Rebecca Harms: „Am putea amâna asistența macro-financiară pentru Moldova”

Rebecca Harms

Europarlamentara europeană insistă asupra condițiilor puse de CE și a consecințelor neaplicării recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Corespondenta noastră la Strasbourg a stat de vorbă despre urmările schimbării sistemului de vot din R. Moldova cu europarlamentara germană Rebecca Harms, membră a Alianței 90/Verzii, formațiune membră în Partidul European al Verzilor.

Ignorarea opiniei Comisiei Veneția și, implicit, a condițiilor impuse de finațatorii europeni ai Republicii Moldova, pune sub semnul întrebării sinceritatea și angajamentul real al elitei politice aflate la putere la Chișinău către o apropiere de UE. „În textul adoptat de noi în Parlamentul European, la începutul lunii, cu privire la asisteța macro-financiară, sunt foarte clar precizate condițiile noastre și consecințele neaplicarii recomandărilor Comisiei Veneția”, precizează Harms.

Europa Liberă: Doamnă Harms, de ce ar fi fost atât de important pentru guvernul de la Chișinău să respecte opinia Comisiei Veneția?

Rebecca Harms: „Pentru că este importantă pentru țară. Comisia Veneția este foarte experimentată când vine vorba de observarea schimbării sistemelor electorale și deja a indicat că sistemul proporțional se potrivește mult mai bine situației din Moldova decât cel mixt.

Your browser doesn’t support HTML5

Eurodeputata Rebecca Harms intervievată la Strasbourg de Iolanda Bădiliță

În plus, Comisia Veneția a indicat că nu ar trebui schimbat sistemul electoral un an înaintea alegerilor. Iată de ce le-am spus tuturor politicienilor moldoveni care în ultima vreme au venit la Bruxelles si Strasbourg să discute cu noi despre asta, să urmeze opinia Comisiei Veneția.”

Europa Liberă: Sunteți cetățean german și știm foarte bine că în țara Dvs. este în vigoare un sistem electoral mixt. De ce, ce merge în Germania nu poate merge bine în Moldova?

Rebecca Harms: „Există o mare diferență. Mandatul de deputat pe care îl poți câștiga fiind ales direct, prin uninominal, în regiunea mea, Saxonia de Jos, este coroborat cu rezultatele proporționale obținute de partide. Ca atare, sistemul nostru, deși este mixt, conserva ce este bun din sistemul proporțional, punând accentul pe sistemul proporțional.”

Europa Liberă: Știți că există opinia potrivit căreia prin aceste presiuni venite din partea UE și Consiliului Europei cu privire la agenda legislativă din Moldova, Europa intervine, cumva, în treburile interne ale Moldovei. Ce parere aveți? Este justificată o astfel de interpretare?

Rebecca Harms: „Știți, eu cred că cetățenii așteapta ca UE să sprijine reformele din Moldova, din diferite arii, din diferite domenii ale vieții lor. Lupta împotriva corupției, o justiție independentă și dreaptă, crearea unei clase de lucrători la stat, funcționari publici care să fie capabili să dea socoteală publicului pentru activitatea lor, să se comporte responsabil și în interesul publicului, așadar cetățenii așteaptă se ajutăm țara în această construcție a unei noi Moldove pentru cetățeni, nu pentru structurile politice și administrative, nu pentru oligarhi și oamenii cu bani, ci pentru oamenii de rând, pe umerii cărora, de fapt, stă țara. Asta este ceea ce nu doar moldovenii, dar și ucrainienii sau georgienii așteaptă de la noi. De aceea, UE trebuie să fie foarte atentă și să nu fie complice cu corupții din aceste țări. UE trebuie să susțină în mod sistematic lupta împotriva corupției din aceste țări.”

Europa Liberă: Cum va analiza, cu ce instrumente, cu ce metode va analiza si aprecia Comisia Europeană aplicarea, de către autoritățile de la Chișinău a recomandărilor Comisiei Veneția?

Rebecca Harms: „Noi am discutat cu Comisia Europeană, și în cazul în care opinia Comisiei Veneția nu este luată în considerare, am putea amâna asistența macro-financiară pentru Moldova. Nu am amânat votul in PE, dar in textul adoptat de noi sunt foarte clar precizate condițiile noastre și consecințele neaplicarii recomandărilor Comisiei Veneția.”