Vladimir Țurcanu: „După ce majoritatea s-a acumulat în Parlament, gata, mâinile organelor de drept sunt dezlegate”

Vladimir Țurcanu într-o dezbatere televizată „Moldova în Direct”

Opinii de deputat socialist despre situația de la Primăria Chișinăului.

Deputatul Vladimir Ţurcanu, fruntaş socialist, susţine că primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, cercetat de Procuratură în dosarul parcărilor, ar face bine dacă şi-ar da demisia şi ar deschide astfel calea către anticipate în capitală. În caz contrar, a explicat deputatul socialist într-un interviu la Europa Liberă, Consiliul municipal va trebui să găsească un interimar, dar ar putea avea dificultăţi să adune în jurul vreunei candidaturi o majoritate de voturi.

Europa Liberă: Am să încep, dle Ţurcanu, prin a vă întreba ce credeți despre ieșirea liberalilor de la guvernare. Ați văzut probabil că liderul liberal, Mihai Ghimpu, arată cu degetul la socialiști şi sugerează că este ceea ce şi-a dorit în primul rînd formaţiunea dvs. şi că aţi fi obținut asta prin înțelegere cu democrații. Cum comentați?

Vladimir Țurcanu: „Eu cred că este clar pentru toată lumea că este o aberație. Asta unu la mână. Doi - eu chiar ieri am fost în teritoriu, în două raioane, şi oamenii mă întrebau, dar eu le-am cerut părerea lor. Ei au spus că văd că el (n.r. Mihai Ghimpu) pur și simplu din frică nu a vrut să spună, ca să nu-și strice relațiile cu cei care în realitate l-au presat și au dat comanda, şi nu a născocit altceva decât faptul că Moscova, prin socialiști, a dat comandă și a fost arestat primarul. De parcă Federația Rusă și Moscova n-are cu ce să se ocupe.”

Europa Liberă: Dar, totuși, despre o înțelegere dintre socialiști și democrați probabil n-ar fi atât de fantezist să se întrebe oamenii...

Vladimir Țurcan: „Nu este vorba de nici o înțelegere. Noi acum sub noțiunea de înțelegere putem să băgăm orice. Sunt niște fapte concrete, foarte bine cunoscute de societate. Această reacție a organelor de drept trebuia să fie mai devreme. Pur și simplu a venit un timp când s-a acumulat majoritatea necesară în Parlament, iar domnul Candu nu întâmplător a declarat anterior că PD deja n-are nevoie de voturile liberalilor. Nu exclud că ei au fost nevoiți să răspundă şi la solicitarea inclusiv a europenilor, care tot întreabă când voi, într-adevăr, o să vă ocupați cu corupția, dar nu cu mimarea acestor acțiuni.”

Europa Liberă: Dar legătura dintre această declarație a domnului Candu și ceea ce se întâmplă la primărie care ar fi?

Vladimir Țurcan: „Domnul Candu, de fapt, a făcut o concluzie și a răspuns la toate întrebările. El a spus că astăzi ei (n.r. majoritatea parlamentară) nu au nevoie de voturile liberalilor, punct. Iată de ce, organele de drept trebuie să-și facă meseria, demult a trebuit. Întrebarea este de ce nu au făcut-o mai devreme? Pentru că au avut nevoie de voturi. Dar după ce majoritatea s-a acumulat, gata, mâinile organelor de drept sunt dezlegate și ei deja se ocupă cu treaba lor.”

Europa Liberă: Cum, în viziunea PSRM-ului, trebuie să deruleze lucrurile la primăria capitalei mai departe? Ce trebuie să se întâmple în continuare? Capitala este decapitată, este o situație juridică parcă fără soluții. Întrebarea este: cine conduce capitala, cine numește un interimar, cine ar putea fi acesta...?

Vladimir Țurcan: „Soluția este. Consiliul hotărăște cine va fi interimar. Trebuie să fie identificată o persoană, fie dintre consilieri, fie nu, pentru că legea nu obligă să fie din rândul consilierilor. Dar eu simt altceva… Au rămas doar câteva luni... Este clar că noi nu ne vom opri şi vom merge înainte pe calea referendumului... Iar dacă primarul va demonstra că astăzi este bărbat adevărat, atunci el trebuie să depună cererea. Atunci alegerile primarului vor fi mai devreme. Dacă nu, mergem pe calea referendumului, în cadrul căruia primarul va fi demis, sută la sută, și vor fi alegeri anticipate ale primarului. Dar juridic, acum, pârghiile se află în mâinile consiliului.”

Europa Liberă: Deci credeți că dacă primarul ar depune cerere, asta ar însemna alegeri imediat?

Vladimir Țurcan: „Da, evident, apare o circumstanță prevăzută de lege. Funcția este vacantă, iar în aceste condiții urmează alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Şi în altă situație, ar trebui consiliul să fie cel care numește un interimar?

Vladimir Țurcan: „Da, evident că acum trebuie să fie numit cineva interimar. Acest lucru nu este atât de ușor. Trebuie să fie totuși majoritatea voturilor, dar nu știu cum va fi identificată această majoritate. Clar că depinde și cine va fi persoana respectivă. Dar asta este a doua întrebare. Acum în primul rând: sau demisia primarului, ori numirea interimarului și desfășurarea activităților ce țin de organizarea referendumului.”

Europa Liberă: De ce ziceți că nu este ușoară numirea interimarului? Doar formațiunea socialiștilor are cei mai mulți consilieri...

Vladimir Țurcan: „Dar nu are majoritatea necesară. De aceea depinde dacă se vor găsi consilieri care într-adevăr doresc măcar pe această perioadă să nu apară haos în primărie. Poate vor găsi pe cineva.”

Europa Liberă: Unde: la liberali, la populari europeni, unde s-ar putea găsi?

Vladimir Țurcan: „Deja consilierii trebuie să discute, să se întâlnească, să propună, poate o să găsească o persoană care va fi susținută de majoritatea membrilor consiliului.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu a sugerat cu câteva seri în urmă, și nu doar el a făcut această sigestie, că la primărie ar putea veni Alexandru Tănase.

Vladimir Țurcan: „Dacă așa, se poate de numit pe oricine. Alexandru Tănase este un teoretician, jurist, dar aici trebuie să fie omul care înțelege ce înseamnă gospodăria, ce înseamnă drumuri, reparația, canalizarea etc. Eu nu cred că domnul Tănase se va ocupa de canalizare.”

Europa Liberă: Dar s-a discutat despre această posibilitate?

Vladimir Țurcan: „Nu știu, eu prima dată aud despre asta.”

Europa Liberă: Socialiștii, în general, prin toate acțiunile lor nu o dată au demonstrat că-și doresc controlul capitalei, chiar și inițiativa cu referendumul. Unii ar putea crede acum că sunteți mai aproape ca niciodată de împlinirea acestei dorințe. Așa este sau e mult până departe?

Vladimir Țurcan: „Conducerea capitalei, exact așa cum puterea în republică, evident că trebuie să fie scopul oricărui partid politic. În cazul dat, PSRM nu ascunde și nu face mare secret din aceasta. Evident că noi dorim ca primarul să fie al nostru în municipiu. Noi considerăm că programul echipei, componența, principiile pe care se bazează activitatea partidului sunt lucrurile necesare pentru ca să fie făcută o regulă în capitală. De aceea, evident că mai departe noi vom opta pentru asta. Când o să reușim? Toamna? Iarna? Asta este altă problemă, dar este sigur că vom reuși. Eu sunt sigur că majoritatea absolută a oamenilor înțelege foarte bine că așa și o să fie.”

Europa Liberă: Numele lui Ion Ceban a fost la un moment dat pronunțat de președintele Igor Dodon, ca persoană pe care o vede domnia sa acolo, la Primărie… Asta ar putea să se întâmple? Ar putea el să fie cel numit interimar?

Vladimir Țurcan: „Eu nu cred că acum este atât de important: Ion Ceban sau altcineva. Pentru ca să fie cu scopul mai departe de a conduce - poate și este cazul. Dar, în același timp, repet, discuțiile cu privire la această problemă încă nu s-au desfășurat. Totul depinde inclusiv de căutarea și găsirea acestor voturi necesare pentru ca să fie numit un interimar.”

Europa Liberă: Cu cine vor discuta aşadar socialiștii?

Vladimir Țurcan: „Eu sunt sigur că oameni cinstiți şi responsabili se pot găsi în toate fracțiunile.”