Nicolae Negru: „Electoratul dezamăgit pro-european trebuie cumva întors, să fie convins să meargă la secțiile de votare”

Interviul dimineții cu analistul politic de la Chișinău despre prespectiva alianței în alegeri a PAS și PPDA.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, și-a reconfirmat disponibilitatea de a merge în alegerile parlamentare din 2018 împreună cu PPDA, cu o listă comună. Într-o reacție sobră pe Facebook, liderul PPDA, Andrei Năstase, a sugerat că anunțul ca răspuns la o inițiativă mai veche a formațiunii sale vine cu întârziere și că în viitoarea formulă de participare la alegeri partidele trebuie să intre pe bază de paritate, nu pe ceea a popularității văzute în sondaje.

Nicolae Negru

Punctul de vedere al analistului politic și scriitorului Nicolae Negru față de geneza acestei noi alianțe.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul dimineții: cu Nicolae Negru

Europa Liberă: PAS și-a reconfirmat, ieri, printr-un anunț, disponibilitatea de a merge împreună cu PPDA, cu listă comună, în alegerile parlamentare din 2018, cu o condiţie: selectarea cu mare rigoare a celor de pe liste. Ați comentat deja această intenție a PAS. Ați spus că anunțul este pripit, că PPDA nu arată bine în sondaje, că include foști politicieni îndoielnici, că ar fi pus batista pe țambal în privința integrării europene etc. Să înțelegem că priviți critic în general colaborarea – așa cum se intenționează – dintre PAS și PPDA?

Nicolae Negru: „Nu-mi retrag cuvintele, doar că trebuie să precizăm unele lucruri. În general cooperarea dintre partide este benefică. Este de salutat, mai cu seamă în cazul nostru când s-a schimbat sistemul electoral. Partidele vor trebui să concureze nu numai pe liste, dar și în circumscripții uninominale. Vor trebui să facă concurență unor partide mult mai mari, cu resurse financiare mai mari. Partidele trebuie să colaboreze, dar depinde ce avem în cazul de față.

n politică, unul plus unul nu întotdeauna înseamnă doi. În cazuri mai fericite este egal cu trei, în alte cazuri este egal mai puțin decât doi. Ceea ce i se propune PAS nu este o cooperare electorală. Este ceva mai mult, un fel de parteneriat sau chiar un mariaj de interese care să aibă o durată mult mai mare, inclusiv în alegeri local, în cele prezidențiale. Zestrea se împarte în doi, soții își păstrează numele. Având în vedere faptul că și un partid și celălalt, dar mai cu seamă PAS se află într-un proces de formare a identității, mi se pare că acest mariaj de interese ar putea avea repercursiuni nu tocmai pozitive pentru consolidarea și formarea acestui partide.”

Europa Liberă: Într-o reacție pe Facebook la anunțul PAS, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, remarcă între altele că a trecut mai bine de un an de când formațiunea sa a făcut oferta de unitate pentru PAS, că cetățenii ar fi „sătui de declarații și comunicate politice despre sondaje, despre mecanisme și algoritme de partajare”. Domnul Năstase mai sugerează că participarea în alegeri a PPDA și PAS împreună nu se mai poate baza pe sondaje, iar „maximizarea” rezultatelor alegerilor este posibilă doar prin „unitatea, reciprocitatea și paritatea” respectivelor partide. Dvs. ce înțelegeți din această remarcă?

Nicolae Negru: „Ceea ce spuneam – împărțim totul în jumătate. Nu luăm în calcul datele sondajelor.”

Europa Liberă: Insistă liderul PPDA pe asta?

Nicolae Negru: „Datele sondajelor arată că PAS stă mult mai bine în intențiile de vot decât PPDA. Acest lucru îl arată ultimul sondaj, de exemplu, lansat de o instituție respectabilă – IDIS Viitorul -, dar și alte sondaje lansate de Institutul de Politici Publice, NDI, IRI, adică de instituțiile pe care nu le putem considera a fi controlate de oligarhi sau de Plahotniuc, cum se spune. Dacă nu luăm în calcul sondajele, cum altfel facem lista.

Există o practică atunci când alegătorii în cadrul unor alegeri arată ponderea unui partid sau a altui partid. În cazul nostru iarăși nu putem fiindcă niciunul dintre ele nu s-a aflat în campanie electorală decât în cea prezidențială când a concurat un singur candidat - Maia Sandu. Deci principiile trebuie gândite, trebuie elaborate. Eu sunt de acord cu liderii PAS că trebuie formată o comisie sau găsită o altă modalitate, dar pur și simplu paritate înseamnă că unul pierde, iar altul câștigă.”

Europa Liberă: Dar nu pierd ambii dacă nu se unesc?

Nicolae Negru: „Nu se știe dacă pierd ambii. Am spus că unul plus unul nu întotdeauna face doi. În afară de asta, haideți, să ne uităm la un partid și la altul. Partidul Maiei Sandu a fost format tradițional. Este bazat pe autoritatea Maiei Sandu, care a ocupat funcția de ministru al educației și care s-a remarcat în această funcție. Maia Sandu putea să devină și prim-ministru, i s-a propus această funcție, dar nu a reușit.

PPDA s-a format așa cam cum s-a format Frontul Popular prin anii '90. PPDA s-a format în baza unui grup de inițiativă care a fost convocat nu știu de cine. Ulterior acest grup de inițiativă a organizat proteste și temperatura revoltei fiind foarte înaltă au fost legitimați toți membrii grupului de inițiativă și alți participanți la proteste. Acest mod de formare al partidelor este eficient, dar ridică anumite probleme față de unele persoane care pătrund în aceste grupuri de inițiativă sau în aceste partide. Desigur că ei au fost legitimați, dar acum trebuie să ne uităm la fiecare în parte.

Presa a și făcut acest lucru și a observat că unii reprezentanți ai PPDA au mai fost și prin alte partide, nu au fost chiar atât de atașați față de democrație. Chiar liderul acestei formațiuni a spus că ar fi bine să punem batista pe țambalul integrării europene. Așa spune de altfel și domnul Dodon, care la fel cheamă la un moratoriu privind discuțiile geopolitice, iar pe de altă parte merge la Moscova și cere includerea Republicii Moldova în Uniunea Eurasiatică și denunțarea Acordului de Asociere cu UE. Toate aceste incoerențe ridică semne de întrebare. Se poate ajunge la situația când unii simpatizanți ai PAS nu vor vota cu această nouă construcție, cu acest bloc electoral.”

Europa Liberă: Este doar o impresie sau chiar considerați mai chibzuită o colaborare largă cu „controversatul” PD, decât o listă comună PPDA-PAS? Când ați spus, în presă, că PAS și PD se află într-o barcă, ce sugerați, de fapt?

Nicolae Negru: „Nu spun că trebuie să colaboreze PAS cu PD. Când am spus că aceste două formațiuni se află într-o barcă, m-am referit la altceva. Este un număr foarte mare de cetățeni care s-au dezamăgit de politică, care, așa cum o arată sondajele, nu mai vor să participe la alegeri, nu sunt hotărâți. Acest electorat este pro-european. El trebuie cumva întors în câmpul electoral, să fie convins să meargă la secțiile de votare. Acest lucru va depinde și de PD, pe cât de reușită va fi guvernarea PD, pe cât de democratic și pe cât de pro-european va fi acest partid. Cred că PAS și celelalte partide pro-europene depind de această guvernare. PD, în cazul de față, trebuie să depună toate eforturile ca să se reformeze în interiorul său și să manifeste atitudini pro-europene adevărate, nu doar să mimeze aceste atitudini, trebuie să-i găsească pe cei care au furat miliardul și să-i pedepsească.”

Europa Liberă: Cât de mare ar trebui să fie miza încât, așa cum se pare că sugerați, partidele pro-europene, inclusiv PD, cele unioniste, să fie obligate să colaboreze în viitoarele alegeri parlamentare?

Nicolae Negru: „După alegeri, cu siguranță aceste partide vor colabora pentru că nu vor avea cum să nu o facă . Altfel vor trebui să cedeze cârma administrației R. Moldova PSRM-ului. Sondajele arată că PSRM ar putea obține la viitoarele alegeri majoritatea, adică 50 plus unu din voturi. Dacă nu vor coopera aceste partid, vor ceda guvernarea PSRM-ulu, adică unui partid pro-rus.

Ceea ce vreau să spun e că în campania electorală trebuie neapărat să coopereze aceste partide și mă refere la PAS, PPDA, PLDM, PL și celelalte formațiuni pro-europene. Ele ar trebui să coopereze mai ales în circumscripții. Ceea ce se propune acum PAS-ului nu este o colaborare electorală, dar e vorba despre un fel de joncțiune, un fel de fuziune a două partide. Asta nu este convenabil pentru PAS, ci doar pentru PPDA. Cum vor hotărâ liderii PAS e treaba lor, dar asta ar însemna pur și simplu desființarea PAS-ului.