Valentina Ichim: „Datele sunt utilizate pentru planificarea strategică și monitorizarea învățământului”

Portalul SIME.md

Interviul dimineții cu șefa Direcţiei e-transformare şi informatizare de la Ministerul Educației.

Vara aceasta în Republica Moldova va fi aplicat Sistemul Informațional de Management în Educație (SIME). Este vorba, de fapt, despre prima platformă online cu date deschise din educație. Date despre ratingul instituțiilor de învățământ, de exemplu, accesul facilitat la care va permite părinților să aleagă școala la care să-și înscrie copiii. Amănunte despre acest nou proiect, menit să asigure transparența necesară în învățământ, în convorbirea cu experta Valentina Ichim, șefa Direcţiei e-transformare şi informatizare de la Ministerul Educației.

Europa Liberă: Prima platformă online care oferă acces la datele din educație este în prag de lansare. Este, de fapt, unul din proiectele inițiate de Ministerul Educației răspunzând cerințelor de modernizare. Un proiect susținut de către Banca Mondială. I se mai spune hartă a sistemului educațional. Ce va prezenta, de fapt, această hartă și ce plusvaloare va aduce față de actuala situație?

Valentina Ichim

Valentina Ichim: „Cum ați menționat, este un proiect susținut de Banca Mondială, totodată el vine și cu susținerea Centrului de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație, unde sunt integrate și direcțiile raionale de învățământ. Acest sistem a fost elaborat în scopul automatizării proceselor de colectare, actualizare și stocare a datelor referitoare la învățământul general în Republica Moldova. Datele din acest sistem sunt utilizate de factori de decizie de nivel instituțional, raional municipal și național pentru planificarea strategică, monitorizarea învățământului, identificarea copiilor care au abandonat școala, copiilor aflați în situații de risc și a celor cu necesități educaționale speciale.”

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul dimineții: cu Valentina Ichim

Europa Liberă: Să vorbim un pic despre beneficiile noului sistem pornind de la categoriile de beneficiari, ca să zicem așa. Decidenților din domeniul educației, de exemplu, cum le va prinde bine?

Valentina Ichim: „Beneficiari în primul rând sunt direcțiile de învățământ, directorii de școală, dar nu în ultimul rând acest sistem presupune și deschiderea datelor printr-un portal web, sime.md, către părinții, toți responsabilii, chiar și elevii pot vizualiza anumite categorii de date, statistici, cum sunt aranjate instituțiile pe harta geografică – asta este un plus foarte mare pentru părinți cei care vor să-și înscrie copii la școală ei pot vizualiza școlile care sunt în preajma raionului unde locuiesc.”

Europa Liberă: Şi decidenților cum le va prinde bine?

Valentina Ichim: „În primul rând pentru minister, fiindcă în baza datelor noi putem să luăm decizii ce țin de școli: cum să îmbunătățim infrastructura, cum să le dotăm mai bine cu calculatoare sau cu cabinete colaboratoare, să închidem anumite școli sau să rămânem la cele deschise care sunt acum.”

Europa Liberă: Dar, de fapt, aceste date, dna Ichim, care urmează să fie deschise pentru publicul larg, nu au existat anterior sau nu a fost asigurat accesul la ele?

Valentina Ichim: „Accesul a fost asigurat. Dacă e să vorbim de sistemul de cartografiere el lucrează deja din anul 2012, acum ne aflăm la etapa de modernizare, precum știm că toate sistemele au perioada asta de modernizare. Și aceste date se regăseau pe site, pur și simplu problema la momentul dat este că lumea nu prea este informată de această platformă. Dar, totodată, există și platforma guvernamentală date.gov.md, unde Ministerul Educației periodic plasează datele extrase tot din acest sistem.”

Valentina Ichim,

Europa Liberă: Vorbim despre accesul asigurat de acest sistem la datele despre nivelul de calificare al cadrelor didactice, despre ratingul instituțiilor de învățământ, după câte înțelegem. Dar cum sunt sau vor fi obținute datele ce vor permite, de exemplu, să se judece că o școală este mai bună decât alta, că profesorii uneia sunt mai pregătiți și mai talentați decât ai alteia?

Valentina Ichim: „În primul rând, accesul la sistem este făcut pe roluri, sunt colectate și date cu caracter personal, în această privință Ministerul Educației a elaborat regulamente care au fost avizate de Centrul Național de Protecția Datelor cu Caracter Personal – în primul rând menționăm aceasta. Dar ce ține de datele care se vizualizează - calificarea profesorilor - ținem să spunem că aceste date tot sunt introduse în cadrul instituțiilor și, respectiv, directorii de instituții au toată responsabilitatea aceasta să introducă datele veridic. Mai mult ca atât, sistemul va cuprinde și un sistem de validare a datelor care ne va permite să înțelege că datele sunt veridice și putem lua decizii fără nicio frică.”

Europa Liberă: Acuma despre ratingul instituțiilor de învățământ. Există un regulament care obligă şcolile să primească copii din apropiere. Cum în aceste condiţii va ajuta acest sistem ca părintele să poată să-și aleagă şcoala mai bună pentru copilul lui?

Valentina Ichim: „Pe site-ul sistemului sime.md există un compartiment - fișa instituției sau mai bine zis fișa școlii - în care sunt identificate anumite date cum ar fi performanța, bugetul școlii, ratingul după bac, adică cum au susținut copiii bacalaureatul. Această fișă în primul rând, poate fi vizualizată de părinte pe fiecare an, începând cu anul 2012, plus la aceasta ministerul a obligat fiecare instituție ca această fișă să fie printată și afișată pentru a putea fi vizualizată de părinți care vin la școală.”

Europa Liberă: Totuși, părintele poate alege sau pe primul loc este principiul geografic?

Valentina Ichim: „Da, pe primul loc este principiul geografic. Școlile la sigur sunt alese în dependență de criteriile care sunt afișate în fișa școlii.”

Europa Liberă: Aici trebuie să precizăm, posibilitățile totuși, sunt destul de diferite și înțelegem că orizontul de alegere a părinților a unei școli după propriile criterii sunt limitate. Un părinte, de exemplu, dintr-un sat îndepărtat, poate să-și dorească din răsputeri să-și dea copilul la o școală prestigioasă din capitală sau chiar centrul raional, dar în realitate va rămâne doar cu informația și cu buza umflată?

Valentina Ichim: „La sigur părintele poate să meargă și în teritoriu, adică să vină și la capitală să vorbească cu lumea din jur, adică să afle mai multe păreri despre această școală.”

Europa Liberă: Sistemul va oferi date despre performanța școlară. Teoretic, școlile, văzând că sunt în concurență și că pot pierde elevi vor trebui simplist vorbind să se pună pe treabă, să se mobilizeze. Dar dacă nu au și nici nu pot avea, la situația de acum, puteri suficiente ca să facă față concurenței? Ce vor face?

Valentina Ichim: „Noi întotdeauna spunem școlilor, instituțiilor de învățământ să nu stea pe loc, dar să participe în diferite proiecte. Prin participarea la astfel de proiecte educaționale are loc dotarea instituțiilor cu experiență. Noi în cadrul ministerului mult punem accent pe dezvoltarea proiectelor, cum ar fi chiar și de robotică și multe instituții aplică la astfel de proiecte. Mult contează și cadrul didactic cum se prezintă la lecții în fața elevilor, prin asta și contează cât de mult ei lucrează.”

Europa Liberă: Dna Ichim, totuși trebuie să insist pe această întrebare, nu va accentua oare noua situație cu accesul la informație, cu date despre calitatea unei instituții sau alteia sub aspectul criteriilor de performanță, nu va accentua acest lucru „inegalitatea” instituțiilor de învățământ? Cum poate fi compensată sărăcia de șanse a unui copil din mediul rural nevoit să meargă la o școală fără rating bun până la urmă și în acest fel școlile ca și cum se vor îndepărta și mai mult în virtutea firească a alegerii părinților sau a elevilor sau a imposibilității de a face această alegere?

Valentina Ichim: „Înțeleg, dar totuși chiar și părerea personală cât am lucrat la sistem, totuși școlile uneori nu prea sunt interesate de acest rating, ei lucrează și întotdeauna încearcă să lucreze și mai bine an de an.”

Europa Liberă: Deci, asta credeți că va stimula?

Valentina Ichim: „Sigur.”

Europa Liberă: La modul practic, cum se va putea ajunge la datele sistemului, prin mișcări de degete?

Valentina Ichim: „E foarte simplu, accesați site-ul sime.md, astfel pot fi vizualizate datele. Sunt anumite categorii, instituții, angajați, ceea ce ține de cadrele didactice, cadre auxiliare, elevi, statistica unde sunt în jur la o sută de rapoarte, fișa instituțiilor și harta geografică cu amplasarea instituțiile.”