Nicolae Negru: „Acest studiu confirmă că societatea este divizată, o jumătate se uită la Est, alții la Vest”

Interviul dimineții cu editorialistul „Ziarului .Naţional”

Partidul Democrat a dat publicităţii un nou sondaj de opinie, pretins a fi mai mare ca altele de până acum ca eşantion intervievat, prin urmare mai exact, care sugerează din nou că insistenţa acestui partid pe nevoia schimbării sistemului de vot moldovenesc ar fi tocmai ceea ce aşteaptă cetăţenii de la clasa politică. Vom discuta pe această temă cu analistul politic Nicolae Negru, editorialistul „Ziarului Naţional”.

Europa Liberă: Prima noast întrebare se va referi la încredere. Câtă încredere aveți Dvs. în acest sondaj, dat fiind faptul că a fost realizat de o companie americană, se pare cu renume, secondată de IMAS? Aveți mai multă încredere în el decât în cele făcute de case de sondaje locale de exemplu?

Nicolae Negru la o dezbatere în studioul Europei Libere

Nicolae Negru: „Trebuie să spunem că este vorba de o firmă cunoscută, şi compania din Republica Moldova la fel e cunoscută; cel puțin nu este vorba de niște companii fictive, de aceea avem o oarecare siguranță că este vorba de un sondaj real.”

Europa Liberă: V-am văzut la prezentare… Înţeleg că vi s-a părut serios sondajul…

Nicolae Negru: „Da, mi s-a părut serios. Mi s-a părut real sondajul și asta este important, pentru că la noi de multe ori avem sondaje ireale, supte din deget parcă, făcute în cabinet. Acum mi s-a părut că este vorba de un sondaj real, deși anumite semne de întrebare încă există. Chiar le-am adresat autorilor o întrebare, dacă au siguranța că metodologia a fost respectată, dacă, de exemplu, nu s-a putut întâmpla ca un operator să nu respecte cu strictețe ceea ce i s-a spus, dar să meargă la crâșmă, să se înțeleagă cu un om și să facă sondajul cu el, sau cu altcineva în felul ăsta. Desigur, ei nu au putut garanta că așa ceva nu se poate întâmpla.”

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul dimineții: Nicolae Negru (Ziarul Național)

Europa Liberă: Nu credeți, totuși, ar fi un sondaj cu țintă precisă? Vă întreb pentru că e, parcă, o atenție sporită în acest sondaj pe chestiuni legate de schimbarea de sistem electoral; compania americană s-a gândit măsoare, în mod neobișnuit parcă, încrederea în primari și alți aleși locali, ceea ce nu prea am văzut în alte sondaje, iar liderii locali sunt tocmai cei care ar urma să ajungă în parlament dacă se schimbă sistemul electoral. Apoi, oamenii au mai fost întrebați câte locuri anume ar trebui sa li se ofere în parlament deputaților diasporei, celor din regiunea transnistriană - deci din nou chestiuni legate direct de schimbarea sistemului electoral.

Nicolae Negru: „E firesc într-un fel, chiar liderii PDM au anunțat că fac un asemenea sondaj și contextul este desigur cel al schimbării sistemului electoral. Cât privește încrederea față de primari, s-au mai făcut asemenea sondaje. De fapt, la fiecare sondaj se pune această întrebare, câtă încredere aveți în autoritățile centrale, dacă mergem în direcția convenită, câte încredere au oamenii în primar, biserică etc. Sunt elemente noi, așa cum spuneți dumneavoastră, dar ceva absolut în premieră nu...”

Europa Liberă: Deci autorii nu pot fi suspectați de rea intenție?

Nicolae Negru: „Bine, dar ce înseamnă rea intenție? O întrebare vină n-are, cu atât mai mult dacă este o întrebare interesantă. Sunt întrebări interesante în acest studiu, care prezintă interes nu doar pentru PDM, dar și pentru toți politicienii, dar și cei care analizează politică. Nu-i nimic rău în ceea ce s-a făcut.”

Europa Liberă: Domnule Negru, dar ce credeți dumneavoastră despre grandoarea acestui, aș putea spune, mega-sondaj? Peste 12 mii de persoane intervievate față în față, oameni din toate raioanele, doar cu un singur scop să fie, cel al justificării intenției de schimbare a sistemului electoral, sau întrezăriți și alte scopuri? Nu știu, putem presupune poate că democrații au vrut să vadă unde și cum arată mai exact sprijinul față de ei, față de socialiști, ca să poată croi după interesul lor circumscripțiile, mai ales că astfel de suspiciuni există şi mai ales că regulile de creare a circumscripţiilor nu au fost încă stabilite, deși Comisia de la Veneția a spus că ar fi bine să se întâmple înainte de expertiza ei.

Nicolae Negru: „Această grandoare, cum ați spus dumneavoastră, această scară mare a sondajului este într-un fel justificată. Este o premieră la noi în Republica Moldova și demult era cazul să se facă acest lucru. S-au făcut eșantioane pe fiecare minoritate națională, de exemplu cum votează găgăuzii, cum votează bulgarii, ucrainenii, rușii etc. Este interesant și cum se votează pe zone: la nord, în centru, la sud. Observam și noi aceste diferențe, dar acum ele sunt concretizate în mod sociologic, știm toate aceste lucruri cu o precizie mai mare. Acest lucru este de folos tuturor politicienilor. Faptul că PDM a făcut asta pentru interesul propriu nu este reprobabil. Întotdeauna am vorbit despre faptul că politicienii lucrează cu ochii închiși. Sondajul este prima armă a oricărui politician în Occident, în orice societate cât de cât dezvoltată.”

Europa Liberă: Acum, domnule Negru, ce prevestește acest studiu, la părerea Dvs.?

Nicolae Negru: „Din punctul meu de vedere, ceea ce este de rău - acest studiu confirmă că societatea este divizată în jumătate, unii se uită la Est, alții la Vest...”

Europa Liberă: Jumătatea care se uită spre Est nu vi s-a părut clar mai mare?

Nicolae Negru: „Puțin mai mare, 4%. Nu este chiar atât de mare. Dar ceea ce este important: s-a descoperit fizionomia celui care se uită la Est și a celui care se uită la Vest. Avem portretul. Cel care se uită la Est de obicei face parte dintr-o minoritate etnică, găgăuz, bulgar, rus etc. El

Cetățenii noștri nu au o strategie personală, nu au o abordare personală a realităților economice, politice din Republica Moldova. Acest sentiment gregar este încă foarte puternic ...

nu are studii superioare, este mai sărac și asta este un instrument bun pentru politicienii noștri, să știe în ce direcție să lucreze. Desigur, noi știam că o bună parte dintre cetățenii noștri pot fi ușor influențați. Este vorba și de propagandă, și de faptul că cetățenii noștri nu au o strategie personală, nu au o abordare personală a realităților economice, politice din Republica Moldova. Acest sentiment gregar este încă foarte puternic dezvoltat la cetățenii noștri.”

Europa Liberă: Acum, revenind la subiectul schimbării sistemului electoral. Ați putea spune că toată această poveste cu sondajul ar fi dat un chix de proporții pentru democrați? În presă au apărut păreri care arată că de fapt datele sondajului ar fi dat informaţii exact inverse decât poate și-ar fi dorit democrații, date care ar demonstra că democrații vor să promoveze de fapt cel mai nepopular sistem din cele trei, întrucât mixtul apare cu o susținere de doar 17%, iar uninominalul şi proporționalul cu cifre de peste 30%. Ați putea spune deci la fel?

Nicolae Negru: „Nu, nu aș putea spune chiar așa. Uitați-vă: 35% sprijină sistemul proporțional. Am putea spune că nu există în societate un consens larg în această privință, dar că majoritatea dorește o schimbare a actualului sistem se vede. 40% doresc să trecem la uninominal și 17% vor să trecem la sistemul mixt. Sistemul mixt conține uninominalul, nu este nici o contradicție aici. Ba mai mult, o parte dintre cei care sprijină sistemul proporțional, ar accepta cu mai multă ușurință sistemul mixt, pentru că el este o combinație dintre uninominal și proporțional.

Prin urmare, nu putem vorbi despre un eșec, dar nici nu putem spune că este un triumf al PDM-ului, fiindcă totuși 1/3 dintre cetățenii Republicii Moldova doresc să rămână la același sistem care este. Asta înseamnă că PDM, dacă va insista pe schimbare, va avea nevoie să explice celor care sunt adepți ai proporționalului că sistemul mixt conține această variantă, această preferință a lor.”

Europa Liberă: Și dacă ne uităm la raitingurile politice, nu vi se pare că ar fi un eșec pentru comanditarii unui sondaj să facă acest studiu și să afle ca ei, ca partid de guvernământ, sunt doar pe locul 3 în preferinţe, iar pe locul 1 al încrederii este Igor Dodon, oponentul politic, la fel şi formațiunea socialistă plasată pe locul 1? Sau anume asta putea fi ideea: să se fluture din nou în fața euro-optimiștilor cu sperietoarea rusească, adică socialistă, care ar veni neapărat la putere dacă se fac alegeri în condiţiile actualului sistem?

Nicolae Negru: „Nu este exclusă această ipoteză. Aveți dreptate. Dar trebuie să constatăm că acest sondaj nu spune nimic nou în această privință. Sondajele precedente arătau același lucru, socialiștii erau în frunte, PAS era a doua formațiune după preferințe...”

Europa Liberă: Da, dar am remarcat ieri cum autorii parcă accentuau această idee: că dacă mai există în cineva încredere în Republica Moldova, atunci acela este Igor Dodon, de parcă voiau să spună că dacă s-ar face acum alegeri, el ar fi preferatul.

Nicolae Negru: „Da, este adevărat. Există această nuanță, acest aspect al problemei. Poate că PDM ar vrea ca cetățenii Republicii Moldova, mai ales cei de orientare pro-europeană, să cunoască datele acestui sondaj, și mai ales liderii de partide de dreapta, pro-europene... să întreprindă anumite acțiuni. Desigur, această situație într-un fel avantajează PDM ca formațiune, care se află la centru și într-un fel poate înclina balanța într-o direcție sau alta.

În cazul de față, importanța PDM-ului crește, când există acest pericol de modificare a orientării geopolitice a Republicii Moldova în cazul unor alegeri. Dar trebuie să spunem că există și un element nou, care avantajează într-un fel PDM-ul. Este o mică schimbare de atitudine, mai puțină lume crede că ne mișcăm într-o direcție greșită. După un an de guvernare desigur că asta nu este mult, dar este totuși o schimbare care merită consemnată. Totodată, în lista politicienilor preferați de cetățeni apare premierul Pavel Filip, cam la același nivel cu Maia Sandu, ceea ce iarăși avantajează PD și poate să fi fost unul dintre motivele ascunse de ce au fost date publicității rezultatele acestui sondaj.”