Intră în vigoare controversate lege anti-LGBTQ din Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban la încheierea summitului UE, marcat de un schimb neobișnuit de dur de replici legate de legea anti LGBTQ adoptată de Parlamentul maghiar, Bruxelles, 25 iunie 2021.

Controversata lege anti LGBTQ din Ungaria, care interzice orice materialele sau informații care ar putea fi văzute drept promovând homosexualitatea sau schimbarea de gen a minorilor intră în vigoare în Ungaria astăzi, 7 iulie.

Legea a fost criticată vehement și repetat de majoritatea țărilor din UE, a dat naștere unui val de acțiuni de solidaritatea cu comunitatea LGBTQ din Ungaria la campionatul european de fotbal și la insistențele Parlamentului European, ar putea duce chiar guvernul Orban în fața instanțelor judecătorești europene.

Legea este considerată discriminatorie la adresa comunității LGBTQ deși guvernul de la Budapesta argumentează că nu face decât să protejeze libertatea părinților de a se ocupa de educația sexuală a copiilor lor. Un argument folosit și în România, inclusiv de Partidul liberal de guvernământ, pentru a respinge contestațiile la legea care scoate educația sexuală din școli.

### Vezi și... ### Liberalii, Biserica și familia. Și cum a rămas România în plutonul naționaliștilor

Parlamentul Ungariei a adoptat luna trecută legislația, care interzice „afișarea sau promovarea” homosexualității sau a schimbării de gen în emisiuni de televiziune, filme și programe de educație sexuală pentru copiii din școli.

Săptămâna trecută, președintele francez Emmanuel Macron și premierul olandez Mark Rutte sugerau că premierul ungar Viktor Orban ar trebui fie să susțină valorile UE, fie să scoată Ungaria din blocul de 27 de membri.

### Vezi și... ### 17 lideri europeni promit să lupte împotriva discriminării minorităților sexuale

Înaintea summit-ului UE de la sfârșitul lui iunie, liderii din 17 țări membre au semnat, în nume personal, o scrisoare în care deplângeau orice formă de discriminare bazată pe orientarea sexuală, spunând că „respectul și toleranța sunt în centrul proiectului european”. În timp ce scrisoarea nu menționa în mod explicit Ungaria, ținta ei era clară.

Președintele român Klaus Iohannis s-a numărat printre liderii europeni care nu au semnat scrisoare dar nici nu s-a pronunțat deschis în sprijinul guvernului de la Budapesta, cum a făcut Polonia și Slovenia.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a folosit un limbaj neobișnuit de dur, numind legea ungară „rușinoasă” și a spus că executivul UE are în vedere acțiuni în justiție, deoarece încalcă valorile fundamentale ale blocului.

Orban susține că legea nu este împotriva homosexualității, iar guvernul său de dreapta, care se confruntă cu alegeri anul viitor, insistă că legea este necesară pentru a se asigura că educația sexuală a copiilor sub 18 ani este domeniul exclusiv al părinților.

Totodată, Orban i-a acuzat pe liderii europeni că acționează ca niște „coloniști” în critica lor față de lege.

„Vor să dicteze ce legi ar trebui să intre în vigoare într-o altă țară, vor să ne spună cum să ne trăim viața și cum să ne comportăm”. El a adăugat în comentariile de la radioul public că critica a fost rezultatul „reflexelor proaste cauzate de trecutul lor colonialist european”.