1 Septembrie vine cu o noutate pentru elevii din clasele primare. Din acest an copiii vor putea studia, opţional, cursul de Educaţie pentru media. Iniţiativa aparţine Centrului pentru Jurnalism Independent care de mai mulţi ani merg în şcolile din ţară şi îi învaţă pe elevi cum să distingă informaţiile veridice de falsurile informatice şi dezinformarea. Ce vor învăţa copiii la acest curs şi… pe când disciplina Educaţia pentru media în clasele liceale? Sunt întrebări la care ne vor răspunde Ina Grejdeanu, Ofiţer pentru dezvoltare strategică în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent şi învăţătoarea Aliona Barbăroşie din satul Brăviceni, raionul Orhei care va preda cursul de Educaţie mediatică.
Ina Grejdeanu: „Nu este prea devreme. Dacă luăm în considerare experiența unor țări europene, acolo preocuparea pentru educația și cultura în media a fost din anii ’70, ’80, ’90. Primul proiect pentru elevi l-am demarat în 2014, când mergeam cu diverse lecții de educație media prin instituții de învățământ în țară și rezultatele acelui proiect au fost foarte încurajatoare pentru noi.
Your browser doesn’t support HTML5
Astăzi, după trei ani, avem un curs opțional de educație pentru media. Cursul își propune să sporească gradul de înțelegere și utilizare rațională a media de către elevi și dacă noi atât de mult ne preocupăm de ceea ce mâncăm, în sensul direct al cuvântului, de ce nu ne-am preocupa și de ceea ce auzim la televizor sau citim în ziare, sau pe internet? Iar noi știm astăzi cât de mult timp petrec copiii pe internet, în fața calculatoarelor și de asta tocmai este și o recomandare a mai multor experți de a începe chiar de la grădiniță cu niște repere elementare, esențiale de a conștientiza anumite efecte nocive și de a preîntâmpina, dacă pot să zic așa.”
Europa Liberă: Ina, dar cum rămâne cu clasele a VIII-a, a IX-a, a X-a, care stau toată ziua pe rețele sociale și fac share la tot felul de știri? Cei mici încă mai sunt la școală. E adevărat, e necesară și pentru ei educație media, dar mulți ar putea să zică că, de fapt, grupul țintă sunt elevii din clasele a VII-a, a XI-a, a XII-a. Ce le-ați răspunde?
Ina Grejdeanu: „Noi, în paralel cu treapta primară, vom desfășura activități pentru liceeni sau pentru copiii sau elevii de la gimnaziu și deja vom face mai mult efort de dezvoltare ca acest curs să nu fie unul opțional, dar să fie unul obligatoriu, în special pentru treapta liceală, pentru că, în cazul elevilor din treapta primară, clasele a III-a și a IV-a, este vorba despre un curs opțional, nicidecum obligatoriu.”
Europa Liberă: Am văzut că printre sponsorii elaborării acestui curs erau niște fundații germane. N-ar trebui și statul Republica Moldova să sponsorizeze, să aibă acest interes, ca elevii să poată evita informația trucată, tendențioasă, dubioasă?
Ina Grejdeanu: „Este adevărat – acest proiect este implementat cu suportul unui donator din Germania, Deutsche Welle. Să sperăm că vor veni timpurile în care și în Moldova vor fi conștientizate niște lucruri și vor fi făcuți niște pași în această direcție. La etapa actuală, noi suntem bucuroși, cel puțin, pentru faptul că tot ceea ce am elaborat noi – și un curriculum și un manual – a fost aprobat de Ministerul Educației și, cel puțin la această etapă, noi am avut și avem deschiderea lor în implementarea unor asemenea activități.”
Europa Liberă: Dar instituțiile școlare, profesorii cum au reacționat?
Ina Grejdeanu: „La o primă etapă am avut și noi un pic de scepticism, dacă nu vor veni acești profesori și ne vor întreba: „Copiii noștri și așa sunt foarte încărcați, mai veniți și voi cu educația voastră media?” Și această temere a fost cumva spulberată chiar din prima zi de instruire când am văzut un feedback foarte și foarte pozitiv, mai ales că noi nu i-am chemat doar la instruire, dar le-am oferit și suportul pentru instruire – un adevărat manual cu module, cu fișe didactice, cu tot suportul necesar.
Am primit foarte multe solicitări, unii erau chiar indignați de faptul că nu au fost și ei invitați, dar noi nu am avut cum să invităm toți, toți învățătorii din treapta primară, pentru care mai facem un program de instruire în septembrie. Trebuie să precizez că acesta este un proiect pilot. După câteva luni, vom face o evaluare, să vedem ce a fost bine, ce nu a fost bine și eventual să mai facem unele ajustări, în funcție de recomandările profesorilor.”
Europa Liberă: Unii ar putea să creadă că se pot descurca și singuri, să aleagă informația corectă de cea trucată. E chiar atât de mare avalanșa de informații sau mai degrabă de dezinformare în presă, încât e necesar, iată, un curs în școală?
Ina Grejdeanu: „Rapoartele de monitorizare arată că există foarte multă manipulare în produsele media difuzate zi cu zi și de asta noi vom continua acest demers, pornind de la ideea că și în țările care aparent nu au probleme, acolo există un interes de a fi educat din punct de vedere media. Cu atât mai mult, în condițiile și situația de astăzi ar trebui să ne preocupe și pe noi în Moldova.”
Europa Liberă: Cum arată cursul pentru clasele a III-a și a IV-a, ce vor învăța copiii la acest curs?
Ina Grejdeanu: „Aș menționa îndeosebi un capitol, „Sănătatea micului consumator de produse media”, în care se pune un mare accent pe daunele utilizării excesive a mijloacelor de comunicare în masă de către copii. Se explică care ar trebui să fie regimul zilei și consumul mediatic pe zi, ca să zic așa, care sunt capcanele lumii virtuale și consecințele nefaste asupra sănătății fizice, în condițiile în care un copil petrece foarte mult timp pe internet sau la televizor.”