuta Republica Moldova.”
Europa Liberă: Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, noul ministru al Apărării, proaspătul ministru, Eugen Sturza, a declarat că prima vizită pe care o va întreprinde în străinătate va fi la Bruxelles, la Cartierul General NATO. Asta vă face să credeți că această cooperare între Moldova și NATO va continua în același spirit?
Oana Lungescu: „Ne bucurăm că domnul ministru intenționează să înceapă activitatea cu o vizită la Bruxelles, deci, sigur îl așteptăm, dar nu va fi prima vizită, pentru că au venit la sediul NATO și președintele, și primul ministru, mulți membri ai Guvernului, este vorba de un dialog…”
Europa Liberă: Prima vizită a sa în calitate de ministru.
Oana Lungescu: „Absolut, este un semnal important și care este normal într-un parteneriat ca acesta pe care îl avem cu Republica Moldova, care este un parteneriat de lungă durată și pe care sperăm să-l întărim.”
Europa Liberă: Dialogul include inclusiv și o eventuală identificare a unei soluții durabile pentru criza transnistreană?
Oana Lungescu: „Noi sprijinim toate eforturile internaționale pentru rezolvarea crizei. NATO nu are un rol direct în această criză. Deci, ceea ce este important, este să fie respectate toate angajamentele care au fost luate în decursul multor ani, începând cu 1999 și ca să se ajungă la o soluție, care să fie cea în baza legislației internaționale.”
Europa Liberă: Propaganda prin contrapropagandă nu poate fi contracarată. Asta ați vorbit și Dvs. în cadrul acestei întâlniri pe care am avut-o aici, la Bruxelles. Ce mijloace ar putea să fie mai folositoare în afară decât contrapropaganda?
Oana Lungescu: „Cred că cel mai important este să putem discuta pe bază de fapte, și nu pe bază de mituri sau dezinformare voită. Deci, poate că rolul cel mai important este acest schimb de informații, de explicare a ceea ce este NATO, ceea ce nu este NATO. Faptul că este o alianță politico-militară defensivă, 29 de state democratice și cu foarte multe țări parteneriate de pe tot globul, care au un singur scop, și anume, să își mențină securitatea pentru țările și pentru popoarele lor. Deci, cred că lucrul acesta este foarte important și aici presa liberă, presa independentă, ziariștii profesioniști au un rol extraordinar de important, pentru că dumneavoastră vorbiți cu oamenii, vorbiți pe înțelesul oamenilor și le puteți spune nu ceea ce vă spun eu, de exemplu, dar așa cum vedeți dumneavoastră lucrurile și cred că, până la urmă, adevărul iese la suprafață.”