Fosta politiciană moldoveană emigrată în Canada, Ala Mîndîcanu, este o susținătoare a ideii de modificare a sistemului electoral moldovean. Argumentele, într-un interviu acordat corespondentei Europei Libere, în timpul unei recente vizite la Chișinău:
Ala Mîndîcanu: „Diaspora reprezintă alegătorul stabilit în afară. În Canada, dacă tu ai plecat de mai mult de cinci ani și nu ai declarat că vii înapoi, nu mai ai dreptul să votezi. România nu permite votul cu pașaportul expirat. În Canada dacă tu cinci ani de zile nu trimiți declarația de venituri și nu apari măcar pe jumătate de an în Canada, tu nu mai poți vota din afară.
La noi se exagerează rolul diasporei și bineînțeles că sunt partidele politice care încearcă s-o folosească. Acum se discută, în general, despre Partidul Migranților, care este un non-sens total.
Eu, în general, consider că pentru diasporă nu este bine să disperseze forțele, dar eu nu pun foarte mult preț pe chestia asta și explic de ce. Eu nu vreau să sugerez tehnologii părții adverse ideilor mele pro-europene.
Your browser doesn’t support HTML5
Ai noștri, cei mai mulți, sunt în Rusia, da? Acolo sistemul totalitar îi scoate la vot pe toți. Ei și-or organiza și și-or face. Pe-ai noștri, împrăștiați prin toată lumea, n-o să-i aduni la vot. La parlamentare oamenii vin de două ori mai prost decât la prezidențiale. Să nu aștepte nimeni că diaspora va decide soarta alegerilor. Soarta alegerilor se decide aici.
De aceea eu consider că diaspora toată trebuie să aibă o singură circumscripție, această circumscripție are diferite sectoare de vot. Dar partidele politice, toate, trebuie să aibă acces la diasporă cu candidații lor, să-și cheltuie banii lor dacă vor să aleagă de acolo, și să pună acolo oameni din diasporă. Dar nu neapărat toți membrii care sunt din partea partidului să fie toți din diaspora. Iar membrii diasporei care vor să intre în liste să vină aici să lupte, pentru că Republica Moldova de aici se guvernează, nu din diasporă. Și n-am să stau eu la Montreal să vin și să fiu aici, fără prea mai sacrificii, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Eu am fost membru de partid și am muncit ca un salahor la alegeri, la Râșcani, am mers prin tot glodul acesta și prin iarnă, și prin frig ca să câștig locul pentru partidul meu. De ce unul de la călduț trebuie să vină și să aibă locul meu acolo, prin ce el e mai bun? Vrei să fii în lista de partid pe diasporă? Vino acasă, lucrează în rând cu toți, câștigă-ți locul tău.
Fie că e peste hotare, fie că e oriunde ar fi, dar eu nu aș pune categoric în listele de candidați la alegeri persoane din diasporă care nu vin aici să facă muncă de salahor. Adică noi suntem colegi de partid, tu lucrezi aici patru-cinci ani de zile, dar eu am venit așa, la de-a gata. Iarăși, empatia. Mă gândesc eu cum ai să te uiți tu la mine: eu nu vreau să-ți iau locul.
În schimb, diaspora, după ce ai câștigat partidul, poți tu să-ți faci o listă de experți. Și Biroul pentru Relații cu Diaspora are aceste liste, ele trebuie să rămână în vigoare și deschise legal pentru toate guvernările care vin, lista cu specialiștii din diaspora, indiferent cine vine. Pentru că poți să-i chemi să ocupe poziția de un șef de direcție, poate un ministru câte-odată, poate la executiv – cu condiția că acest plan se realizează. Dar nu se încep mișmașurile de cumătrism și alte scheme. Că și în diasporă sunt tot oameni și se lasă și ei corupți și cumpărați.”
Europa Liberă: Vă întreb pe dumneavoastră, ca fost deputat, când și unde au greșit slugile poporului că această instituție, care se numește Parlamentul Republicii Moldova, a pierdut încrederea cetățenilor?
Ala Mîndîcanu: „Una din cauze este anume acest sistem electoral pe care îl avem acum. De ce? Pentru că el prevede piramida verticală a puterii. Toată republica e o singură circumscripție. Deci, tu ca să intri, să fii competitiv în lupta politică, tu nu depinzi de alegător, pentru că el e peste tot. Tu nu ai circumscripția ta, tu n-ai om concret în ochi, tu n-ai numele lui cu adresă, cu problemele lui concrete. Tu depinzi numai de președintele de partid.
Și eu susțin cu tărie că noi avem nevoie de reforma electorală și nu contează care din ele – că-i proporțional, cum spun eu, dar pe circumscripții, cum e acum. E suficient să facă un singur lucru: să introducă circumscripțiile. Și chestia asta strică verticala puterii și începe să-l vadă cetățeanul pe propriul lui deputat, nu pe toți o sută pe care nu-i știe.
De aceea s-a discreditat Legislativul, pentru că s-o introdus acest sistem electoral care este acum. Odată cu schimbarea acestui sistem, indiferent cine câștigă alegerile în 2018, sigur că peste patru ani, în 2022, situația va fi cu totul alta.
Cum aș face eu dacă m-ar întreba cineva: „Doamnă Mîndîcanu, dați dumneavoastră soluția.”. Vă dau soluția. Și eu asta aș vrea să facă opoziția, nu să umble să spună că nu-i bine, nu-i bine, nu-i bine. Opoziția trebuie să dea soluții. Eu vin cu soluția mea.
Republica Moldova, cum este ea, așa, ca un strugure de poamă, cum spunem noi, tăiată în nouă circumscripții pe orizontală care includ și Transnistria, dar nu le permit nicăieri să aibă influență separată. O circumscripție în total i-o lasă diasporei. Pe fiecare din aceste nouă circumscripții pe teritoriul Republicii Moldova, toate partidele își pot înainta câte nouă oameni. Își înaintează câte nouă oameni, fiecare alegând acolo persoane cunoscute, lideri locali, oameni cu carte la cap. Pe lângă lider care duce din urma lui lista trebuie și unul care să se priceapă în legi. Adică, oricum, este deja o competiție mult mai frumoasă decât ce a fost până acum, dar, menționez, cu prag mult mai mic.
Iată, exemplu: Albania. Albania are sistem mixt: 40 de oameni se aleg pe liste de partid, 60 pe liste uninominale. La acestea unde-i sistem proporțional pragul e 2,5%. Albania era în urma noastră încă cu cinci ani în urmă. Acum e pe cale să ne întreacă și să intre în Uniunea Europeană înaintea noastră. De ce? Pentru că sistemul de circumscripții permite relația directă dintre alegător și deputat și dă posibilitatea să monitorizeze activitatea acestuia. Dar nu cum e acum. Acum nu-i poți monitoriza și nu-i poți trage la răspundere.”
Europa Liberă: Dar pentru că dumneavoastră, totuși, v-ați stabilit de ceva timp în Canada, să vă întreb: găsiți mai multe asemănări sau deosebiri între un deputat în Republica Moldova și un deputat în Canada?
Ala Mîndîcanu: „Este o mare deosebire, enormă deosebire. Deputatul în Canada nu se ocupă de propriul business și nu rezolvă problemele businessului prietenilor săi. Chiar dacă acest lucru undeva are loc și se depistează, imediat îl știe toată lumea, pentru că monitorizarea jurnaliștilor este extrem de puternică.
Jurnalism de investigații în Moldova lipsește. Tu poți să scrii zeci de interpelări, n-ai să ai răspuns aici. Acolo așa ceva nu există. Acesta-i un moment.
Al doilea moment. Legislatorul în Canada se ocupă în exclusivitate de facerea legilor. Și noi avem acolo, în Canada, vizite permanente libere ale delegațiilor care nu costă nimic. Și în Canada, și în Statele Unite, și în Marea Britanie oricine poate veni să asiste la ședință, el are un loc special unde poate asculta ce se vorbește. Aici chestia asta nu-i.”
Europa Liberă: Ați spus că legiuitorul în Canada nu face politică și politica nu este un business. De ce în Republica Moldova s-a ajuns ca businessmenii să vrea să vină în politică?
Ala Mîndîcanu: „Aceasta este promovarea sistemului totalitar rusesc. Din Rusia vine, de la Uniunea Sovietică. Aici businessul a concrescut cu criminalul, cu politicul, cu toate chestiile astea…”
Europa Liberă: Cât de păgubos este pentru Republica Moldova că businessul a pătruns în politică?
Ala Mîndîcanu: „Este foarte păgubos. Nu poți să conduci în politică exact așa cum o faci în business. Până lumea n-o să înțeleagă lucrul acesta n-o să se schimbe nimic.”
Europa Liberă: Și, totuși, nici o asemănare nu găsiți între un legiuitor din Canada și unul din Moldova?
Ala Mîndîcanu: „Nu prea găsesc.”
Europa Liberă: Cine merită să ajungă deputat în Parlamentul Republicii Moldova ca să se înceapă o schimbare pe care o așteaptă cetățenii de zeci de ani?
Ala Mîndîcanu: „Trebuie să vină lume pregătită, trebuie să vină lume…”
Europa Liberă: Ce înseamnă lume pregătită?
Ala Mîndîcanu: „Iată îți spun: actul legislativ este unul extrem de responsabil, trebuie să ai studii în domeniu, trebuie să fi lucrat măcar câțiva ani ca manager ca să ai idee cum se aplica legislația măcar în domeniul tău, trebuie să fii destupat la minte, să cunoști mai multe limbi ca să poți să compari legislația ta cu ale altor țări, fiecare deputat trebuie să aibă o echipă extrem de calificată de consultanți.”
Europa Liberă: Dar se zice că exodul brațelor de muncă și exodul de creier a lăsat Moldova și mai săracă.
Ala Mîndîcanu: „E adevărat.”
Europa Liberă: Și nu e chiar atât de ușor să identifici aceste persoane care merită să ajungă în forul legislativ. Și cine trebuie să fie mai insistent: persoana care se gândește la mandatul de deputat sau cetățeanul care vrea, totuși, acolo, în Parlament să trimită deputatul care să-l reprezinte?
Ala Mîndîcanu: „Partidele politice își selectează cadrele, partidele politice. Asta-i sarcina lor, pentru că numai un partid politic are…”
Europa Liberă: Oamenii au pierdut încrederea în partidele, formațiunile politice.
Ala Mîndîcanu: „Încrederea se face în timp. Ei n-au pierdut-o deodată. Eu, slavă Domnului, în 2010, în 2014 am tot votat cu partidele noastre, tot sperând că poate, poate, iaca, iaca ieșim din tranziție și intrăm în normalitate. Nu s-a întâmplat lucrul acesta, ne-au dezamăgit cu toții.
Dar asta nu înseamnă că trebuie să spunem: gata, nu mai participăm și nu mai facem nimic. Trebuie să mergem înainte. Dar aici este extrem de important ca liderii politici să-și aleagă judicios echipele și să fie extrem de atenți la încercarea economicului să pună mâna pe politic.
Ceea ce lipsește în Republica Moldova este sentimentul de empatie: dar oare ce se gândește celălalt, dar oare cum simte el lucrurile? La noi: „Eu am spus așa și gata! Nu mă interesează ce crezi tu!”.
Și pe mine mă doare acum că lucrurile bune care se fac ele nu sunt recunoscute de nimeni. Nu se poate să negi totul. Nu arunci copilul cu tot cu apa murdară. Hai să le repartizăm: de o parte sunt lucrurile bune, care trebuie păstrate, pe de altă parte sunt lucruri reprobabile, de care trebuie să scăpăm.
De ce nu m-aș angaja eu acum în vreo campanie politică în Republica Moldova? Pentru că, să revin la o frază în limbă rusă din lumea teatrului: „короля играет свита” – tu trebuie să ai un partid puternic pentru a veni la putere și a gestiona judicios. Statul are nevoie de 3600 de oameni, indiferent că-i Moldova, că-s Statele Unite. Astea-s posturile-cheie.
Eu te asigur că nici o sută nu-i găsești ca să fie o echipă onestă, controlată de timp. Ei nu că nu există, ei sunt, dar ei se feresc să se dea pe lângă liderii politici. Pentru că liderii politici imediat sunt înconjurați de lingăi, din ăștia care-i umflă personalitatea și spun: „Numai tu și tu ești geniu și tu ai să faci!”, și el se lasă pe mâna lor și ei îl trădează. Și el ceea ce a promis nu va putea să facă. Acesta-i un argument. Al doilea argument este cel economic.”
Europa Liberă: Și fără bani nu se poate face campania electorală?
Ala Mîndîcanu: „Imposibil să faci o campanie electorală fără bani. Trebuie să mobilizezi pe teritoriu oameni. Elementar: trebuie să le dai benzină, trebuie să-i asiguri cu mâncare. Asta nimeni nu ți-i dator ție să alerge pentru tine așa, pur și simplu. Și dacă tu angajezi trei mii de oameni, cum acoperi tu aceste cheltuieli?”
Europa Liberă: Păi, statul finanțează partidele acum.
Ala Mîndîcanu: „Statul finanțează după alegeri, nu înainte. Păi, imaginează-ți că eu vreau un partid nou să-l văd la putere, pe care nu îl finanțează nimeni. Ce face el cu acest sistem? El are o listă, el trebuie să găsească bani, el este nevoit să vândă primele locuri, locurile trecătoare să le dea pe bani ca pe urmă acela care i-o dat trebuie să-i întoarcă înapoi.”
Europa Liberă: Dacă ați reveni în politică și ați fi la guvernare, cum ați uni această societate atât de polarizată?
Ala Mîndîcanu: „Eu nu vreau să revin în politică.”
Europa Liberă: Ipotetic vorbind.
Ala Mîndîcanu: „Da, ipotetic vorbind, ce-aș face eu? Eu îmi îmbrac toga de politician…”
Europa Liberă: O societate dezbinată cum o uniți?
Ala Mîndîcanu: „ Se unește foarte simplu societatea dezbinată. Aș aduna liderii partidelor care au aceleași scopuri strategice cu mine, cel puțin aș iniția o masă rotundă unde am dezbate anumite lucruri. Primul lucru.
Al doilea moment, aș încerca să explic foarte clar care este mecanismul de luptă cu corupția. Pentru că sunt două elemente-cheie care ne țin pe noi în loc: unu e lupta cu corupția, al doilea e reforma judiciară. Aici cu toți liderii trebuie să stabilim de comun acord care sunt mecanismele de lucru, ce facem. Stabilim un plan comun, ne adunăm cu toții împreună cu partidele noastră la o adunare care n-are putere de alegere și legislativă, dar în care batem în cuie acest program ca să arătăm coeziune. Și atunci când mergem data viitoare la alegeri stabilim și controlul de monitorizare a acestor. Acestea sunt lucruri pe care le spune și UE.”
Europa Liberă: Viitorul Republicii Moldova va fi mai bun decât trecutul acestui stat?
Ala Mîndîcanu: „Republica Moldova sau va avea un viitor european, sau nu-l are deloc. Nu are alternativă. Drumul european pentru noi este unica direcție de acțiune. Tot ce este în afară este gubernie, provincie și rămânere în urmă încă 100 de ani, un teritoriu gri de care n-o să vrea nimeni să se apropie și care va fi folosit permanent contra Uniunii Europene.”