Andrei Kovacev: „Autoritățile moldovene nu mai pot face orice și aștepta ca UE să continue să plătească” (Video)

Your browser doesn’t support HTML5

Andrei Kovacev: „Autoritățile moldovene nu mai pot face orice și aștepta ca UE să continue să plătească”

Un interviu la Strasbour cu europarlamentarul bulgar, unul din inițiatorii rezoluției PPE pe tema ajutoarelor financiare europene pentru Moldova.

Delegația Comisiei Europene la Chișinău a anunțat săptămâna trecută că nu va transfera ultima tranșă de 28 de milioane de euro Moldovei pentru a sprijini reformele în justitie, pentru că autoritățile nu au îndeplinit condițiile pentru a primi acești bani. La Parlamentul European este dată aproape sigură și înghețarea ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro, votat, de altfel, la Strasbourg, în luna iulie. Eforturi în acest sens depune grupul Partidului Popular European, care încearcă să convingă în aceste zile și celelalte grupuri politice să susțină o rezoluție în acest sens, ce ar putea fi supusă votului săptămâna viitoare, arată într-un interviu cu Europea Liberă, europarlamentarul bulgar Andrei Kovacev, unul dintre inițiatorii documentului.

Europa Liberă: Domnule Kovacev, ați cerut înghețarea asistenței financiare pentru Moldova, și iată, Comisia exact acest lucru a făcut, joia trecută. Ne explicați de ce?

Andrei Kovacev: „Uniunea Europeană se bazează pe valori, pe democrație, pe libertatea de opinie, pe corectitudinea în șanse egale pentru toți, lucruri la care ținem și pe care le dorim respectate și în relația cu partenerii noștri. De aceea, condiționăm ajutorul acordat Moldovei de respectarea acestor valori.

Reforma sistemului judiciar, legea electorală trebuie să respecte recomandările Comisiei Veneția, pentru a nu favoriza un anumit partid politic sau altul. Aceasta este poziția pe care am exprimat-o și în proiectul de rezoluție pe care il vom prezenta, sperăm, săptămâna viitoare în plenul Parlamentului European.

Comisia Europeană deja a anunțat că va îngheța temporar fondurile către Moldova - cele 28 de milioane de euro pentru justiție- din cauza insuficientelor reforme în domeniul juridic. Comisia spune în anunțul făcut public cu câteva zile în urmă, că autoritățile moldovene trebuie să respecte condițiile UE pentru a primi ultima tranșă de bani”.

Europa Liberă: Sunteți de acord cu toate recomandările Comisiei Veneția privind reforma electorală? Ce anume vă îngrijorează cel mai mult?

Andrei Kovacev: „Sigur, ne îngrijorează multe. De exemplu, distributia sectiilor în cadrul votului uninominal. Aceasta poate fi foarte mult în avantajul unui anumit jucător politic din țară. PPE nu este deloc de acord cu faptul că autoritățile moldovenești nu au luat în considerație recomandările Comisiei Veneția.”

Europa Liberă: Va vota PE un text pe această temă săptămâna viitoare, la Strasbourg? Care să ceara înghețarea finanțării? Acum două săptămâni inițiativa Dvs. (a PPE) nu a avut succes, căci nu ați convins celelalte grupuri politice.

Andrei Kovacev: „Nu sunt sigur dacă vom obține majoritatea în plen. Dar PPE va încerca încă o dată.”

Europa Liberă: Și acum două săptămâni de ce nu ați putut convinge celelate grupuri politice? Cum au argumentat socialistii, liberalii, conservatorii?

Andrei Kovacev: „Exista mai multe curente de opinie. Unii spun că ar trebui să continuăm să sustinem cu bani bugetul moldovenesc

Dorim să sustinem Moldova, dar o Moldova unde există corectitudine...

pentru a continua reformele, pentru că, până la urmă, banii sunt pentru cetățenii moldoveni. Noi însă nu mai credem doar în vorbe.

Autoritățile moldovene nu mai pot face orice și aștepta ca UE să continue să plătească. Nu se poate să vedem că nu există voință politică pentru reforme politice, reforme în justiție, si noi să plătim in continuare. Dorim să sustinem Moldova, dar o Moldova unde există corectitudine.”

Europa Liberă: AFET, Comisia pentru afaceri externe a adoptat un raport al europarlamentarilor Andrikiene (PPE, Lituania) si Fleckenstein (S&D, Germania), care pavează drumul catre un „trust fund” pentru Ucraina, Georgia și Moldova, ca si acces pentru aceste țări la Uniunea Vamală și la Uniunea Energetică. Credeți că astfel de stimulente vor ține aceste țări pe calea europeană și vor ajuta la conservarea actualei orientări geo-politice (pro-europeană, deocamdată)?

Andrei Kovacev: „UE trece și ea de la vorbe la fapte, și oferă cetățenilor acestor țări pași concreti de apropiere. Liberalizarea vizelor a fost un astfel de pas, Uniunea Vamală și cea Energetică sunt alții care vor urma. Astfel vom creste competitivitatea economiilor acestor țări, le ajutăm să fie mai interconectate în era digitală, mai multe mobilitate, educație, domenii în care banii pot fi folosiți pentru a demonstra angajamentul ferm al UE. UE nu uită cetățenii acestor țări, le respectăm alegerea, fie ca vor să aleagă integrarea în UE, sau vor alege altă cale, este alegerea lor si noi o vom respecta. Dorim să sprijinim cetățenii acestor țări si vom fi fericiti să ne fie alaturi.”