Planul aprobat de Bundestag pe 18 martie consolidează puternic poziția viitorului cancelar conservator, Friedrich Merz, care va avea la dispoziție o jumătate de trilion de euro pentru investiții, după doi ani de descreștere în cea mai puternică economie din UE.
Planul este adoptat într-un moment în care Germania și alte țări europene sunt nevoite să-și întărească din resurse proprii apărarea, în fața unei Rusii ostile și a îngrijorării că reorientarea Statelor Unite sub președintele Donald Trump poate lăsa Europa descoperită.
Creștin-democrații lui Merz care au câștigat alegerile parlamentare anticipate din luna februarie s-au pronunțat prin vot împreună cu social-democrații pentru crearea unui fond de 500 miliarde euro, din care să fie finanțate proiecte de infrastructură. De asemenea, cele două partide care poartă discuții pentru formarea unei coaliții de guvernare centriste au votat pentru relaxarea unei restricții constituționale, așa încât să permită Germaniei să se împrumute pentru a-și putea mări cheltuielile pentru apărare.
„Timp de cel puțin un deceniu am trăit cu un fals sentiment de securitate,” a spus Merz în fața parlamentarilor înainte de vot, adăugând: „Decizia pe care o luăm azi cu privire la pregătirea de apărare... nu poate fi decât primul pas major spre o nouă comunitate de apărare europeană”.
Legislația nouă mai trebuia să treacă prin camera superioară a parlamentului german, Bundesrat, în care sunt reprezentate guvernele celor 16 landuri federale ale Germaniei. Principalul obstacol pare să fie depășit după ce Partidul Votanților Liberi din Bavaria a căzut de acord luni să o sprijine și el.
Conservatorii lui Merz și social-democrații au insistat ca schimbările legislative să fie adoptate de parlamentul actual, înainte de convocarea parlamentului nou rezultat în urma alegerilor din februarie, pentru a evita confruntarea cu un număr mai mare de parlamentari de extremă dreaptă și de extremă stângă intrați în noul Bundestag. Acesta își începe activitatea pe 25 martie.
Merz a spus însă că graba se datorează și situației geopolitice care se schimbă rapid.
„Europa se află, pe de o parte, lângă o Rusie agresivă și, pe de altă parte, lângă o Americă imprevizibilă”, a spus la rândul său în parlamentul de la Berlin, liderul social-democraților, Lars Klingbeil, care a adăugat: „Această decizie are potențialul de a da o nouă direcție istoriei țării noastre, un început pozitiv pentru Germania, un început pozitiv pentru Europa”.
Criticii votului de la Berlin își îndreaptă nemulțumirea în primul rând împotriva conservatorului Merz, acuzându-l de „înșelăciune electorală”, pentru că, în campanie, a promis precauție fiscală, anunțând schimbarea politicii abia după victoria în alegeri.
Dar votul de la Berlin a fost salutat imediat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Vorbind la o conferință de presă la Copenhaga în compania prim-ministrei daneze Mette Frederiksen, Von der Leyen, care a fost ministră germană a apărării în trecut, a spus că vestea venită de la Berlin este „excelentă” și că „trimite Europei mesajul limpede că Germania este hotărâtă să facă investiții masive în apărare”.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te