Dragalin a explicat că procurorii întâmpină piedici în sistemul de justiție, în special după ce dosarele ajung pe mesele judecătorilor. De asemenea, procurorii anticorupție sunt obligați să se ocupe inclusiv de multiplele cazuri de corupție mică, de aceea nu se pot concentra mai mult pe cazurile de corupție mare. O soluție ar fi, potrivit ei, schimbarea competențelor instituției pe care o conduce.
Principalele declarații, pe scurt:
- Despre competențele Procuraturii Anticorupție: Noi ne ocupăm inclusiv de dosare de corupție sistemică, cum ar fi cineva care dă o mită de 300 de lei unui polițist. Dacă avem responsabilitatea să ne ocupăm de toată corupția care există într-o țară ca Moldova, […] asta înseamnă că fizic nu o să reușim să putem împinge mai departe dosarele foarte complicate.
- Despre dosarul fraudei bancare: Este unul foarte mare și complex. Dacă nu greșesc, vreo nouă episoade și vreo 15 persoane au fost trimise în judecată. Acolo, din păcate, lucrurile stau pe loc.
- Despre influența politicului: Indiferent ce se va întâmpla la alegerile locale din toamnă sau la alegerile prezidențiale, eu sunt aici, în funcția de șef, pe un termen de 5 ani. Nu văd care ar fi interesul meu să ajut un anume partid, și nu altul. […] Dacă vom primi o informație pe care merită să pornim un dosar penal, o să-l pornim, chiar dacă implică persoane care se află în actuala guvernare.
- Despre concursul la funcția de șef al Procuraturii Anticorupție: Dacă va trebui să fie anulat concursul din primăvară și reluat de la început, vom face asta. Dacă nu...
„Mă așteptam la piedici în justiție, dar nu la un așa nivel”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dna Dragalin, vă aflați de jumătate de an în R. Moldova și este, probabil, cea mai lungă ședere a dvs. aici din momentul în care părinții dvs. au plecat din țară când dvs. erați doar un copil. Cum vi se pare R. Moldova? Cum ați regăsit-o? Cum vi se par interacțiunile cu oamenii de aici?
Veronica Dragalin: Dacă aș compara Moldova pe care am lăsat-o în urmă când eram copil, la începutul anilor ‘90, îmi pare că e o țară cu mult mai dezvoltată, cu mult mai aproape de nivelul de trai din restul Europei și impresia pe care o am e că viața de zi cu zi în Moldova nu e chiar atât de diferită față de viața mea din Statele Unite. Înțeleg că asta e pentru că eu locuiesc în centrul Chișinăului. Cred că viața în centrul Chișinăului nu e ca în întreaga țara, la sigur că nu, dar aici, la Chișinău, mi se pare că nu e chiar așa de diferită viața mea personală decât cea din Statele Unite. Și mă refer la lucruri pozitive, cum ar fi că poți intra într-un magazin alimentar, care are aceleași opțiuni pe care le găseam eu și în Statele Unite, în restaurante, cafenele, parcuri frumoase, transport public, care, de fapt, aici, la Chișinău, e mai dezvoltat decât în orașul Los Angeles, de unde am venit eu. Așa că, în general, impresia mea e destul de bună despre Moldova.
Europa Liberă: Evident, atunci când ați aplicat ca să obțineți această funcție, dvs. ați avut anumite așteptări sau v-ați făcut anumite planuri despre cum ar putea să meargă lucrurile aici, în R. Moldova. Însă socoteala de acasă nu întotdeauna se potrivește cu cea din târg. Dezamăgirile pe care dvs. le aveți aici sunt mari sau există ele, în general?
Veronica Dragalin: Da, pot să spun că există. Dar un lucru pe care îl înțelegeam și din Statele Unite, când vorbeam despre sistemul de justiție, că o problemă era cât de încet merg dosarele după ce ajung în judecată. Ca șef al acestei instituții, mă gândesc permanent cum putem noi schimba modul în care lucrăm ca să terminăm urmăriri penale, să trimitem cazuri în judecată, să luăm o decizie anume dacă să clasăm un proces penal sau să-l trimitem în judecată. Sunt destul de dezamăgită să văd chiar cazuri trimise acum în judecată sau unde noi încercăm să trimitem cazuri în judecată cât de multe piedici sunt, totuși, până ajung în judecată și cât de încet merg mai departe.
### Vezi și... ### Dodon, Tauber și alții. La ce etapă se află dosarele de rezonanță din ultimii 2 aniAici vă pot da ca exemplu urmărirea penală a lui Vladimir Plahotniuc. Noi, ca procuratură, în luna august am depus un demers să finalizăm urmărirea penală și să trimitem cazul în judecată în lipsa învinuitului, cum ne permite legea nouă, și asta a fost în august. Acum suntem aproape în luna februarie, deci sunt șase luni de zile, și încă nu am reușit să depășim această etapă, pentru că a fost contestată la mai multe nivele, a fost atacată legea la Curtea Constituțională și noi încă până în ziua de azi nu avem o decizie care să ne permită pur și simplu primul pas - să trimitem dosarul în judecată. Acestea sunt probleme pe care trebuie să le rezolvăm noi, ca o societate, despre cum putem îmbunătăți sistemul nostru după ce ajung cazurile în judecată să se miște, totuși, mai departe mai repede, pentru că asta vrea întreaga societate, asta ne dorim cu toții. Dacă se întinde acest proces pe o durată mai lungă de timp, asta înseamnă că sunt bani care ar putea fi confiscați de la criminali, aduși înapoi în interesul cetățenilor și al țării noastre. Deci, se văd astfel de piedici în justiție. E un lucru la care mă așteptam, dar cred că nu chiar la așa nivel.
Europa Liberă: Dar cum ați vedea rezolvată această problemă, ca să nu mai existe atâta birocrație sau poate piedici puse în mod intenționat în procesul de justiție?
Veronica Dragalin: Cred că sunt mai multe soluții la aceste probleme. Una dintre ele e să modificăm Codul de procedură penală [...]. O altă idee care se discută și s-a mai discutat e să avem instanțe specializate pe cazuri de corupție sau pe cazuri complexe, cum ar fi și crima organizată. Poate, asta ne-ar ajuta, dacă am putea avea judecători care se pot concentra pe astfel de cazuri, să nu-i încărcăm cu alte feluri de cazuri. Poate, asta ne-ar ajuta pe noi toți, ca societate, să avem mai repede progrese în dosarele de rezonanță, care, de multe ori, stau pe rol doi, trei sau mai mulți ani de zile.
Europa Liberă: Procuratura Anticorupție, pe care o conduceți, este o instituție urmărită atent de societate și cred că cele mai multe așteptări, inclusiv din partea clasei politice, au fost legate de această procuratură. Aș vrea să vă întreb cum ați găsit dvs. Procuratura Anticorupție, atunci când ați venit din Statele Unite cu ideea de a o reforma și de a o schimba? Și ce credeți că ați reușit să schimbați în aceste șase luni?
E important să analizăm care sunt lucrurile pe care, dacă le-am schimba, am aduce spre bine...
Veronica Dragalin: Nu cred că în șase luni poți să spui că poți schimba o instituție întreagă. Cred că, pentru ca să facem anumite schimbări pe baza unor informații, idei concrete sau probe, date, e important să analizăm care sunt lucrurile pe care, dacă le-am schimba, am aduce spre bine. În aceste șase luni, m-am întâlnit cu fiecare procuror ca să înțeleg și să aud de la ei ce fel de dosare au în gestiune, care sunt problemele din punctul lor de vedere, de ce nu pot merge mai departe, care sunt instrumentele, resursele de care au nevoie ca să reușească să-și facă lucrul mai bine.
Europa Liberă: De ce ar mai avea nevoie Procuratura Anticorupție pentru a livra acele rezultate care sunt așteptate în societate?
Veronica Dragalin: Noi suntem o instituție specializată pe corupție, dar, cum au mai spus și mulți experți, inclusiv din țara noastră și din afara țării noastre, noi nu suntem specializați pe corupția mare. Noi ne ocupăm inclusiv de dosare de corupție sistemică, cum ar fi cineva care dă o mită de 300 de lei unui polițist. Dacă avem așa responsabilitate, dacă avem așa competențe, să ne ocupăm cu toată corupția care există într-o țară ca Moldova (unde, trebuie să fim onești cu noi înșine și să recunoaștem că problema de corupție e una sistemică, care există la mai multe nivele, în mai multe aspecte ale vieții), dacă primim așa de multe plângeri și suntem obligați după competențe să investigăm fiecare caz care ajunge la noi pe masă, asta înseamnă că fizic nu o să reușim să putem împinge mai departe dosarele foarte complicate, pentru că suntem obligați să reacționăm și să investigăm inclusiv dosare cu 300 de lei. De asta eu cred că unul din principalele lucruri pe care le putem implementa ca societate e să schimbăm competența Procuraturii Anticorupție și a Centrului Național Anticorupție (CNA), pentru că procurorii din Procuratura Anticorupție conduc urmăririle penale care sunt în gestiunea CNA. Deci, dacă CNA are competențe pe corupția mică, asta înseamnă că procurorii din Procuratura Anticorupție și ei se ocupă cu corupția mică.
„Dacă vom primi o informație pe care merită să pornim un dosar penal, o să-l pornim, chiar dacă implică persoane de la guvernare”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dacă e să avem o situație ipotetică: ajung la dvs., la Procuratura Anticorupție, două plângeri pe cazuri de corupție. Una - pe un caz de corupție mare, cum ziceți dvs., și alta - pe un caz de corupție, să zicem, sistemică. Dvs. aveți un singur procuror disponibil, care se poate ocupa de aceste dosare. Cum rezolvați această situație? Ce caz de corupție îi oferiți să investigheze?
Veronica Dragalin: Eu cred că noi știm răspunsul la întrebarea asta. Dacă ne uităm la rezultatele din ultimii ani, noi vedem că dosarele trimise în judecată și dosarele unde avem condamnări sunt în marea majoritate dosare mai simple, de corupția sistemică, hai să spunem așa. Asta înseamnă că un procuror care primește așa un caz știe cu cât va fi mai repede, ce trebuie de făcut ca să îl soluționeze, să-l trimită mai departe și îi vine cu mult mai ușor să se ocupe de așa fel de caz, să-l ducă până la capăt, decât atunci când vine unul foarte complex și te poate bloca. Ca rezultat, vedem că în ultimii ani sunt soluționate cu mult mai multe cazuri pe corupția mai simplă, sistemică, decât pe cea mai mare și complexă. Și de asta trebuie să redresăm acest lucru și eu cred că ajustarea competenței va fi, să sperăm, o soluție care o să ne ajute în acest domeniu. Altfel, realitatea e că un procuror are timp limitat și trebuie să reușească acum, după cum prevede legea, să se ocupe de toate și, câteodată, asta înseamnă că nu o să avem posibilitatea de a concentra suficiente resurse pe cazurile mai complexe.
### Vezi și... ### Dosarul deputaților transfugi a fost clasat după 3 ani de investigațiiEuropa Liberă: Ați putea să ne spuneți câte dosare are acum în gestiune Procuratura Anticorupție?
Veronica Dragalin: Dacă nu greșesc, aproximativ 700 sunt în faza de urmărire penală și avem vreo 400 aproximativ pe rol în instanța de judecată. Deci, aproximativ 1.000, un pic mai mult de 1.000.
Europa Liberă: Și câți procurori anticorupție aveți?
Veronica Dragalin: Aproximativ 50. Avem și procurori delegați, vreo 50.
Europa Liberă: Reprezentanți ai opoziției au spus, în mai multe rânduri, că Procuratura Anticorupție, sub conducerea dvs., ar menaja reprezentanții guvernării atunci când vine vorba să urmăriți anumite plângeri și, într-un fel, că marea majoritate a cazurilor de corupție se referă la acei care sunt în opoziție, din punct de vedere politic. Cum răspundeți la aceste acuzații?
Veronica Dragalin: Vă pot spune că procesul pe care noi îl aplicăm și îl respectăm pentru fiecare plângere care ajunge la noi în instituție e același, indiferent de cine este vizat în plângere și indiferent de la cine primim acea plângere. Deci, apartenența la un partid politic nu o să afecteze în niciun fel examinarea pe care un procuror o face în baza legii, în baza probelor. Critici vor exista întotdeauna.
Lucrul meu nu depinde deloc de ce se va întâmpla în alegerile care urmează...
Ce pot spune personal, ca o persoană care conduce această instituție, e că se cunoaște foarte bine că instituția noastră nu este una politică, pentru că nu depinde de rezultatele alegerilor. Indiferent ce se va întâmpla la alegerile locale din toamnă, indiferent ce se va întâmpla la alegerile prezidențiale, eu sunt aici, în funcția de șef pe un termen de 5 ani. Lucrul meu nu depinde deloc de ce se va întâmpla în alegerile care urmează. Din acest punct de vedere, nu văd care ar fi interesul meu personal să ajut un anume partid, și nu altul, pentru că, de fapt, instituția noastră este una apolitică și funcțiile noastre, ale celor care ne aflăm în funcții de conducere, nu depind de partidul politic care este la putere la momentul actual, dar o să existe astfel de critici. Eu pot spune că sunt examinate în mod egal toate plângerile care ajung la noi și, dacă vom primi o informație pe care merită să pornim un dosar penal, o să-l pornim, chiar dacă implică persoane care se află în actuala guvernare.
Europa Liberă: Aș vrea să vorbim un pic despre câteva dintre dosarele de rezonanță. Cum continuă investigarea fraudei bancare? În septembrie, dacă nu mă înșel, conducătorul grupului de urmărire penală pe acest dosar, dl Iachimovschi, a spus că se retrage din grupul de procurori. Ulterior, am văzut declarațiile dumnealui, în care spunea că sunt doar doi procurori care se ocupă de acest dosar. Ați putea să ne spuneți cine conduce acum acest grup și cum decurge investigarea fraudei bancare?
Veronica Dragalin: Dl Iachimovschi conduce grupul...
Europa Liberă: A revenit?
Veronica Dragalin: Niciodată n-a plecat.
Europa Liberă: Atunci, de ce a spus că intenționează să plece?
Veronica Dragalin: Avea astfel de intenții la un moment. După asta, am depășit anumite lucruri. Deci, n-a plecat niciodată din funcția de conducător al acestui grup.
Europa Liberă: Dar ce l-a făcut să vrea să plece? Ați spus că ați depășit anumite momente. Despre ce momente e vorba?
### Vezi și... ### Cum ar putea fi judecat Plahotniuc în absență și de ce a fost nevoie de o astfel de procedurăVeronica Dragalin: Aceasta-i o întrebare pentru dl Iachimovschi, el poate să vă răspundă la ea. Dar eu vă pot spune că el lucrează în continuare și avem o relație foarte bună pe dosarul fraudei bancare. Deci, el și un alt procuror, Mariana Botezatu, sunt cei doi procurori care lucrează exclusiv pe frauda bancară și mai avem mulți alții care sunt implicați pe mai multe episoade. Acesta-i modul în care noi acționăm pe acest caz, care este unul foarte mare și complex. Multe din aceste episoade au fost trimise în judecată. Dacă nu greșesc, vreo nouă episoade au fost trimise în judecată și vreo 15 persoane au fost trimise în judecată. Acolo, din păcate, lucrurile stau pe loc. Nu vedem progres pe cazurile care ajung în judecată, dar grupul lucrează mai departe, inclusiv a fost finalizată urmărirea penală pe un episod care implică mai mult de 40 de milioane de euro și Vladimir Plahotniuc, pe cazi pe care încercăm din august să-l trimitem în judecată și încă nu reușim. Recent, am anunțat că urmărirea penală față de Vladimir Andronachi și un complice de-al lui, la fel, a fost finalizată și, în ultimele câteva luni, de când sunt eu aici, am trimis în judecată și un alt episod. Deci, se lucrează. Noi încercăm acum să detașăm mai mulți ofițeri în funcții de urmărire penală și de investigație la Procuratura Anticorupție să-i ajute pe procurorii care lucrează la acest caz. Înțelegem foarte bine că în societate este o expectativă să terminăm această investigație și să luăm decizii, dacă trimitem sau nu în judecată persoanele care sunt vizate. Avem peste 60 de învinuiți la acest moment.
Europa Liberă: A trecut mult timp de la săvârșirea fraudei bancare. Din experiența dvs., ce credeți că se mai poate recupera?
Veronica Dragalin: Nu cred că pot spune o cifră sau un procent exact, dar noi continuăm să avem progrese pe această temă. De când sunt eu aici, în Moldova, am reușit să identificăm și alte bunuri peste hotare, care până acum nu erau în vizorul nostru. Și eu cred că, dacă ridicăm nivelul nostru de a interacționa și coopera cu partenerii noștri externi, cu omologii noștri din alte țări, mai ales cei din Europa, o să continuăm să mai identificăm bunuri semnificative. Și aici mă refer la proprietăți de milioane de euro. Sunt optimistă că vom continua să identificăm acele bunuri și apoi să punem sechestru pe acele bunuri și, dacă vom avea o decizie, o condamnare definitivă, peste nu știu câți ani, vom putea confisca acele bunuri.
„Dacă va trebui să fie anulat concursul pentru funcția mea și reluat, vom face asta”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Anul trecut, au existat niște scurgeri de informații din procuratură, atunci când au fost operate rețineri și percheziții în dosarul unor reprezentanți ai Partidului Șor. Vorbeați atunci despre faptul că vor fi investigate aceste cazuri și vreau să vă întreb dacă au fost intentate dosare pe aceste scurgeri și dacă aveți bănuiți sau învinuiți de aceste scurgeri de informații?
Veronica Dragalin: Avem dosar penal pe această scurgere de informații, dar nu vă pot da detalii.
Europa Liberă: De ce nu puteți să ne spuneți dacă există și vreun bănuit sau învinuit important? Pentru că înțeleg că asta-i marea problemă, de fapt, puteți să intentați mai simplu dosare decât să aveți persoane cărora să le înaintați solid astfel de probe.
Veronica Dragalin: Corect. Da, e mai ușor să pornești un dosar penal decât să desemnezi pe cineva bănuit sau învinuit, dar, din anumite motive, câteodată, noi nu vrem să facem public tot ce s-a întâmplat într-un dosar, pentru că nu toți infractorii cunosc ce măsuri avem noi. Deci, la acest moment, nu este cazul să vă dau comentarii pe această investigație.
Europa Liberă: Aș vrea să aflu opinia dvs. referitoare la disputa publică dintre ministrul Justiției, Sergiu Litvineneco, și Consiliul Superior la Procurorilor (CSP), în contextul concursului pentru funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Ministrul Justiției crede că, din lipsă de credibilitate a CSP, acest concurs ar trebui să fie anulat și reluat atunci când va exista o nouă componență a CSP. Actuala componență a CSP este, de fapt, cea care v-a desemnat câștigătoare a concursului pentru funcția dvs. Într-o replică oferită de CSP ministrului Justiției, ei se întrebă dacă și concursul dvs. ar trebui anulat. Cum comentați acest ping-pong de declarații în care sunteți vizată?
Veronica Dragalin: Până la urmă, rămâne ca tot acești membri ai CSP să ia o decizie pentru aceasta. Dacă am înțeles corect, va avea loc o ședință, unde se vor pronunța toți. Avem un consiliu care are membri diferiți, care pot să aibă opinii diferite. Fiecare are dreptul la opinia proprie și, la urmă, o să vedem care este decizia acestui consiliu, care este organul competent să se expună pe tema asta. Eu, personal, nu cred că este cazul să comentez sau să-mi exprim opinia.
Europa Liberă: Nu vă deranjează această aluzie la concursul la care ați participat?
Veronica Dragalin: Eu o să aștept să vedem care va fi decizia CSP și, după asta, vom vedea ce urmează. Dacă, de exemplu, trebuie să fie anulat concursul din primăvară și reluat de la început, vom face asta. Dacă nu... În fine, vom vedea care va fi decizia CSP.
### Vezi și... ### Scandal în jurul concursului pentru funcția de șef al PCCOCSEuropa Liberă: La această etapă, ce notă de la 1 la 10, ați da luptei cu marea corupție din R. Moldova?
Veronica Dragalin: Nu știu. Cred că 4... 5.
Europa Liberă: Sperați că veți avea rezultate mai bune? De cât timp credeți că va avea nevoie R. Moldova să nu mai fie codașă la această temă?
Veronica Dragalin: E greu de spus, dar ce-mi doresc eu pentru instituția noastră este să creștem încrederea în instituția noastră măcar cu un pic, pentru că să ajungem la nota 10 nu cred e posibil. Pentru mine, nu acesta e scopul, pentru că nu știu dacă e rezonabil să spui că ai putea face așa o schimbare radicală în 5 ani sau 4 ani și jumătate, care au mai rămas din mandatul meu. Dar cred că vom reuși, prin rolul pe care îl am eu în această funcție, să ridicăm nota noastră pe rezultate, pe încredere, pe procesul luptei împotriva corupției. Asta îmi doresc. Cred că asta ne-ar ajuta ca țară și sper să mergem într-o direcție pozitivă.
Europa Liberă: Aveți un mandat de 5 ani. Sunteți aici de jumătate de an. Simțiți că aveți suficiente resurse pentru a duce acest mandat la bun sfârșit?
Veronica Dragalin: Nu. Resurse trebuie mai multe, instrumente trebuie mai multe, discreție trebuie mai multă. Sunt lucruri care trebuie schimbate. Faptul că eu, o persoană nouă, am venit ca șef al acestei instituții, nu e suficient ca să facem niște schimbări transformative, să avem rezultate bune. Eu sper că o să reușim să implementăm aceste schimbări.