Igor Volnițchi: „Președintele Dodon încearcă să joace pe două fronturi concomitent”

Igor Dodon cu Irina Vlah duminică la Comrat

Despre praticiparea președintelui Igor Dodon la festivitățile de la Comrat, o discuție cu un analist politic de la Chișinău.

Președintele Igor Dodon i-a îndemnat pe locuitorii autonomiei găgăuze să rămână alături de el în lupta cu unioniștii, despre care a spus că ar vrea să lichideze statalitatea Republicii Moldova. Dodon a vorbit sâmbătă seara, la Comrat, pe scena unui concert prilejuit de ceea ce el numește „Ziua creării Găgăuziei”, pe 19 august 1990. Dodon a mai lăudat orientarea pro-rusă a locuitorilor autonomiei găgăuze și a spus că „lovitura următoare și decisivă” pe care o va da împreună cu ei rivalilor va fi anul viitor, când vor avea loc alegeri parlamentare. Corespondentul nostru a stat de vorbă cu analistul politic Igor Volnițchi despre participarea președintelui la festivitățile de la Comrat.

Europa Liberă: Președintele Igor Dodon este a doua persoană oficială de rang înalt după fostul premier Valeriu Streleț, dacă ne amintim, care a participat, de asemenea, la ziua proclamării „Republicii Găgăuzia”, a cărei proclamare a fost declarată neconstituțională în anii 90. Domnule Volnițchi, v-aș întreba, întâi de toate, ce mesaj credeți că a vrut să transmită, iată, Igor Dodon prin această prezență la Comrat într-o astfel de zi?

Igor Volnițchi: „Este absolut evident că președintele Dodon încearcă să joace pe două fronturi concomitent și aici se are în vedere frontul politic și frontul pe care îl presupune funcția de președinte al Republicii Moldova.

Igor Volnițchi

Cu siguranță, în momentul în care președintele Dodon va fi întrebat de ce a făcut acest lucru, el va zice că, în calitatea sa de șef al statului, este responsabil inclusiv de asigurarea unității teritoriale a țării. Și iată că aceste mesaje, presupun eu, că președintele va spune că această prezență la astfel de evenimente vine cumva să atenueze, să mai scoată din acele intenții pe care lumea le numește mai mult sau mai puțin separatiste în Republica Moldova.

Cât privește mesajul politic, este absolut evident, și am văzut și din ceea ce a declarat președintele la Comrat, că el se referă și la alegerile parlamentare de la anul care se vor desfășura în baza unui sistem electoral mixt și președintele spunea acolo că, uite, în premieră Găgăuzia va putea să aibă propriii reprezentanți în Parlamentul de la Chișinău.

Your browser doesn’t support HTML5

Analistul Igor Volnițchi în dialog cu Nicu Gușan

Este clar că aici se încearcă să se tragă jarul la turta unei anume tabere politice, în cazul de față – a socialiștilor. Știm că la precedentele alegeri locale importante redute politice în Găgăuzia au fost câștigate și de partidul condus de Renato Usatîi și alte formațiuni, inclusiv democrații la ultimele alegeri în Adunarea Populară de la Comrat și-au consolidat pozițiile și Igor Dodon este acum într-o luptă pentru voturile găgăuzilor care urmează să vină atât în baza listelor de partid, cât și în baza circumscripțiilor uninominale.

Dar eu aș vrea să mai scot în evidență și un al treilea aspect pe lângă cele două fronturi la care m-am referit mai sus și eu cred că acest al treilea aspect care face cumva justificabilă, nu știu dacă poate fi justificată acțiunea președintelui, dar cu siguranță, din punctul său de vedere, este și acest interes. Eu zic că e vorba de lupta politică pe care tot mai mulți analiști o prognozează că va începe în această toamnă între șeful statului, pe de o parte, Președinție și partidul de guvernare, Parlament și Guvern, pe de altă parte.

Iată că Igor Dodon încearcă cumva să-și asigure spatele, pentru că în această luptă politică va conta fiecare vot, fiecare redută și, având Găgăuzia în spate, făcându-le acum pe plac găgăuzilor, el, probabil, mizează pe o susținere în momentul în care, dacă se va întâmpla ceea ce prognozează analiștii politici, va izbucni acest război politic.”

Europa Liberă: Dar am putea presupune că Igor Dodon simte că pierde din electorat? De ce ar merge el, totuși, cu daruri, chiar cu acel concert, cu acele cadouri pentru copiii care vor merge în clasa întâi? De ce ar ajunge la astfel de gesturi un politician care, s-a văzut la ultimele alegeri, poate obține o majoritate de voturi în această regiune?

Igor Volnițchi: „Nu este chiar așa. Niciodată un politician nu reușește să-și mențină în formulă deplină, în proporție deplină voturile acumulate la precedentele alegeri. Și exemplele recente din istoria de 26 de ani a Republicii Moldova, chiar și cele din istoria de 26 de ani a Republicii Moldova ne demonstrează subtil acest lucru. Știm că orice politician, inclusiv președintele Igor Dodon a venit la putere pe valul unor mari așteptări.

Moldova nu a avut un președinte ales direct de către cetățeni de 20 de ani, din 1996. Și iată că multe din aceste așteptări s-au dovedit a fi false, pentru că un șef de stat nu are prerogative suficiente pentru a face față acelui volum de promisiuni făcute în campania electorală. Și evident că pe fundalul acestei situații are loc o scădere a popularității celui care a făcut promisiunile. În cazul de față e vorba de Igor Dodon, dar în locul lui putea fi oricine.

În această situație evident că se impun și alte măsuri cu caracter mai mult sau mai puțin populist, cu caracter mai mult sau mai puțin la limita decenței și legalității și politicienii de multe ori riscă pentru a recupera acest handicap, pentru a recupera această pierdere de voturi și eu cred că și Igor Dodon a făcut acest lucru, însă jocul lui Igor Dodon este foarte și foarte riscant. În ultima perioadă, în spațiul public, în spațiul politic au apărut foarte multe declarații, inclusiv făcute de către analiști care sunt suspectați că ar fi cumva în tabăra puterii, precum că în toamnă ar fi posibil să asistăm și la un impeachment, inițiat în raport cu președintele Igor Dodon.

Iată că aceste acțiuni care, pe de o parte, par justificate, dumnealui dorind să-și recupereze eventuala pierdere de voturi în Găgăuzia, aceste acțiuni pot fi folosite de către oponenții săi anume în cadrul procedurii de impeachment, pentru că aici este un larg spațiu de interpretare în ceea ce ține de legalitatea, partea juridică a acțiunilor șefului statului. De aceea și spuneam că jocul făcut de Igor Dodon, chiar dacă poate fi înțeles din punct de vedere politic, din punct de vedere juridic și chiar din punct de vedere politic reprezintă și anumite riscuri pentru el.”

Europa Liberă: Asta voiam să vă întreb. Vizita sa a atras mai multe critici. Unele voci spun că ar încuraja separatismul. Dvs. credeți că ar fi justificate astfel de comentarii sau, totuși, sunt prea exagerate?

Igor Volnițchi: „Depinde de cum se va poziționa președintele Dodon, pentru că eu pot să vă zic deja ca și expert puțin în alt domeniu (știți că conduc și eu o companie specializată în astfel de domeniu), de obicei, după astfel de vizite care implică și o anumită doză de risc se vine cu acțiuni suplimentare. Și totul depinde de cum va acționa în continuare președintele Dodon. De regulă, după astfel de vizite se vine cu acțiuni care au menirea să echilibreze mesajele transmise în cadrul precedentei acțiuni. Se vine de regulă cu participări la emisiuni, se realizează unele interviuri în care se încearcă să se pună accentele puțin altfel, decât a înțeles opinia publică.

Acum asistăm la un val de critici și eu cred că cei care se ocupă de imaginea președintelui Dodon iau în calcul aceste critici și urmează să vedem cu ce argumente va veni Igor Dodon. Dacă Igor Dodon va zice că, uitați-vă, vizita mea la Comrat a fost de fapt în interesul Republicii Moldova, pentru că, dacă nu mă duceam, găgăuzii se simțeau lezați, dacă nu eram prezent acolo și nu transmiteam anumite mesaje, din contra, aș fi favorizat ceea ce se numește separatism în zona de sud a țării. Dacă Igor Dodon va veni cu aceste argumente, evident că va reuși ușor să încline balanța în favoarea sa.

Dar totul depinde și de modul în care vor reacționa oponenții dumnealui politici, pentru că cu siguranță cei care vorbesc tot mai mult despre un impeachment în cazul lui Igor Dodon nu vor sta cu mâinile în sân și vor contempla cum președintele își drege imaginea după această vizită la Comrat.”

Europa Liberă: Am vrea să ne referim puțin și la anunțul făcut de bașcanul Găgăuziei. Irina Vlah a vorbit despre legalizarea drapelului așa-zisei republici găgăuze, ca să poată fi folosit alături de steagurile oficiale ale orașului, ale autonomiei. Ce să înțelegem prin astfel de gesturi?

Igor Volnițchi: „Astfel de mesaje de la Comrat vin permanent și nu-i vorba doar de doamna Vlah, e vorba și de unii „activiști civici”, cum se autointitulează unii dintre ei; e vorba și de deputați din Adunarea Populară. Ei se pliază, mai bine zis, încearcă să se plieze pe unele așteptări care există în așa-numita societate găgăuză, în societatea din autonomia găgăuză.

Evident, acolo este o stare de spirit, o anumită preferință de ordin geopolitic, o anumită preferință în ceea ce ține de vectorul de politică externă, o anumită preferință chiar și politică ș.a.m.d., ș.a.m.d. Deci, politicienii de la Comrat, într-un fel, sunt ostatici ai acestei stări de lucruri și pentru a-și conserva un rating anume, pentru a-și conserva anumite poziții electorale, ei periodic formulează astfel de poziții. Problema nu este că ei le formulează, atâta timp cât nu se merge pe acțiuni care undeva ar putea să contravină Constituției Republicii Moldova, altor legi. Problema este în modul în care vor acționa cei de la Chișinău, pentru că ei și vor trebui să aibă o anumită reacție.”

Europa Liberă: Ar trebui să reacționeze, credeți, autoritățile de la Chișinău la acest mesaj?

Igor Volnițchi: „La declarații nu știu dacă e cazul să se reacționeze. Mai degrabă, dacă vor urma și anumite acțiuni, ele evident că vor trebui să fie examinate și prin prisma legalității, prin prisma corespunderii Constituției și altor legi în vigoare ale Republicii Moldova. Și dacă se vor constata anumite devieri, evident că va trebui să se reacționeze.

Întrebarea este dacă va exista suficient curaj și voință politică din partea factorilor de decizie de la Chișinău, pentru că aici, iarăși, ei vor lua în calcul apropiatele alegeri parlamentare, alegeri în care ei vor trebui să meargă și cu liste de partid, cu candidați pe liste de partid, dar și cu candidați în cele, din câte înțeleg eu, trei-patru circumscripții uninominale care vor fi în Găgăuzia.

Și, evident, dacă vor pune interesul de partid mai presus, nu va urma nicio reacție. Și aceasta ar putea să încurajeze noi manifestări de acest fel din partea politicienilor de la Comrat. Dacă însă se va lua în calcul interesul țării, atunci ei vor trebui să fie conștienți de faptul că vor pierde importante redute politice în cadrul viitoarelor alegeri parlamentare.”