Interzicerea simbolurilor „agresiunii rusești în Ucraina”, primită cu proteste la Bălți, Comrat și Moscova

15.04.2022. Protestul PSRM de la Bălți împotriva interzicerii „panglicii Sf. Gheorghe” și a altor simboluri folosite de armata rusă în Ucraina

Deciziile adoptate de parlament ce vizează interzicerea simbolurilor „agresiunii rusești în Ucraina”, literele Z, V, O, precum și a așa-zisei „panglici a Sf. Gheorghe” „reprezintă un drept suveran al țării noastre”, a declarat pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă. „Facem apel către partea rusă să se abțină de la implicarea în procesele interne și democratice din Republica Moldova”, a adăudat reprezentantul diplomației moldovene.

Reacția vine după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că ultimele inițiative legislative nu ar ține cont de statutul de neutralitate al R. Moldova. Ea s-a referit la interzicerea simbolurilor „agresiunii rusești în Ucraina”, dar și la interzicerea filmelor despre al Doilea Război Mondial.

Pe 14 aprilie, majoritatea parlamentară PAS a adoptat în lectura a treia și ultima un proiect de lege care interzice „panglica Sfântului Gheorghe” și alte însemne de pe tehnica militară rusă din Ucraina. Potrivit deputatului PAS, Lilian Carp, „aceste semne justifică agresiunea militară asupra Ucrainei și nu trebuie de admis glorificarea acestora pe teritoriul R. Moldova”.

### Vezi și... ### Parlamentul și-a dat votul final pentru a interzice „panglica Sf. Gheorghe”

Interdicția trebuie să fie promulgată de președinta Maia Sandu pentru a intra în vigoare și a face ilegală purtarea ei de 9 Mai. Inițiativa legislativă a înfuriat opoziția pro-rusă care a protestat în parlament.

Fostul președinte, Igor Dodon, unul din fruntașii Partidului Socialiștilor, a și anunțat că va sfida interdicția. El a spus că va duce amenzile pe care le va încasa el și colegii lui președintei Maiei Sandu și șefei guvernului Natalia Gavrilița.

Proteste la Bălți și Comrat

Vineri, 15 aprilie, în jur de 200 de persoane, organizate de Partidul Socialiștilor, au protestat la Bălți împotriva interzicerii „panglicii Sf. Gheorghe”, a literilor V și Z, folosite de armata rusă în Ucraina, relatează ziarul local esp.md. Manifestanții au cântat cântece patriotice sovietice și au purtat steaguri și alte însemne din perioada URSS.

După părerea deputatului socialist Alexandr Nesterovschi, autoritățile ar încerca să „șteargă memoria despre Victorie”. Parlamentarul i-a îndemnat pe oameni să poarte de 9 Mai panglica negru-oranj, asigurându-i că PSRM le va acorda asistența juridică necesară.

### Vezi și... ### Deputat PAS: Interzicerea panglicii Sf. Gheorghe nu exclude sărbătoarea de 9 mai | Litera Z pe… o blindată la Bălţi

Sâmbătă, 16 aprilie, un miting similar a avut loc și la Comrat, unde manifestanții au organizat și un marș automobilistic. Demonstranții au purtat steaguri ale autonomiei găgăuze, R. Moldova, Rusiei și așa-zisa „panglica a Sf. Gheorghe”, transmite portalul local Nokta.md. La Comrat, ca și la Bălți acțiunile de protest au demarat la tancul sovietic ce glorifică Armata Roșie în cel de-al Doilea Război Mondial.

Pentru încălcarea interdicției, amendamentul votat prevede amenzi până la 9.000 de lei pentru persoane fizice și 18.000 - pentru persoane juridice. „Sperăm că doamna președinte ne va auzi, se va răzgândi și nu va promulga legea”, a spus un consilier municipal de la Comrat, Vadim Anastasov, participant la marș.

### Vezi și... ### Moldova – bătălia simbolurilor