Reprezentanții politici ai sârbilor bosniaci au anunțat boicotarea tuturor instituțiilor majore din Bosnia-Herțegovina în legătură cu o decizie de săptămâna trecută a înaltului reprezentant ONU pentru Bosnia de a interzice negarea genocidului de la Srebrenica din 1995.
Branislav Borenovic, unul dintre liderii opoziției din Republica Srpska, entitatea sârbă bosniacă, a anunțat boicotul la o conferință de presă ieri, spunând că va intra în vigoare astazi și va afecta președinția comună a Bosniei, parlamentul, și guvernul.
Nedeljko Cubrilovic, președintele Adunării Naționale a Republicii Srpska, a declarat că reprezentanții partidelor nu vor participa la activitatea instituțiilor și nici nu vor lua parte în luarea deciziilor până la soluționarea problemei. Decizia politicienilor sârbi vine ca reacție la modificările aduse Codului penal al Bosniei și care au intrat în vigoare pe 23 iulie, fiind susținute de emisarul special al ONU Valentin Inzko.
Amendamentele interzic negarea genocidului, a crimelor împotriva umanității și a crimelor de război și introduc pedepse cu închisoarea pentru aceste negări. Decizia a atras imediat o reacție critică din partea liderului sârbilor bosniaci Milorad Dodik, care susține în continuare că genocidul de la Srebrenica din 1995 „nu a avut loc”.
Forțele sîrbilor bosniaci au omorit atunci în jur de 8000 de bărbați si băieți musulmani, în cel mai mare masacru al civililor din Europa de după cel al doilea razboi Mondial.