Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a anunțat in urma cu doua săptămâni că partidul său depune în Parlament proiectul de lege pentru combaterea propagandei ruse la TV. Pe profesioniştii din presă, însă, această aparentă concesie majoră a liderului democrat, care retransmite, de peste zece ani, cel mai toxic canal propagandistic din Federația Rusă, Pervîi Kanal, nu pare să-i încânte. Îi vom solicita o părere despre aceeaşi iniţiativă preşedintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dragoş Vicol.
Europa Liberă: Dle Vicol, un proiect de lege pentru combaterea propagandei ruse în televiziuni a ajuns în Parlament. Proiectul nu vrea să interzică emisiunile și posturile TV rusești, mai ales cele de divertisment. Va fi însă controlată retransmisia programelor informative și analitice. Pe de altă parte, dle Vicol, pe profesioniştii din presă, printre ei Petru Macovei de la Asociația Presei Independente nu prea îi încântă această inițiativă, în primul rând, nu cred că va fi realizată. Dvs. ce credeţi despre această polemică?
Dragoş Vicol: „În primul rând, este o realitate de care nu putem fugi, nu ne putem ascunde, este o realitate concretă dictată de situația care se întâmplă, mai ales la frontierele Republicii Moldova, dar în general este o situație caracteristică pentru întregul spațiu european. Când zic acest lucru, mă refer la ceea ce ați menționat Dvs. și ați punctat foarte bine în debutul intervenției Dvs. la ascensiunea propagandei venite din Federația Rusă.
Your browser doesn’t support HTML5
Din acest punct de vedere, proiectul de lege cu privirea la modificarea și completarea Codului Audiovizualului pe această dimensiune vizează transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția europeană cu privirea la televiziunea transfrontalieră. Discutăm despre un proiect de lege, astfel încât nu ne vom putea în această dimineață referi la varianta finală a acestei legi.
Eu cred că vor urma niște discuții foarte încinse în Parlamentul Republicii Moldova ținând cont de faptul că există, din păcate în spațiul nostru informațional foarte multe posturi retransmise din Federația Rusă și care aduc un deserviciu enorm în ceea ce vizează prezentarea unor informații veridice. Din această cauză, repet, nu vor fi interzise niciun fel de posturi, indiferent din ce țară provin, atâta timp cât respectă cadrul normativ; ne referim în exclusivitate la interzicerea emisiunilor cu caracter informativ analitic și cele care posedă un format militar.”
Europa Liberă: Acum uitați-vă la o tentativă anterioară care s-a făcut în acest sens, intenția era criticată, inclusiv de OSCE care a spus că s-ar putea să se comită „o încălcare a standardelor internaționale privind libertatea de expresie” și de „libera circulație a informațiilor”. De ce totuși, politicienii de la Chișinău revin la acest subiect?
Dragoş Vicol: „Eu nu pot fi porta vocea politicienilor din Chișinău, dar în calitate de simplu cetățean am următoarea senzație: mă gândesc că atitudinea sigură sau mai bine zis atitudinea politicienilor de la Chișinău în ceea ce vizează revenirea la acest subiect, într-adevăr sensibil, este dictată de realitățile concrete care se întâmplă mai ales în Ucraina.”
Europa Liberă: De ce, ia propaganda rusească turații, devine mai accentuată decât acum un an, doi?
Dragoş Vicol: „Într-adevăr, turațiile acestei propagande devin din în ce mai nocive, conțin un caracter corosiv, un caracter acid, se intensifică în fiecare zi, mai ales în contextele evenimentelor de la granița noastră cu Ucraina. Din acest punct de vedere este imperios necesar ca să se intervină pe această dimensiune, fiindcă manipularea și propaganda în Republica Moldova încep să posede niște proporții amenințătoare.”
Europa Liberă: Într-o foaie de parcurs convenită între Chişinău și Bruxelles în februarie trecut, - vă amintiți despre această foaie de parcurs - viza restanțele din agenda de asociere, atunci când venea vorba despre presă, cerinţa Uniunii Europene era să se amelioreze legislația astfel încât să fie prevenită concentrarea presei în prea puține mâini, nu despre propaganda rusească era acolo vorba?
Dragoş Vicol: „Inclusiv și această chestiune, dacă citim printre rânduri dincolo concentrarea și monopolizarea pe anumite segmente a surselor mass-media este vorba și de contracararea anumitor voci care vin din Est și, mai ales, din Federația Rusă în ceea ce vizează combaterea manipulării și propagandei.
Eu sunt ferm convins de faptul că radio ascultătorii Dvs. sunt martori a ceea ce face Sputnik, ceea ce face Russia today și în spațiul european. Și m-aș referi aici la declarația proaspătului președinte francez Macron când l-a apostrofat pe Vladimir Putin și ia zis că aceste surse, de fapt, nu sunt surse mass-media, ci sunt veritabile surse de manipulare. Din această cauză mie mi se pare că acțiunile politicienilor de la Chișinău conțin și o componentă de prevenție, o componentă de a încerca să evite anumite pericole cu care se confruntă, inclusiv societatea din Europa.
Acum, foarte mult depinde cum vor fi articulate aceste propuneri în Legea cu privirea la modificarea și completarea Codului Audiovizualului. Însă vreau să vă spun că finalmente este important să avem un nou Cod al Audiovizualului, fiindcă respectivul act care deja este unul perimat profund din anul 2017 va încerca să fie amendat doar până la elaborarea noului Cod al Audiovizualului. Din acest punct de vedere sunt ferm convins că noul Cod al Audiovizualului pe care sper eu, cel puțin personal și colegii mei de la CCA, să-l avem până la sfârșitul anului va încorpora cele mai importante componente din activitatea audiovizualului, inclusiv va stipula mecanismele în concordanță cu normele europene în ceea ce vizează descurajarea unor asemenea flageluri cum ar fi propaganda și manipularea venită din Federația Rusă.”
Europa Liberă: Dle Vicol, Dvs. descrieți situația de pe piața audiovizuală ca extrem, extrem de complicată din ceea ce îmi dau eu seama. Totuși cum s-a ajuns aici, dle Vicol, care este responsabilitatea CCA pentru toate aceste lucruri, cum s-a ajuns, de exemplu, că 80% din conținutul audiovizual de pe piața autohtonă vine din Federația Rusă e o estimare pe care o făcea anterior CCA, cum s-a ajuns la cote atât de înalte de manipulare despre care Dvs. vorbiți, nu e responsabilitatea CCA să urmărească să nu să se ajungă aici?
Dragoş Vicol: „Este responsabilitatea noastră sută la sută, însă în calitate de argumente importante pe care aș vrea să le invoc sunt pârghiile de care nu dispunem noi, însă nu aș vrea să mă ascund în spatele acestei lipsei de pârghii este și responsabilitatea noastră. Însă cu certitudine, portofoliul pe care îl avem noi în ceea ce vizează anumite acțiuni cu caracter punitiv, cu caracter demotivant în ceea ce vizează amenzile pe care le putem aplica, până la urmă aceasta este unica modalitatea de a descuraja asemenea excese cum ar fi manipularea și propaganda.
Iar ceea ce spuneați Dvs. de proporția această îngrijorătoare de circa 80% a contentului care vine din Federația Rusă, într-adevăr acesta este rezultatul faptului că clasa politică în totalitate, și nu vreau să vorbesc aici de clasa care se află la putere și cei din opoziție într-adevăr au neglijat pe parcursul ultimilor ani acest domeniu, fiindcă ne-am aflat într-o perpetră campanie electorală, fie locală, fie prezidențială, fie mai înainte cu caracter legislativ la alegerile parlamentare din această cauză s-a umblat mult prea puțin și cu prea multă acuratețe și atenție la acele legi care au vizat domeniul audiovizualului.”
Europa Liberă: Totuși Dvs. spuneți că nu aveți pârghii le-ați cerut, aveți de gând să le cereți?
Dragoş Vicol: „Am solicitat aceste pârghii și vreau să vă spun că în acest proiect de legi pe care îl avem noi pus la dispoziție ne-am întrunit și în Parlament și mie mi se pare că tocmai aceste amenzi care vin să descurajeze aceste lucruri sunt foarte, foarte importante. Când zic acest lucru, mă refer în primul rând, la apariția unui nou aliniat de la art. 9 care vizează asigurarea securității informaționale, iar pentru nerespectarea acestui aliniat sancțiunile vor începe de la 40 de mii și vor continua până la 70 de mii pentru încălcarea repetată a acestor prevederi.”
Europa Liberă: Vreți să spuneți că lipsa până acum a acestor sancțiuni au adus la această situație?
Dragoş Vicol: „Este unul din elementele principale, fiindcă modalitatea de sancționare care prevedea una de contestare a deciziilor noastre pe parcursul la un an de zile, chiar doi ani de zile foarte mulți radio difuzori, mai ales cei care retransmiteau emisiunile cu caracter propagandiste se eschivau prin diverse tertipuri ne acționau în judecată și noi nu puteam să aplicăm propriu zis aceste amenzi ele continuau mai departe să deșănțat manipuleze să prezinte un cadru eronat în ceea ce vizează realitățile din țara noastră, dar mai ale printr-o masivă prezentă a realităților din Federația Rusă.”
Europa Liberă: Unul din reproșurile cele mai mari care i se aduc autorului acestei inițiative sună cam în felul următor Cum e sa faci propaganda și manipulare acasă, dar sa o interzici pe cea din exterior? Dvs. cum vă raportați la astfel de abordări?
Dragoş Vicol: „Eu nu aș vrea să extrapolez lucrurile într-un cadru politic, dar vă asigur în calitatea mea de președinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului că indiferent cine sunt proprietarii unui sau altui post de televiziune, indiferent care sunt interesele cu caracter politic ale unor actori politici din Republica Moldova noi vom aplica litera și spiritul legii, inclusiv pentru toți cei ce vor încerca să sinteze în oarecare măsură Legea cu privirea la modificarea și completarea Codului Audiovizualului. Noi avem altă problemă ca finalitate să vedem dacă această lege va fi până la urmă promulgată de președintele Republicii Moldova ca să devină operațională.”
Europa Liberă: Aveți dubii în acest sens?
Dragoş Vicol: „Nu am anumite dubii sau anumite temeri, însă mă gândesc la faptul că ar putea această legea să întâmpine anumite dificultăți, mai ales din perspectiva unor actori politic această lege le va limita foarte mult spațiul de manevră. Dar nu aș vrea să intru în discuții cu caracter politic fiindcă prin excelență noi suntem o instituție apolitică și m-aș abține la asemenea comentarii.”
Europa Liberă: Vă referiți totuși socialiști, eu am voie probabil să ajung la anumite constatări, vă referiți la socialiști și iată în raport cu CCA deseori sună următoare întrebare cum se face că acești socialiști s-au făcut cu trei posturi TV dacă nu greșesc o agenție de publicitate în acest domeniu în ultimii niciun an ca să zic așa?
Dragoş Vicol: „Agenția de publicitate nici nu ține chiar de competența noastră, însă ceea ce vizează sursele audiovizuale care au beneficiat de girul Consiliului Coordonator al Audiovizualului vă spun foarte simplu, ei au explorat în sensul bun al cuvântului posibilității legislației în vigoare astfel încât noi nu am putut identifica oricât ne-am fi dorit din punct de vedere subiectiv niciun fel de lacună care nu le-ar permite intrarea loc în egalitate. Pachetul de acte, toate documentele care le-au prezentat, inclusiv angajamentele de a prezenta un procentaj major de content autohton ne-au determinat să le acordăm această licență. Chiar dacă ulterior i-am supus la mai multe monitorizări, controlări, amenzile de care spuneam eu nu au constituit un elemente determinant în ceea ce vizează repoziționarea lor sau modificarea opticii lor de prezentarea știrilor mai ales.
Oricum, eu cred că acest proiect de lege este unul care vine în consonanță cu strategia securității naționale a Republicii Moldova care a fost aprobată în anul 2011 și am impresia că protejarea societății de eventualele tentative de dezinformare și de manipulare va fi tocmai asigurată prin intermediul acestui instrument.”