Vladimir Socor: „Republica Moldova, poate cel mai sărac stat din Europa, trăiește din alegeri geopolitice”

Vladimir Socor

Ce au în comun alegerile locale și geopolitica? Cum vor coabita componentele alianței de guvernare la nivel local? Valentina Ursu, în dialog cu analistul politic occidental Vladimir Socor:

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Vladimir Socor


Europa Liberă: Despre aceste alegeri generale locale s-a vorbit mult în această campanie electorală și s-a spus că miza lor rămâne a fi votul geopolitic. Așa să fie?

Vladimir Socor: „În general, politicienii din Republica Moldova i-au obișnuit pe alegători, i-au antrenat practic pe alegători să vibreze la așa-numitele mesaje geopolitice. Este din vina politicienilor că alegătorii au ajuns să fie condiționați de asemenea mesaje. Practic, un fel de reflexe pavloviene. Și eu cred că este o abordare cinică din partea politicienilor să se comporte cu alegătorii pur și simplu ca și cum alegătorii ar fi buni de manipulat, o masă de manipulare. Politicienii din Republica Moldova în acești aproape 30 de ani au avut foarte puțin de oferit în mod concret alegătorilor.”

Europa Liberă: Dar ce câștigă administrația publică locală dacă politicienii obțin mandatul în baza votului geopolitic?

Vladimir Socor: „În acest caz, administrația publică locală nu numai că nu câștigă nimic, dar pierde. Vedem în ce hal se află Chișinăul după atâția ani în care alegerea primarului și a Consiliului municipal a fost determinată de așa-numitele considerente geopolitice.”

Europa Liberă: Și la Bălți, și la Comrat, și în alte localități se vorbește despre acest vot geopolitic.

Vladimir Socor: „Da, în loc să se vorbească despre putoarea de pe străzi, despre faptul că trotuarele și străzile sunt surpate și se strică mașinile și trecătorii își rup picioarele mergând pe străzile acestea. Același principiu este valabil și pentru alegerile parlamentare și prezidențiale. Republica Moldova, poate cel mai sărac stat din Europa, trăiește din alegeri geopolitice.”

Europa Liberă: Ce câștigă și ce pierde Chișinăul dacă vine Andrei Năstase în fruntea municipiului sau dacă vine Ion Ceban?

Vladimir Socor: „Eu nu văd o deosebire semnificativă între cei doi candidați în ceea ce privește gospodărirea orașului. Dacă primarul și Consiliul municipal vor fi serioși în ceea ce privește gospodărirea orașului, atunci eu cred că și unul, și celălalt au șanse bune să gospodărească orașul așa cum și unul, și celălalt au promis în campania electorală de anul trecut. Rezultat invalidat de către justiția dlui Plahotniuc, dar campania electorală Năstase versus Ceban de anul trecut a fost cea dintâi campanie serioasă din istoria Chișinăului în care s-a discutat despre oraș și despre gospodărie, și despre lupta anticorupție în loc să se discute despre geopolitică. Acest tip de campanie aproape că s-a repetat, poate că nu în întregime, dar aproape că s-a repetat și anul acesta. Și eu, după câte înțeleg, cei doi candidați și partidele respective au decis să coopereze în viitorul Consiliu municipal. Eu văd aici o evoluție deosebit de sănătoasă și potențial promițătoare.”

Europa Liberă: Ambii vin din aceeași coaliție de guvernare – unul din partea Blocului ACUM, celălalt din partea PSRM. Ar putea să apară certuri după ce se anunță rezultatele acestor alegeri?

Vladimir Socor: „Bineînțeles că certuri pot să apară, dar înaintea alegerilor ambii candidați și partidele respective au anunțat intenția de a coopera în viitorul Consiliu municipal. De aceea, eu cred că este o evoluție sănătoasă, o evoluție în direcția bună, o evoluție condiționată, așa cum ați menționat, dna Valentina, o evoluție condiționată de existența coaliției la nivel parlamentar și guvernamental.”

Europa Liberă: Și la nivel central se va menține aceeași cooperare?

Vladimir Socor: „Să sperăm, ar fi în interesul țării!”