Deputatul liberal Lilian Carp, care s-a retras din coalitia de guvernare înainte de a face asta Partidul Liberal din Republica Moldova, intenționează să părăsească formatiunea condusă de Mihai Ghimpu. Carp consideră că Vlad Plahotniuc s-a folosit de liberali atunci când a fost votat Guvernul Filip și deplânge faptul că Republica Moldova e condusă de o singură persoană. Parlamentarul liberal face bilanțul sesiunii de iarnă-vară a legislativului de la Chișinău.
Your browser doesn’t support HTML5
Lilian Carp: „În primul rând, sunt încălcările care au fost admise prin modificarea votului mixt, practic, toate celelalte legi care au fost votate în Parlament, chiar dacă unele au fost și legi bune, au fost umbrite de această modificare a Codului electoral și, în linii generale, deja politica moldovenească va arăta altfel.”
Europa Liberă: Ce se ascunde în spatele acestui vot al adoptării reformei electorale?
Lilian Carp: „Partidul Democrat nu are o susținere masivă în societate, iar de vechiul sistem electoral beneficiau mai mult partidele care aveau un lider puternic. Și atunci, dacă nu au reușit să se ridice la nivelul liderilor naționali, au mers după ideea că îngerii nu sunt atât de albi, nu că demonii ar fi atât de negri și încearcă să-i coboare pe toți la nivelul lor. Aceasta este tactica pe care au ales-o și, astfel, noua lege pentru votarea în viitorul Parlament, de fapt, favorizează două categorii de partide – partidele care au o susținere dominantă în societate: Partidul Socialiștilor și partidele care au resursele administrative și resursele financiare. Este Partidul Democrat. Și atunci, Partidul Democrat a scos, să spunem așa, din joc partidele cu lideri puternici și a rezolvat o altă problemă - faptul că nu au acea simpatia populației. Și au rezolvat peoblema prin modificarea sistemului electoral. Aceste circumscripții vor da un plus mare acestor două partide - Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat. Am zis că unul este un partid dominant, iar altul are resursele administrative – toți primarii. Vedem că se merge destul de dur în cazul unor localități, unde primarii nu doresc să adere la Partidul Democrat, se recurge la diferite metode de intimidare, ca să aibă aceste resurse administrative.”
Europa Liberă: Credeți că, totuși, e posibil să se facă și un pas înapoi și să accepte legislația care a existat până la adoptarea votului mixt – votul proporțional cu listele deschise, pentru că anume pe acest aspect acum insistă foarte mult cei care ies și organizează proteste în stradă? Și am mai auzit mai multe voci ale liderilor de opinie că ar fi posibil acest lucru.
Lilian Carp: „Prea scump au plătit democrații ca să meargă să cedeze. Ei nu vor ceda, vor merge până la capăt cu acest sistem electoral și reiterez încă o dată partidelor care sunt în opoziție că deja trebuie să se pregătească, în actualele condiții, de alegerile parlamentare, așa cum a fost modificat sistemul electoral. Dacă vor să reușească, trebuie să aibă o agendă comună și pot reuși, chiar dacă nu au aceste resurse administrative.”
Europa Liberă: Vă referiți la partidele parlamentare și extraparlamentare care nu au acceptat această reformă electorală?
Lilian Carp: „La toate partidele. Cel mai mult au de suferit partidele cu susținere minoritară, care au 7, 8, 10% electorat. Da, ele niciodată nu vor domina într-o anumită circumscripție, vor avea în jur de 15-8%, 20%, dar niciodată nu vor ajunge să domine sau să câștige într-o circumscripție. Și atunci, în aceste condiții, ei vor avea doar deputați pe liste de partid și în loc de șapte-opt vor fi doar trei-patru. Trebuie să aibă o agendă comună toți împreună, în care să prevadă susținerea unui singur candidat pe circumscripție, indiferent de la ce partid, care stă mai bine în sondaje și atunci au toate șansele să câștige aceste alegeri.”
Europa Liberă: Iar ideea anticipatelor, gata, a dispărut?
Lilian Carp: „Nu pot avea loc în condițiile de astăzi. Spune foarte clar Constituția: „Alegerile anticipate pot avea loc în condițiile când nu poate fi ales Guvernul sau dacă Parlamentul, în decurs de două luni, nu votează legi”. Dar vă asigur că ei au să voteze. Au plătit prea scump. În general, cred că alegerile vor fi în iarnă 2019, în ianuarie-februarie.”
Europa Liberă: De ce credeți acest lucru?
Lilian Carp: „Legea prevede trei luni de zile după noiembrie 2018 și atunci eu cred că vor alege atunci ca să-și prelungească această guvernare. Va exista și sesiunea toamnă-2018. De regulă, înainte de alegeri, acea sesiune nu există și atunci va fi și acea sesiune de toamnă-2018 și abia în februarie cred că vom avea acele alegeri ordinare.”
Europa Liberă: Dvs. reprezentați Partidul Liberal, o formațiune care până nu demult a făcut parte din coaliția majoritară. Ați guvernat împreună cu cei pe care astăzi îi criticați. Cum a fost să guvernezi alături de Partidul Democrat?
Lilian Carp: „De mai multe ori am votat diferit față de cum vota partidul în cadrul acestei guvernări.”
Europa Liberă: Da, dvs. ați avut o părere aparte de multe ori.
Lilian Carp: „Nu am votat niciodată pentru persoane care sunt în funcții, considerând că, deja pierzând Republica Moldova la CEDO o grămadă de dosare din cauza acestor două cucoane, noi nu aveam dreptul moral ca să fie votate în Parlament. Din păcate, partidul a mers pe altă formulă – că suntem într-o alianță și trebuie să mergem înainte. De aceea, în multe situații eu am votat diferit de cum a votat partidul sau, pentru a evita anumite discuții, mai aprinse, nu participam la ședințele Parlamentului.”
Europa Liberă: PL-ul a fost folosit de PD sau au reușit și liberalii să-și atingă anumite scopuri în Legislativ?
Lilian Carp: „Unicul scop pe care l-au obținut liberalii prin votarea Guvernului Filip a fost de a evita venirea la putere a stângii, a pro-moscoviților. Într-adevăr, atunci sondajele arătau peste 68 la sută Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru al lui Renato Usatîi…”
Europa Liberă: Nu-i exclus că ați zădărnicit acel moment, dar viitorul ce va arăta?
Lilian Carp: „Atunci când s-a votat, s-a mers după acest scenariu pentru a putea menține Republica Moldova vectorul european, dar a fost o decizie greșită. Chiar și atunci, la 10 ianuarie 2016, când în cadrul Consiliului Republican se discuta ce facem – mergem, votăm sau nu? –, am avut un discurs prompt, au fost peste 200 și ceva de delegați, în care am spus exact unde va ajunge Partidul Liberal, dacă intră în asemenea guvernare. Nu trebuia să fii mare proroc ca să înțelegi că vom ajunge așa.”
Europa Liberă: Dvs. credeți în sinceritatea guvernării de astăzi că duc Moldova pe calea integrării europene și vor s-o apropie de Uniunea Europeană și mai mult?
Lilian Carp: „Offf… Știți, deja la ce jocuri se duc la moment, în general este greu de spus unde merge Republica Moldova.”
Europa Liberă: Păi, Dvs. ca și deputat, dacă ziceți că e greu să răspunzi la întrebarea: „Încotro, Moldova?”, ce să zică un cetățean simplu?
Lilian Carp: „Acum, în an preelectoral, acum mai puțin se gândesc la acest aspect atât guvernanții, cât și cei care cred că vor să guverneze, partidul decide pentru ei. Toate acțiunile care se întreprind sunt legate de anumite simboluri care pot să le dea voturi la viitoarele alegeri. Au împărțit rolurile: Partidul Socialiștilor – pro-Est, Partidul Democrat – pro-Vest, dar în realitate au o agendă comună pe anumite probleme și nu-i exclus faptul să avem, după alegerile din 2018, 2019 când vor avea loc, să avem o coaliție PSRM-PD, fiindcă PD-ul…”
Europa Liberă: PD și-ar dori acest lucru?
Lilian Carp: „PD nu va avea de ales, fiindcă va trebui să găsească limbaj comun pe dreapta, dar noi vedem cu câtă ardoare astăzi atât Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma DA, dar și alte partide deja au o poziție împotriva PD-ului și, prin declarațiile pe care le-au făcut, nu vor merge niciodată la o alianță cu PD-ul. Și atunci, miza PD-ului și a lui Plahotniuc este ca să nu admită ca PSRM să aibă majoritatea de 51 de mandate, ca să poată forma singur această guvernare, dar cred că nici Dodon nu-și dorește acest lucru, fiindcă în cazul când Dodon va avea o majoritate și va forma guvernarea singur, va trebui să plătească polițele față de Moscova. Dar el dorește să facă bani din politică, nu dorește altceva nimic.”
Europa Liberă: Dar cine l-a ajutat pe domnul Plahotniuc să ajungă să i se spună că este atotștiutor și atotputernic?
Lilian Carp: „Și presa, într-un fel. Această luptă între anumite partide, încercând de a-l arăta ca supraom, da, poate, știe tot și…”
Europa Liberă: Doar vina presei este?
Lilian Carp: „Nu doar vina presei, dar presa a dat o mână de ajutor în acest sens și PR-iștii pe care îi are în jurul lui au înțeles că aceasta poate fi un brand bun și de ce nu, deja l-au promovat PR-iștii ca fiind un fel de supraom care poate ști tot sau aude tot, are 100 de urechi, este purtat de îngeri pe aripi chiar, dacă îngerii sunt negri.”
Europa Liberă: Dar el e primit și la Bruxelles, și la Washington. A vorbit de la înalte tribune, inclusiv la New York când a cerut retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.
Lilian Carp: „Politica din Europa și cea din Statele Unite se face diferit. În Statele Unite sunt companii de lobby care ajută anumiți politicieni să poată fi auziți și la Washington are două companii care îl ajută să ajungă acolo să vorbească. Cât de sincer își dorește această retragere, aceasta o va arăta timpul și vom vedea dacă cu adevărat toate aceste acțiuni care sunt și cu blocarea sosirii lui Rogozin în Republica Moldova, dar și alte acțiuni au cu adevărat obiectivul de a minimaliza influența Rusiei în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dar, de fapt, Dvs. cum vedeți evoluția relațiilor dintre Chișinău și Moscova?
Lilian Carp: „Sunt relații destul de tensionate. Moscova înțelege că pierde teren aici, în Republica Moldova și aceasta doar cu ajutorul României, dar și al situației din Ucraina, fiindcă Ucraina, din cauză că este într-un război direct cu Rusia, chiar dacă este un război hibrid, mascat și rușii încearcă să demonstreze că nu se află în Donețk, în principiu, Republica Moldova „profită”, așa să spunem, dacă putem utila acest termen, de situația tensionată din Ucraina, dar și România care este membru NATO și are în spate Statele Unite și duce o politică destul de curajoasă față de Rusia.”
Europa Liberă: Credeți că există intenții serioase, voință politică să fie reîntregite cele două maluri ale Nistrului și cum ar putea să evolueze lucrurile pe dosarul transnistrean?
Lilian Carp: „Vorbind sincer, Republica Moldova nu are un scenariu clar despre cum trebuie să aibă loc reîntregirea. Noi avem două generații, deja 25 de ani de zile, suntem separați, există altă mentalitate, destul de ostilă poate pe anumite locuri. Datorită propagandei din Transnistria, ei văd Republica Moldova ca ceva separat. Am zis și acum, anumite acțiuni trebuie întreprinse la Chișinău pentru a demonstra că noi avem o agendă, care poate readuce Transnistria în componența Republicii Moldova. Trebuie văzută Transnistria ca parte componentă a Republicii Moldova și pe anumite subiecte.”
Europa Liberă: Moldova e profund divizată. Clasa politică aproape că este impotentă să solidarizeze societatea, așa vorbesc cetățenii, cei de la firul ierbii. Cine va mai fi capabil, totuși, să coaguleze oameni integri, persoane care să recâștige încrederea în ochii cetățenilor Republicii Moldova?
Lilian Carp: „Societatea a fost divizată de clasa politică, care merge după principiul: Luptăm unii cu alții, divizăm și atunci ne este mai ușor să obținem electoratul de care avem nevoie. Dacă în 1990, ’94, ’98 era cumva corectă această abordare, căci fiind sub influența rusă mai mult de 200 de ani, era necesar pentru a putea încetul cu încetul să retrezim sau să reanimăm această renaștere națională. Acum, pe lângă renașterea națională, politicienii trebuie să se unească în jurul unui simbol sau unei probleme în societatea moldovenească. Ceea ce într-adevăr politicienii din Moldova preferă mai bine să divizeze societatea pentru a putea conduce mai ușor, pentru că într-o societate care este divizată este mai simplu să guvernezi.”
Europa Liberă: Dar Dvs. de ce nu ați putut ține grămăjoară deputații liberali în fracțiune?
Lilian Carp: „Parcă sunt grămăjoară, dar până la urmă fiecare consideră, într-un fel sau altul, să-și facă politica.”
Europa Liberă: Nu chiar grămăjoară. Totuși, doi au ieșit recent din fracțiune și Dvs. nu ați fost în multe cazuri de acord cu ceea ce au decis fruntașii partidului.
Lilian Carp: „În anumite acțiuni, chiar dacă am fost împotrivă, pe interior la partid am făcut ceea ce a decis majoritatea. Dar, văzând că anumite lucruri merg în altă zonă, am zis: Mă scuzați, dar deja nu mai pot merge întotdeauna să votez anumite lucruri care merg în detrimentul ideii cu care m-am implicat în politică.”
Europa Liberă: Veți rămâne până la sfârșitul legislaturii în componența fracțiunii PL?
Lilian Carp: „În fracțiune – da, mai departe, vedem cum va arăta timpul, dacă în genere mai fac politică sau dacă rămân în Legislativ.”
Europa Liberă: Dvs. ați venit în Parlament, după ce v-ați desfășurat activitatea la primărie. Ce credeți despre ceea ce se întâmplă?
Lilian Carp: „În primărie?”
Europa Liberă: Da, în Primăria Chișinău?
Lilian Carp: „Pe de o parte, este această luptă cu corupția în ghilimele, dar și în realitate, pentru că sunt anumiți funcționari care au băgat mâna în banul public, dar în ceea ce privește dosarul lui Dorin Chirtoacă, dacă vor fi ședințele publice, vom vedea ce învinuiri i se aduc lui Dorin Chirtoacă și dacă este, real fiind el implicat în anumite scheme de fraudare ș.a.m.d. Eu, unul, țin să cred că Dorin Chirtoacă nu a fost implicat în „dosarul parcărilor”. Principalul vinovat îl văd pe Gamrețchi. I-am spus domnului primar că această persoană nu are ce căuta în funcție, fiind hoț de biciclete. Cine l-a promovat? Deja am promis cuiva că nu mai fac publică nicio declarație în acest sens, dar nu a avut ce căuta această persoană în funcție, pentru că el are și alte probleme, nu doar „dosarul parcărilor”. Și sper că CNA-ul, cu adevărat, dacă luptă cu corupția, să caute mai adânc și vor găsi la acest „înger” mai multe, fiindcă este foarte simplu să controlezi averea unei persoane publice, venitul lui din ultimii ani și prima declarație când a venit în funcție, de văzut ce a avut această persoană și după trei ani de zile… Deci, persoana care are un avion privat, fie și sportiv, care are un iaht, fie, mă rog, la o sumă mică, are cai care costă un milion de lei… De unde a luat atâția bani? – spuneți-mi, vă rog.
Europa Liberă: Mai credeți că Dorin Chirtoacă ar putea să revină la cârma municipalității?
Lilian Carp: „Dacă nu va fi vinovat, el se va reîntoarce. Eu sper foarte mult în justiție că, până la urmă, nu vor face partizanat sau vor avea comandă politică, cu toate că, chiar dacă omul va fi nevinovat, ne putem aștepta la o comandă politică să fie scos din funcție, întrucât niciodată stânga nu a putut obține victorie în capitală în urma unor alegeri.”
Europa Liberă: Și Dvs. chiar credeți că sistemul e capabil să șantajeze pe oricine dorește și să facă din om neom?
Lilian Carp: „În linii generale, se pot conduce după zicala lui Stalin: „Dacă există omul, găsim și problema”. Mai ales dacă a fost într-o funcție publică, este mai simplu. Da, poate semna uneori ceva pe negândite sau una, sau alta, depășind atribuțiile, dar în linii generale, dacă îți duci activitatea corect, poți minimaliza această acțiune a instituțiilor de drept.”
Europa Liberă: Moldova este un stat captiv, așa cum se spune?
Lilian Carp: „În cazul când toate instituțiile sunt controlate de către un singur partid și de un singur om, da, este un stat captiv, dar trebuie să țină minte un singur lucru atât PD-ul, cât și președintele Plahotniuc – orice sistem își devorează liderii. Mai devreme sau mai târziu, își vor devora creatorul, pentru că întotdeauna când se începe o luptă cu corupția vor apărea oameni care cu adevărat vor crede în asta, chiar în interiorul sistemului vor avea frica că pot fi trași la răspundere ș.a.m.d. și până la urmă vor apărea, foarte curând, vor apărea și procurori care-i vor cere socoteală și lui Plahotniuc.”
Europa Liberă: Ce vă face să credeți acest lucru?
Lilian Carp: „Sunt și unele dosare, care nu au conotație politică. Există anumite dosare, deja sunt anumiți procurori și în cadrul CNA-ului care deja acționează independent. Clar că ei nu sunt implicați în schemă. Așa că nu toți procurorii, este absurd acum și nedrept să spunem că toți procurorii sunt implicați sau judecătorii în aceste mișmașuri. Sunt o bună parte, majoritatea din ei își fac bine meseria și eu cred că deja prind la curaj și vom avea și alte dosare mai răsunătoare.”
Europa Liberă: Dar credeți că domnul Plahotniuc râvnește fotoliul de premier sau…?
Lilian Carp: „Da, da! Întotdeauna a spus că-și dorește acest lucru. Și atunci când a dorit să devină premier, iar Legea Guvernului, care a fost modificată, a fost de fapt o lege care să dea împuterniciri pentru viitorul mandat de prim-ministru. Dar nu va ajunge. Așa cum a râvnit Marian Lupu să fie președinte toată viața, nici el nu va ajunge. Doar cu ajutorul lui Igor Dodon poate ajunge prim-ministru, dar așa nu va ajunge niciodată.”
Europa Liberă: Admiteți și al doilea scenariu că ar putea să se retragă și să plece chiar din Republica Moldova?
Lilian Carp: „Nu cred. A prins prea mult poftă de politică și de putere. Plahotniuc încet se transformă în politician, prin acțiunile sale. Dacă inițial a fost un om de afaceri în politică, acum deja se muncește foarte mult cu el. Se vede și prin acțiunile lui publice, cu toate că greu învață, dar încet se transformă și în politician.”
Europa Liberă: România îl ajută?
Lilian Carp: „Partenerii din România, da, îl ajută PSD-ul și prin anumite acțiuni, noi vedem că salvatorii pentru imagine, vedem PSD-ul din România îl ajută.”
Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult?
Lilian Carp: „Îmi doresc într-o bună zi să nu mai am hotar la Prut, să pot merge liber acasă, nu doar aici, în mahala sau în Republica Moldova, ăsta este cea mai mare vis pe care îl am și sper să ajungem în ziua în care să trăim acest lucru. Îmi doresc o societate în care să gândim pozitiv și o societate în care să mergem pe stradă și să zâmbim unul altuia și să ne dorim, cel puțin, un trai mai bun aici, acasă, în Republica Moldova sau în România Mare, dacă vom avea o asemenea ocazie și eu sper foarte mult că va fi și ziua când vom spune că Republica Moldova, de fapt, este România.”