Fostul președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, Jacek Saryusz-Wolski (ECR, Polonia), despre criza migrației dirijate de la granița externă a UE cu Bielorusia.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Domnule Wolski, lidera opoziției din Bielorusia, Svetlana Țihanovskaia, a rostit un discurs plin de amărăciune săptămâna trecută în Parlamentul European, acuzând practic UE de pasivitate în legătură cu ceea ce se întâmplă în această țară.
Structurile UE oferă vorbe peste vorbe și foarte puține și lente acțiuni...
Jacek Saryusz-Wolski: „Este adevărat, doamna Țihanovskaia a fost destul de directă în discursul său. Structurile UE oferă vorbe peste vorbe și foarte puține și lente acțiuni, ca să nu mai vorbim de sancțiuni aproape inexistente când vine vorba de Bielorusia. Tensiunea a crescut o dată cu apariția așa-zișilor migranți, mulți dintre aceștia fiind, de fapt, huligani care încearcă să intre în Polonia sau statele baltice în mod ilegal, ghidați fiind de serviciile secrete din Bielorusia. Pe de altă parte, în Bielorusia sunt peste 900 de deținuți politici. Există însă un aspect care lipsește, atât din atitudinea europeană față de Belarus cât și din discursul dnei Țihanovskaia: adevăratul vinovat este Rusia. Fără susținerea Rusiei Lukașenka nu ar fi îndrăznit să facă o fracțiune din ce a făcut, acest atac hibrid la granițele Poloniei, Letoniei și Lituaniei, care este și granița UE dar mai ales NATO, căci vorbim de violarea securității despre un atac hibrid…
Your browser doesn’t support HTML5
Nu este vorba de migranți aici, acești oameni sunt folosiți ca o armă hibridă. Dar, cum spuneam, lipsește principalul vinovat, Rusia, care se află în spatele întregii operațiuni, care nu a fost menționată nici de Țihanovskaia, și nici de UE. NATO este instituția care a indicat rolul jucat de Kremlin în acest atac hibrid. NATO este mult mai realistă în această chestiune. Până când UE nu va admite că ce se întâmplă este un atac orchestrat de Rusia asupra flancului de est, nu se va întâmpla nimic bun.”
### Vezi și... ### Rusia, în spatele crizei migranților din Belarus (Petras Auštrevičius)Europa Liberă: Bun, UE trebuie să aibă o abordare echilibrată, câtă vreme Rusia este un partener de afaceri. UE trebuie să joace jocul diplomației. Dar cum explicăm faptul că lidera opoziției din Belarus nu a incriminat Rusia când a vorbit în PE?
Jacek Saryusz-Wolski: „După mine nici una dintre aceste tăceri nu este de înțeles. UE trebuie să joace un joc, să pretindă că lucrurile nu sunt așa cum sunt în realitate. UE și dna Țihanovskaia au motive diferite de tăcere. Cum poate UE să spună că Rusia trebuie incriminată, în vreme ce în același timp aprobă North Stream 2. Problema este în statele UE din Vest. Agresiunea Rusiei este cunoscută, doar că folosește acum drept instrument Bielorusia. Atâta tot.
Agresiunea Rusiei este cunoscută, doar că folosește acum drept instrument Bielorusia...
Toată lumea știe adevărul. Pretindem că este doar vorba de Belarus, și că se rezolvă totul cu niște sancțiuni, care, de fapt, nu fac pe nimeni să sufere și nu vor avea nici un rezultat. Acestea sunt doar sancțiuni de fațadă, și nu fac decât să pară că salvează obrazul principalului opozant al unor sancțiuni reale, care este Germania. Interesant este că și opoziția din Belarus merge mai departe cu această ficțiune care este că Rusia nu are nici un amestec în ce se întâmplă în Belarus. Realitatea din teren contrazice atât UE cât și opoziția.”
Europa Liberă: Statele membre din Est par să înțeleagă mai bine situația decât cele vestice…
Jacek Saryusz-Wolski: „Noi suntem la granița externă a UE și datorită istoriei noastre, dar mai ales din cauza experienței noastre din trecut înțelegem mai bine ce se întâmplă și acțiunile și modul de operare ale Rusiei. Pe de altă parte, o altă problemă este că restul continentului, partea de vest, nu dorește să înțeleagă, sau înțelege pe bucăți. Eu cred că de fapt înțeleg și de aceea limitează responsabilitatea la Belarus. Avem o politică de relații cu Rusia schizofrenică. Anumite state membre sunt de partea Rusiei. Spre exemplu Germania și Franța, care sunt într-un fel coresponsabile pentru această criză.”
### Vezi și... ### Criza migranților: război hibrid în Europa (Radan Kanev, PPE)Europa Liberă: Cum sunt lucrurile acum la granița poloneză? Vă ajută UE, NATO?
Jacek Saryusz-Wolski: „Guvernul polonez rămâne pe poziție. Apără granița. Deși este vorba atât de granița statului polonez cât și granița externă a UE, UE nu a ajutat prea mult. Aceste declarații de solidaritate sunt frumoase și utile, dar rămân doar cuvinte. Comisia Europeană a refuzat să finanțeze o întărire a graniței. Pe de o parte, Comisia spune: este granița noastră, pe de alta, trebuie să respectăm drepturile omului, iar pe de alta, nu contați pe sprijinul nostru. Ce putem face, spune Comisia, este să trimitem împreuna migranților bani pentru ajutor umanitar.
Pe termen lung nu există posibilitatea de a evita valurile de așa ziși migranți...
Deci, nu dăm nici un ban prizonierilor politici, dar le dăm așa zișilor migranţi? UE a făcut ceva bun: a interzis zborurile către Belarus. Dar deja știm că există noi coridoare de transport, că migranții vor fi aduși prin Moscova. Pe termen lung nu există posibilitatea de a evita valurile de așa ziși migranți, pentru că deja în Rusia sunt extrem de mulți, un milion spun unii, care așteaptă să fie transportați în Belarus. Se aşteaptă doar decizia Rusiei, si ei vor fi transportați. În acest context, avem semnale pozitive de la NATO. Câteva state membre NATO au trimis trupe Marea Britanie, Estonia, Cehia și Slovacia. Sigur, în afara de Marea Britanie, celelalte sunt state de graniță. Celelalte state UE fac business as usual cu Rusia, trimițând de fapt semnalul: Moscova poate face ce dorește. De aceea am spus că statele care au această poziție sunt coresponsabile pentru această situație.”
### Vezi și... ###
Anna Fotyga: „Lukașenka a deschis acest nou coridor de migrație pentru a destabiliza estul și centrul Europei.”Antony Blinken avertizează Moscova: o nouă agresiune împotriva Ucrainei ar avea „consecințe grave”UE adoptă un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Republicii Belarus